Mikael Persbrandt om misbruket: – Mye verre enn det fremsto

I årevis har den svenske skuespilleren slitt med alkohol- og narkotikamisbruk. Nå avslører han at tilværelsen var tøffere enn det som fremkom i mediene.

Linn-Christin Marthinussen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I løpet av karrieren har Mikael Persbrandt (52) skapt en rekke overskrifter for sitt utsvevende liv.

For to år siden ble han blant annet dømt for brudd på narkotikaloven og fikk 75 timers samfunnstjeneste etter at han angivelig skal ha kjøpt 12 gram kokain fra en person i en større narkoliga.

Persbrandt har hele tiden nektet straffskyld – men han ble ikke trodd.

ÅPENHJERTIG: Mikael Persbrandt forteller at han har vært edru i over 600 dager, og at livet ser lysere ut. Og han gjør det hos ekskjærestens nye samboer – talkshow-vert Fredrik Skavlan. Foto: MAGNUS SANDBERG

Nå åpner han opp om den turbulente tiden hos «Skavlan». I sesongpremieren snakker skuespilleren ut til Fredrik Skavlan, som er samboeren til hans egen ekskjæreste, Maria Bonnevie.

Programmet ble spilt inn i Sverige i går og sendes i morgen

Les også: Fredrik Skavlan (50): Snakker ut i stort VG-intervju

VG har fått et klipp fra sesongpremieren, som sendes på SVT og NRK i morgen, der den skandaleombruste stjernen blant annet forklarer at ting var mye verre enn det fremsto.

– Skylde på andre

Selv om overskriftene av den mindre hyggelige sorten er blitt mange, avslører Persbrandt at pressen i både inn- og utland bare har rapportert om toppen av isfjellet hva gjelder misbruket gjennom årene.

– Det var mye verre naturligvis. Ingen røyk uten ild. Jeg har skjelt på media i alle år og kommer kanskje fortsatt til å gjøre det. Men jeg tror jeg er ferdig med det. De kan skrive hva faen de vil, sier 52-åringen i programmet og fremstår avslappet.

Selv hevder skuespilleren at det i prinsippet kunne vært skrevet artikler om han hver dag, dersom offentligheten hadde fått informasjon om hva han bedrev tiden sin med.

– Lever man som jeg gjorde, så blir man flink til å forsvare seg, skylde på noen andre og dra alt fra store til små løgner. Det preger jo hele ens liv, sier han.

Persbrandt betror at det på et tidpunkt var «svart som natten», og at han ikke visste hvordan han skulle orke å stå opp om morgenen.

– Å slippe det, er fantastisk altså.

I «Skavlan» forklarer skuespilleren at han nå har vært edru i over 600 dager, og at han ikke savner alkoholen i det hele tatt.

– Jeg kan få tak i det om jeg vil, men jeg ønsker det ikke, sier han i programmet.

– Hadde jeg fortsatt på samme måte hadde jeg vært død i dag. Jeg har holdt på så hardt at nyrene holdt på å kollapse, hevder han i intervjuet med Skavlan ifølge Expressen.

– Hadde vært død

I august åpnet Persbrandt opp om hvordan livet har tatt en vending til det bedre, og hvordan det å få diagnosen bipolar har gjort alt mye lettere for ham.

– Det har vært en fantastisk reise i 16 måneder. Ikke en røyk, ingen alkohol, ingenting. Det er veldig deilig, uttalte han tidligere i sommer.

Han forklarer også hvordan narkotika og alkohol i lang tid ble brukt som selvmedisinering, men at denne delen av livet nå er et tilbakelagt kapittel.

Slutt flere ganger

Skuespilleren har i en årrekke vært kjæreste med Sanna Lundell.

Lundell har også stått åpent frem og forklart om de store utfordringene det er å leve med en rusavhengig livspartner. Blant annet har hun i en egen programserie på TV forklart at de har gjort det slutt «sikkert 20 ganger».

Husker du? Persbrandt nektet å komme ut av hotellrom

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder