VIL IKKE FORNYE: Sandra Lyng har vært spillselskapet Folkeautomatens ansikt utad. Det skal det nå bli en slutt på.

VIL IKKE FORNYE: Sandra Lyng har vært spillselskapet Folkeautomatens ansikt utad. Det skal det nå bli en slutt på. Foto: Trond Solberg VG

Sandra Lyng dropper Folkeautomaten

Folkeautomaten: – Litt merkelig

Sandra Lyng (29) ønsker seg ut av avtalen med spillselskapet Folkeautomaten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Sandra har funnet ut at hvis det er en eneste person som blir spillavhengig av disse reklamene, så er det ikke verdt det. Derfor fortsetter vi ikke samarbeidet med Folkeautomaten, sier Erland Bakke til VG.

Han er Lyngs nye manager etter at artisten brøt samarbeidet med Gunnar Greve og gikk over til Universal Music.

Forrige uke skrev VG om en ny rapport fra Universitetet i Bergen gjort på vegne av Lotteritilsynet.

Ett av funnene i undersøkelsen var at risiko- og problemspillere bruker mer penger og spiller med høyere risiko som følge av reklame, og at særlig unge er utsatt for reklamen.

Les også: Slik skal Lotteritilsynet ta kjendisambassadørene

– En del av kjendisene retter seg mot de unge. De bidrar til å ufarliggjøre et produkt som er ganske farlig for en sårbar gruppe, sa Atle Hamar, direktør i Lotteritilsynet til VG da.

Bryter

Det er altså på grunn av denne saken at Lyng ifølge manageren ønsker å avbryte sitt nå tre år gamle samarbeid med Folkeautomaten. Da VG kontaktet Bakke om denne rapporten i forrige uke, åpnet han for at rapporten kunne spille en rolle når avtaler skal vurderes – noe den nå altså gjør.

– Vi har sett gjennom rapporten, og selv om den ikke er helt konkluderende tar vi inntil videre ett steg til siden. Sandra ønsker ikke være tilknyttet spillselskap nå, sier Bakke.

Rent konkret innebærer det at Lyng har varslet Folkeautomaten om at hun ikke kommer til å fornye samarbeidet. I tillegg forsøker managementet nå å bryte med selskapet før kontrakten utløper, men avventer fremdeles svar, forteller Bakke.

Sandra Lyng: – Følte at jeg ikke fortjente bedre

Folkeautomaten: – Overrasket

Michel Sterk, markedsføringskonsulent for Folkeautomaten, sier til VG at han ble svært overrasket over å lese i VG i dag at Lyng vil avslutte samarbeidet.

– Nå er jo avtalen i praksis over, via Norges største avis. Det er slik jeg føler det, sier Sterk.

– Men Folkeautomaten har vel visst at Lyng ikke ønsker å fortsette samarbeidet?

– Sandras manager og jeg tekstet med hverandre i går og avtalte da at vi skulle sette oss ned for å finne ut om det er mulig for oss å avslutte kontrakten i løpet av året. Det stiller jeg meg selvfølgelig åpen til, sier Sterk.

Markedsføringskonsulenten presiserer at han bare har godt å si om Lyng.

– Jeg har hatt et kjempefint samarbeid med Sandra personlig, og med hennes tidligere management ved Gunnar Greve, i to og et halvt år. På bakgrunn av det synes jeg det er litt merkelig at den nye manageren velger å si opp avtalen i VG.

Sterk vil ikke utdype detaljer i kontrakten, som hvor lang varighet den opprinnelig hadde.

– Hvis Sandra ikke lenger vil jobbe for Folkeautomaten, så skal jeg selvfølgelig komme henne i møte. Men jeg løser helst denne saken oss imellom fremfor gjennom media, som jeg mener ikke er rett forum. Særlig ikke siden jeg allerede hadde sagt ja til et møte for å finne ut av dette, sier Sterk.

– Vil være tydelige utad

Manager Bakke bekrefter at han og Sterk tekstet i går, men at Folkeautomaten allerede for tre dager siden fikk skriftlig beskjed om at Lyng ikke vil være med videre.

– Det er sant som Sterk sier at vi avtalte en møte over sommeren for å finne ut om hvordan vi kan avslutte avtalen raskere. Men det er verdt å nevne at Sandra har vært fornøyd med samarbeidet. Vi ønsker heller ikke å ha en debatt om dette i media, men vi vil være tydelige utad om at hun ikke ønsker å fornye kontrakten på det nåværende tidspunkt, sier Bakke.

Heller ikke han kan si noe om avtalens opprinnelige varighet.

– Avtalen vi har skrevet under på, har en klausul om at innholdet er hemmelig, så det kan jeg dessverre ikke svare på, sier Bakke.

Les også: Sandra Lyng slår tilbake mot eksmanager Gunnar Greve

Lotteritilsynet: – Prisverdig

Lotteritilsynet mottar nyheten om Lyngs beslutning med glede:

– Det er viktig at Sandra Lyng har innsett hvor alvorlige konsekvenser hennes samarbeid med Folkeautomaten kan få for mennesker som lider av spillavhengighet. Når hun nå velger å si opp avtalen, viser hun at det finnes viktigere ting enn penger her i livet, og dermed tar hun sin rolle som forbilde på alvor. Det er prisverdig, sier Anne-Mette Hjelle, kommunikasjonsdirektør, til VG.

Hjelle sier at hun håper Lyngs avgjørelse vil føre til at flere av kjendisene som reklamerer for spillselskap, følger hennes eksempel.

Leste du? Lotteritilsynet varsler krig

Ingen diskusjon

På spørsmål om hvorfor Lyng inngikk samarbeidet med et gamblingselskap i første omgang, svarer manager Bakke:

– Den gang var det ikke noen diskusjon eller noen fakta som lå til grunn for å tenke at en kjendis kunne være med å gjøre folk spillavhengige. I tillegg var det ikke mulig å spille med norske kredittkort på disse sidene, så det var vanskeligere for unge å komme inn. Det fremsto rett og slett mer som en vanlig kommersiell avtale da enn det gjør nå. Derfor sier Sandra: «Dette vil jeg ikke mer», sier Bakke.

Comebacket i 2015: Første Sandra Lyng-hit på ti år

Fredag lanserer Lyng en ny singel, og utover det har hun planer om å bruke tiden sin på veldedig arbeid, forteller manageren.

– Hun har funnet tre organisasjoner hun vil fokusere på fremover. Og hun vil jobbe med unge og barn og dele sine erfaringer om hvordan hun kom seg videre etter det vanskelige hun har opplevd.

Lyng vil være åpen om problemene: – Alle kjenner noen som sliter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder