Rune Andersen forteller om oppveksten med voldelig far

Da han var fire år gammel opplevde Rune Andersen at faren slo moren bevisstløs - og slengte fireåringen i veggen da han ville komme moren til unnsetning.

 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi var redde, det var mye frykt, forteller Rune Andersen i innslaget som vises på TV i kveld.

Under innsamlingsaksjonen for Stine Sofies Stiftelse på TV 2, forteller komikeren Rune Andersen om en vond og voldelig barndom i hjembyen Kristiansand.

Les også: – Et kjempestort samfunnsproblem

Hans far var sjømann og var borte store deler av året. I begynnelsen var det ganske lange perioder av gangen. Moren var hjemmeværende og stort sett alene med Rune og de tre søstrene hans. De vokste opp i det han kaller «Gerhardsen-land».

MYE FRYKT: – Vi var redde, det var mye frykt, forteller Rune Andersen. Her sammen med en kjær barndomsvenninne ved navn Eva, som han gikk i 1. klasse med. Foto: PRIVAT

– Vi hadde det fint vi, med mamma. Alt lå til rette for at vi skulle ha det fabelaktig. Hun var verdens beste mamma, så lenge pappa var på sjøen, sier Rune Andersen.

Les også: Rune Andersen lurte døden - måtte operere under tv-innspilling

Men når faren kom hjem opplevde familien en helt annen hverdag. En hverdag ofte preget av redsel og frykt, forteller komikeren.

– Da han kom fikk vi gaver, det var «julekvelden» da. Men vi visste at det varte ikke så lenge. Det kunne av og til snu samme kvelden. Når han hadde fått noe å drikke, ble han ingen snill mann, sier Rune Andersen.

Han er sterkt preget gjennom hele TV-innslaget, som han har gitt VG tillatelse til å refere fra. VG har også vært i kontakt med hans tre søstre, som støtter sin brors avgjørelse om å dele historien for å hjelpe andre i tilsvarende situasjoner.

Husker du? Rune Andersen fridde og fikk ja: - Gikk ned på kne

Andersen har imidlertid ikke ønsket å utdype historien overfor VG. Etter det VG kjenner til ble forholdet aldri anmeldt til politiet.

– Da jeg var fire år så jeg at han slo mamma. Hun falt i gulvet så det smalt. Hun blødde kraftig, hun var bevisstløs. Jeg ble veldig redd, sier Rune Andersen,

Han beskriver hvordan han hoppet på ryggen til faren og prøvde å rive ham vekk fra moren.

– Men da tok han bare og kastet meg inn i veggen, fortsetter den folkekjære komikeren.

Les også: Komiker selger sørlandsperle for seks millioner

Lørdagens innsamlingsaksjon på TV 2 er kommet i stand i anledning åpningen av Stine Sofie Senteret i Grimstad, verdens første mestringssenter for voldsutsatte barn og unge.

– Vi er en familie som står sammen i dette, og hensikten med å fortelle historien er håpet om at dette kan være til hjelp for barn som står i dette nå, mennesker som har opplevd liknende, varslere som vet at slikt foregår, sier Rune Andersen.

I innslaget besøker Rune Andersen familiens gamle leilighet på Lund i Kristiansand. Han tar med seg seerne tilbake på barndommens tomter og viser blant annet frem skapet hvor han gjemte seg.

– Det hendte at mamma skysset oss av gårde med beskjed om å «gå inn på rommet og vær stille, så går dette over». Da visste vi at nå går mamma i krigen. Vi visste også at han av og til kom inn og lette etter oss.

Rune Andersen forteller at han på dette tidspunktet var veldig liten, veide bare 19 kilo og at han kunne gjemme seg i et trangt hylleskap.

Fikk du med deg? Hellstrøm gir terningkast 6 til Andersen-parodien av seg selv

– Jeg hadde en teknikk slik at jeg fikk lukket døren innenfra. Jeg opplevde en gang at han kikket etter meg i skapet ved siden av, om det var noen der. Men han kom aldri på at jeg kunne ligge der jeg lå.

Rune Andersen legger i intervjuet ikke skjul på at det var tøff oppvekst med mange vonde minner. Julehøytiden var sjelden noe annerledes. Særlig er det én julaften han har sterke minner fra:

– Det var det samme. Det var vold og det var blod. Mamma sendte oss ut, slik at vi kunne være borte fra dette. Bare være ute litte grann. Det var rekkehus mellom blokkene og der kunne jeg se inn. Et sted hadde de julenisse, et annet sted satt de ved middagsbordet, noen gikk rundt juletreet. Jeg så gjennom vinduene til andre familier som feiret jul, slik jul skal være. Jeg husker at jeg tenkte at slik skal nok vi få det en gang også, sier Rune Andersen.

VOLDELIG BARNDOM: På TV 2 lørdag kveld forteller komiker Rune Andersen om en vond og voldelig barndom. Foto: Marie Von Krogh VG

Les også

 1. Åge forteller om selvmordsforsøk i ny biografi

  (VG Nett) Livet til Åge Aleksandersen (62) kunne endt som 20-åring med oppkuttede pulsårer hjemme hos tanten.
 2. Obamas halvbror: - Vår alkoholiserte far slo meg

  (VG Nett) Mark Ndesandjo husker tilbake på barndommen med skrekk og gru.
 3. Komiker Rune Andersen fridde og fikk ja

  På søndag ba komiker Rune Andersen (50) om Lise Benedikte Aas (48) hånd. Begge kaller frieriet et magisk øyeblikk.
 4. Rune Andersen: - Norsk politikk er mindre moro uten Sponheim

  (VG Nett) Komiker Rune Andersen har parodiert Lars Sponheim i en årrekke, og vil ikke innse at det er slutt nå.
 5. Komiker selger sørlandsperle for seks millioner

  Humorist og standup-komiker Rune Andersen (52) har lagt ut huset på Randøya for salg.

Mer om

 1. Oppvekst
 2. TV 2

Flere artikler

 1. Vold mot barn: – Det er et kjempestort samfunnsproblem

 2. En rektor sier unnskyld

 3. Pluss content

  Stine Sofies mamma: – Alt ble helt absurd

 4. Showpremiere «Rune Andersen - Lykkeliten»: Vondt og varmt

 5. «Farmen kjendis»-deltager Erik Alfred Tesaker sier han ble mobbet og banket som ung: – Jeg var et utskudd

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder