DELES OPP: Kronprinsparet har fått innvilget søknaden om å dele opp eiendommen på Skaugum utenfor Asker. Foto: Jan Petter Lynau

Kronprinsparet får dele Skaugum

(VG Nett) Kronprinsparet søkte om å skille ut elleve deler av Skaugum-eiendommen og fikk medhold i å skille ut syv.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Skaugum

Det er budstikka.no som melder at landbruksnemnda i Asker i dag har gått inn for at kronprinsparet får fradele syv av de elleve parsellene de søkte om i april i år.

Utvalget valgte dermed å følge innstillingen fra jordbrukssjef Olav Vik, men med en mindre fradeling enn det han hadde innstilt.

Nei til villa-eiendommen

Utvalget sier ifølge budstikka.no nei til fradeling av de tre parsellene som er ubebygd, og til villa-eiendommen som ligger inntil tunet. Parsell betyr i dette tilfellet en avgrenset del av en tomt som ikke er rettslig utskilt som en egen enhet.

Saken skulle vært avgjort tidligere, men landbruksutvalget trengte lenger tid på å ta en beslutning og ba om utsettelse.

Alle bebygd

De parsellene som kronprinsparet får fradele på kongseiendommen, er alle bebygd. De blir i dag brukt til utleie til nåværende og tidligere ansatte.

Ifølge eiendomseksperter er eiendommene verdt mange millioner.

Les også: - Kan tjene 40 millioner

Har vurdert salg

Slottet har tidligere opplyst at det ikke er snarlige planer om salg som ligger bak kronprinsparets søknad om fradeling av tomtene, men at det har vært vurdert.

SKAUGUM-KOS: Her er kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og prins Sverre Magnus fotografert mens de grillet pølser på Skaugum før jul i fjor. Foto: Scanpix

- De ønsker økt fleksibilitet for fremtiden, har kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet uttalt.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit flyttet inn på Skaugum med familien i 2003.

Les også: Kronprinsparet vil bli økobønder

Naturvernforbundet har vært sterkt imot en oppdeling av Skaugum:

- Vi er generelt skeptiske til å dele opp gårdsbruk, og veldig imot at man får skille ut ubebygde tomter. Men dessverre er det slik at disse sakene ofte går gjennom i Asker kommune, uttalte Jan Häusler, sekretær i Naturvernforbundet i Asker, til VG i april.

Men det er altså bare de bebygde tomtene som nå skilles ut.

Har tenkt sikkerhet

Den Kongelige Politieskorte har i samarbeid med Asker og Bærum politidistrikt vurdert om fradelingen av tomtene kan bety en sikkerhetsmessig risiko rundt kronprinsfamilien. De skal ha kommet fram til at sikkerheten ikke vil bli truet som følge av tomtedelingen.

Skaugum gård har vært i kongefamiliens eie siden 1929. Eiendommen er på 480 mål dyrket jord, 660 mål skog og 140 mål annet areal. Store deler av gården ligger innenfor Semsvannet landskapsvernområde.

Kong Olav bodde på Skaugum til 1968. Da ga han eiendommen i bryllupsgave til kronprins Harald og kronprinsesse Sonja.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder