JERNRING: Kongefamiliens sikkerhetsvakter følger ekstra godt med under offentlige opptredener i forbindelse med Konges 70-årsfeiring. På dette bildet tatt under feringen onsdag er minst syv medarbeidere fra politiet synlige. Foto: SCANPIX

Ti menn truer kongefamilien

(VG Nett) Politiet skal ha en liste på ti personer som regnes som en trussel mot kongefamilien. Sikkerheten er nå skjerpet i forbindelse med feiringen av kong Haralds 70-årsdag.

Mona Bristøl
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Når de utenlandske statsoverhodene ankommer Oslo i løpet av dagen i dag, blir sikkerheten ytterligere skjerpet i hovedstaden.

Trusselbildet økes automatisk ettersom 50 utenlandske kongelige står på gjestelista til helgens feiring.

Gjestene som ankommer Oslo idag inviteres til en festforestilling i Oslo rådhus. Etter forestillingen inviterer Kronprinsparet alle kongelige gjester og statsoverhoder til privat middag på Skaugum.

LES OGSÅ: - Slik feires kongens 70-årsdag

Spesielt truet

Etter det Dagbladet erfarer skal 300 politifolk være i sving for å passe på de kongelige, i tillegg til at mange av gjestene har med egne sikkerhetsvakter.

Politiet skal ifølge avisen ha en liste på ti personer som anses å være en trussel mot kongefamilien. Disse skal ha oppført seg truende blant annet via brev, e-post, eller personlig oppmøte på Slottet. Spesielt skal prinsesse Märtha og kronprinsesse Mette-Marit har vært utsatt for trusler.

- Vi har oversikt over konkrete personer som har vist kongefamilien en oppmerksomhet de ikke ønsker. Dem er vi oppmerksomme på, bekrefter avdelingssjef for planavsnittet i Oslo politidistrikt, Torstein Stefansen til Dagbladet.

Kan trigge ustabile

Under den store bursdagsfeiringen, som startet onsdag og som varer frem til søndag, er sikkerheten særlig skjerpet rundt hovedpersonen selv.

I forkant av den store feiringen skal det ikke være framsatt noen konkrete trusler mot kongefamilien. Men ifølge Dagbladet kan offentlige begivenheter være med på å trigge ustabile personer.

PST skal i forkant av festlighetene ha drevet etterretning både nasjonalt og internasjonalt, samtidig som de vurderer trusselbildet mot den norske kongefamilien fortløpende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder