HYLLEST: Aune Sand hadde skrevet et dikt for å hylle kvinnen som ble publisert på nettavisen til Fredriksstad Blad. Foto: Tore Kristiansen

Fredriksstad Blad trakk kvinnedagen-dikt fra Aune Sand

Avisen ba Aune Sand skrive hyllest til kvinnen i anledning 8. mars. Etter en time avpubliserte de innlegget.

«Les Aune Sands vakre hyllest til kvinnen på kvinnedagen», var tittelen på pluss-saken som f-b.no publiserte i dag tidlig.

Nå er den borte. Redaktøren påpeker at diktet Sand skrev inneholdt flere beskrivelser av kvinnekroppen som slo feil ut på 8. mars.

– Vi har en stor pakke på 8. mars, med 11–12 innlegg som belyser kvinnedagen fra veldig mange sider. Og så hadde vi et innlegg fra Aune Sand. Vi så veldig raskt at det ble feil. Da valgte vi å avpublisere, sier redaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad til VG.

les også

«25 under 25» om kvinnedagen: Å være feminist i 2019

– Hvordan så dere at det ble feil?

– Vi så det da vi leste det og tenkte litt nøyere gjennom hvordan dette ble tolket på en slik da som i dag. Da valgte vi å avpublisere, sier Svendsen.

Aune Sand opplyser til VG at han selv har publisert diktet på sin Instagram tidligere. Det inneholder formuleringer som «aldri mer slikke sødmen fra evigheten din» og «vidunderlige nakne bryster».

Men også «nærmere deg enn noe annet menneske var jeg da jeg gråt» og «ømme ord i natten, noen timer borte fra deg er som å rive ut hjertet».

Hvordan markerer du kvinnedagen? Send oss dine bilder, dikt eller hilsninger her!

– Det var en hyllest til kvinnen

Sand ønsker dog ikke å kommentere saken overfor VG.

– Diktet er en hyllest til kvinnen, erotikken, kvinnens hofter og kvinnens øyne. Vi er så heldige at vi bor i et demokrati hvor vi har ytringsfrihet. Ytringsfriheten og demokratiet er noe av det mest fantastiske vi har i dette landet, sier Sand til DN.

Han er oppvokst på Hvaler og det var Fredriksstad Blad som hadde tatt kontakt og bedt ham skrive en hyllest. Den ble ikke publisert i papiravisen, men i nettavisen.

Sand skrev i 2015 en bok som en hyllest til kvinnekjønnet titulert «jordbærmus».

– Vi oppfordret ham til å skrive en hyllest til kvinnen. Det var oppdraget. Og da ble det et dikt, selv om vi i utgangspunktet hadde tenkt mer i retningen av en tekst, sier Svendsen.

les også

Susanne Kaluza: «Hvilket jævla år er det egentlig?»

– Var det erotisk novelle?

– Nei det var det ikke. Det var et kort dikt. Å si det var erotisk... Det spørs på tolkningen. Men det var en hyllest til kvinnen, i en sånn stil at det var noen beskrivelser av kvinnekroppen, sier redaktøren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder