TREKKER SEG: Stein Erik Hagen trekker seg fra samarbeidet med Nasjonalmuseet som opprinnelig skulle få disponere over hans gigantiske kunstsamling til en verdi av en milliard kroner. Foto: Terje Bringedal VG

Stein Erik Hagen avslutter samarbeidet med Nasjonalmuseet om milliardsamlingen

Stein Erik Hagen sier han kan ikke leve med beskyldningene om at han «legger et ubehagelig press på regjeringen».

Artikkelen er over tre år gammel

Orkla-eier og milliardær Stein Erik Hagen (60) skriver i en e-post til Dagbladet at han i dag registrerer at flere kunstkritikere mener han legger et ubehagelig press på regjeringen i forbindelse med Nasjonalgalleriets fremtid.

Avisen skriver at de har fått tilgang til en e-post mellom Hagen og Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff, hvor Hagen blant annet skriver følgende:

«Når flere fremtredende kulturpersoner, og bl.a. NRK og Dagbladet, oppfatter det motsatte av hva jeg selv gjør, har jeg bestemt meg for å nullstille våre samtaler. Jeg kan ikke leve med den minste mistanke om at jeg presser regjeringen. Da trekker jeg meg heller helt ut».

Les også: Hagen sier ekskonene visste at han var bifil

Hagen eier Norges største private kunstsamling, som han har bygget opp gjennom en årrekke. DN skrev i helgen at samlingen består av rundt 2000 kunstverk som skal ha en antatt verdi på vel en milliard kroner. I april ble det kjent at Hagen og hans selskap Canica hadde inngått en avtale med Nasjonalmuseet om visning, og på sikt overdragelse, av den omfattende kunstsamlingen.

I våres ble det imidlertid kjent at Statsbygg anbefaler at Nasjonalgalleriet bør overtas av Universitetet i Oslo og Kulturhistorisk Museum. En slik løsning vil innebære at det nåværende lokalet til Nasjonalgalleriet brukes som et by-universitet når det nye Nasjonalmuseet åpner på Vestbanen i 2020.

Hagen om bruddet: – Skulle gjort dette for lenge siden

Dette er stridens kjerne: Muligheten for at Nasjonalmuseet uten Nasjonalgalleriet kanskje ikke får nok plass til å yte Canica-samlingen til Hagen rettferdighet, har fått Hagen og hans kunstrådgiver Steinar Gjessing til å reservere seg. I en e-post til DN skrev Hagen blant annet at «det vil være historieløst om vi ikke bevarer Nasjonalgalleriet som et visningssted for kunst og en del av Nasjonalmuseet».

Som Aftenposten omtalte i forrige uke, brøt Hagen forhandlingene med Nasjonallgalleriet inntil Stortinget har behandlet saken.

– Jeg er positiv til nytt samarbeid, men det er ikke aktuelt å bestemme dette før Nasjonalgalleriets fremtid er avgjort. På den måten kan ingen anklage meg for å legge noe press på hva som skal skje med Nasjonalgalleriet, sier Stein Erik Hagen til Dagbladet tirsdag.

Ifølge NTB har Kulturdepartementet invitert Hagen til et møte neste uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder