KOMITALENT: Harold Ramis døde mandag. Her ankommer han premieren av «Year One» i 2009. Foto: REUTERS

Komedie-veteran Harold Ramis er død

Harold Ramis døde mandag - 69 år gammel. Han spilte selv i «Ghostbusters» og ble senere kjent for filmer som «Hjelp, vi må på ferie», «En ny dag truer» og «Analyze This».

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ramis døde mandag med familie og venner ved sin sidee, melder The Chicago Tribune.

Ramis debuterte som regissør med komedien «Caddyshack» i 1980, men hadde også på 70-tallet vært manusforfatter for flere komedier - blant annet «Meatballs» med Bill Murray i hovedrollen. Han fortsatte samarbeidet med Bill Murray - og sto for manuset til «Ghostbusters» sammen med Dan Aykroyd. De spilte alle tre i filmen som ble en stor suksess i 1984.

Ramis regisserte også «En ny dag truer» («Groundhog Day») fra 1993- der Bill Murray spiller en værmannen som hver dag våkner opp til den samme dagen.

- Det er utrolig trist å høre at min briljante, begavede, morsomme medskribent og medskuespiller - og min lærer Harold Ramis er gått bort. Håper han nå får svaret på det han alltid søkte etter, sier «Ghostbusters»-kollega Dan Aykroyd ifølge Variety.

- Han var den snilleste regissøren jeg noensinne har jobbet med. Og han var et geni. Dessuten kunne han løse kryssordet i New York Times fortere enn noen andre jeg har møtt, sier skuespiller Andie MacDowell - som spilte i «En ny dag truer» og «Multiplicity» («I fleste laget») som Ramis regisserte.

Ramis døde i fødebyen Chicago der han har bodd siden 1996. Det var også i Chicago han møtte Bill Murray og Dan Aykroyd - der de alle hadde vært med i komikergruppen Second City.

Ramis har også regissert flere «The Office»-epiosder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder