Pressenestor: - Uheldig styring av pressen

TV2: - Helt feil

GIR IKKE ADGANG: Slottet gir ikke adgang til hvem som helst i pressen for å dekke kronprins Haakons 40-årsdag i morgen. Kun Budstikka, NTB Scanpix og NRK får adgang til bursdagsfesten. Foto: GISLE ODDSTAD

Slottet ba mediene ikke røpe innholdet i Skaugum-festivalen

Kun mediene som har fulgt Slottets ønsker får slippe inn på Skaugum i morgen.

 • Sofia Storhaug
 • Martine Haug Nysether
 • Håvard Kristoffersen Hansen

Artikkelen er over seks år gammel

Kronprinsesse Mette-Marit har invitert til en storslagen musikkfestival hjemme på Skaugum i morgen for å feire 40-årsdagen til kronprins Haakon.

I forkant av overraskelsesfesten har kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, forsøkt å gjøre avtaler med en rekke norske medier.

Slottet har gitt flere ulike medier tilbud om adgang til bursdagsfesten, mot at de ikke skriver saker som kan være med på å avsløre overraskelsen.

Bare de som har etterkommet Slottets ønsker, får nå lov å dekke kronprinsparets feiring fra innsiden.

- Jeg ble oppringt av Marianne Hagen da jeg var på ferie i Thailand for en uke siden. Jeg oppfattet at hun ringte rundt til redaktører for å be om at deler av Mette-Marits overraskelsesprogram på festen ikke skulle røpes, sier Kjersti Sortland, redaktør i Budstikka til VG.

Av mediene TV2, Dagbladet, VG, Aftenposten, Avisenes Nyhetsbyrå, Budstikka, NTB Scanpix og NRK, er det bare de tre sistenevnte som får adgang til bursdagsfeiringen på Skaugum.

Dette får generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til å reagere. Han tror Slottet stiller disse kravene for å få mest mulig regi over informasjonsstrømmen foran festen.

KRITISK: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er skeptisk til hvordan Slottet har forsøkt å styre pressen i forkant av 40-årsdagen på Skaugum. Foto: FRODE HANSEN


- Kongefamilien har en rekke privilegier i det norske samfunnet, men å styre pressen er uheldig og ikke deres oppgave. Det er mange som har lyst til å styre mediene, men heldigvis har de fleste skjønt at de ikke kan gjøre det. Når det gjelder Slottet, så bør de ikke engang tillate seg å prøve på det, sier Kokkvold.

Stiller forventninger til NRK

Slottet har tilrettelagt for en pressepool for NRK, som betyr at statskanalen kan forsyne andre konkurrerende medier med stoff fra den private musikkfestivalen.

TV2s redaksjonssjef, Niklas Lysvåg, mener det er utidig at det bare er NRK som får tilgang til å intervjue kronprinsen.

- Enhver nyhetsredaksjon ønsker selvsagt å ha kontroll på det stoffet de publiserer. Sånn sett blir det helt feil at en NRK-reporter skal serve alle, og kanskje ikke minst da for en konkurrerende TV-kanal som oss. Det er ikke lik behandling.

Han forventer nå at statskanalen tør å stille de kritiske spørsmålene knyttet til Mette-Marits luksusgarderobe, pengegavene og Slottets klare ønske om å ha Hans Olav Brenner til å intervjue kronsprinsen.

- Likevel må man jo ha forståelse for at ikke alle kan ha separate intervjuer med kronprinsparet. Nå forventer vi imidlertid et skikkelig håndverk siden dette arrangementet har blitt heftig debattert de siste dagene, sier redaksjonssjefen.

Også konstituert nyhetsredaktør Kjetil Kolsrud i Aftenposten mener situasjonen er uheldig.

- Vi skulle gjerne vært tilstede og dekket dette arrangementet. Siden det er en privat fest på privat grunn har de rett til å nekte media adgang, men jeg synes Slottet kunne vært mer åpne, sier Kolsrud.

Gikk med på å ikke skrive om kronprinsen

NRK innrømmer at de har unnlatt å skrive noe avslørende i forkant av Skaugum-festen, men avviser at de har inngått en avtale med Slottet.

- Jeg kjenner ikke til noen avtale. Men jeg vet vi har fått en henstilling om ikke å omtale programmet for festivalen av hensyn til bursdagsbarnet, og det har vi ikke gjort. Du kan enten etterkomme eller la være, og vi valgte å ikke finne ut mest mulig om kronprinsens overraskelse, sier nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

INVITERER TIL FEST: Kronprinsesse Mette-Marit med prins Sverre Magnus på armen, Marius Borg Høiby i midten og kronprins Haakon med prinsesse Ingrid Alexandra på armen, har invitert 220 gjester til bursdagsfest på Skaugum i morgen. Foto: FRODE HANSEN


Nyhetsdirektøren understreker imidlertid at statskanalen ikke lot være å omtale overraskelsen for å få et eksklusivt intervju med kronprinsparet.

- NRK fikk tilbud om et eksklusivt intervju med kronprinsparet når de ankommer festivalen. Vi ga beskjed tilbake at vi mente det burde være en naturlig del av poolen. Av samme grunn mener jeg at Scanpix burde være tilstede for å levere til nettmediene. Vi forutsetter at det går greit, hvis ikke, vil ikke NRK gjennomføre intervjuet.

Budstikka-redaktøren synes det er greit at avisen ikke røper innholdet i kronprinsens feiring.

- Ettersom Budstikka ikke hadde noe kjennskap til dette, var det lett å svare at vi ikke hadde noe å røpe. Jeg vil også si, at gitt at min avis hadde visst noen detaljer om familiens overraskelse, ville jeg svart at det er ok. Det er ikke viktig eller nødvendig for oss å røpe en overraskelsesgave på forhånd. Men det betyr ikke at jeg svarte ja til at Budstikka ikke skulle dekke begivenheten ellers på en vanlig, journalistisk måte - noe vi også har gjort, sier redaktør i Budstikka Kjersti Sortland.

Redaksjonssjef Frode Hansen i Dagbladet hevder på sin side at Slottet ikke har forsøkt å legge noen føringer i journalistikken til avisen.

- Generelt svarer vi aldri på kildeforhold. Dagbladet har dekket dette etter vanlige journalistiske kriterier, og i denne saken har vi hatt en grei og ukomplisert dialog med Slottet hvor vi ikke har følt noe press, sier han.

Budstikka og Her og Nå får møte kronprinsparet

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet ville ikke besvare VGs spørsmål per telefon, men skriver i en e-post at Slottet var i kontakt med de ulike mediene med den hensikt ingen skulle avsløre noen overraskelser for kronprinsen.

- Kronprinsessen og barna hadde lyst til å overraske kronprinsen på fødselsdagen hans. På bakgrunn av dette snakket jeg med mange av de sentrale aktørene i pressen i april. Vi var glad for at de fleste mediene ga uttrykk for at vi ville bidra til at markeringen forble en overraskelse for kronprinsen, skriver hun i en E-post til VG.

- Er dette vanlig prosedyre?

- Da lekkasjene så begynte å komme har det vært stor variasjon i dialogen med de ulike mediene. Noen har sjekket fakta med oss løpende, andre har brukt andre kilder. De mediene som har valgt å være med på overraskelsen har fått et besøk på Skaugum under forberedelsene til helgens markering og de får møte kronprinsparet på lørdag. Dette gjelder Budstikka og Her og Nå.

I et tidligere intervju med VG har Hagen uttalt at Slottet ikke legger seg opp i norsk presseetikk.

- Dette er et privat selskap og det er et privat selskap vi vet det er store interesse for. Derfor har vi denne gangen invitert inn en pressepool, sier Hagen.

Les også

 1. Kronprinsen stoppet i fartskontroll

  Trygg Trafikk mener det er beklagelig at profilerte personer som kronprins Haakon gjør det sosialt akspetert å kjøre for…
 2. NRK-kolleger vil komme til bunns i dette kronprinsintervjuet

  Lørdag vises et lengre intervju med kronprins Haakon på NRK. Nå vil journalistenes fagforening vite sannheten om hvordan…
 3. Her er Mette-Marit-vennens pengebrev

  Her kan du lese mailen som Morten Andreassen sendte til bursdagsgjestene til kronprins Haakon hvor han bad dem om penger.
 4. Her er Slottets pengebrev

  Her kan du lese mailen hvor Slottet ber gjestene være med på å finansiere artistene under kronprins Haakons…
 5. Samler inn penger til Haakons bursdagsfest

  I løpet av den siste måneden har både Slottet og kronprinsparets venn Morten Andreassen bedt gjestene om å bidra…
 6. Slottet røper detaljer om bursdagsfeiringen

  Lørdag fyller Norges festivalglade kronprins 40 år og når kronprinsessen inviterer til musikkfestival hjemme på Skaugum…
 7. Kronprinsparet skal ha nachspiel på låven

  Natt til søndag skal kronprinsparet holde nachspiel på Skaugums låve. Gjestene blir også pent nødt til å benytte seg av…
 8. Vennen Bård Tufte Johansen: - Normal spleising

  Komiker Bård Tufte Johansen er en av kronprinsparets beste venner. Han mener spleiselaget er en helt vanlig ting å gjøre.

Mer om

 1. Kongehuset
 2. Kronprinsparet

Flere artikler

 1. Kronprinsen ankom bursdagsfesten i fallskjerm

 2. Slottet røper detaljer om bursdagsfeiringen

 3. Hoffet har snudd – kronprins Haakon må dekke utgifter selv

 4. Pluss content

  Kommentar: Kronprinspar på jordet

 5. Skaugum-festen i dag: Hardrock, rap og thaimat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder