LANGER UT: Pamela Anderson (47) er kjent for å tale dyrenes sak. Denne gangen er det ALS Association som får kritikk fra den amerikanske skuespilleren. Foto:Maurizio D'avanzo,Pa Photos

Pamela Anderson nekter å ta imot isbøtte-utfordringen

Baywatch-stjernen utfordrer ALS-foreningen til å stoppe dyreforsøk i forskningen sin.

  • Katrine Asheim
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Flere kjendiser har hevet seg på isbøtte-trenden som herjer nettet i disse dager. Modell og skuespiller Pamela Anderson (47) velger derimot å avstå fra det hele og utfordrer selv foreningen til å stanse all testing på dyr i forskningen sin, ifølge Huffington Post.

«The Ice Bucket Challenge» går ut på at du skal helle en bøtte med isvann over ditt eget hode eller donere penger til ALS-foreningen, før du utfordrer tre venner. Nominerte kan enten godta utfordringen og donere penger, eller avvise tilbudet og donere et enda større beløp. Kjendiser som Oprah Winfrey, Justin Bieber og Lady Gaga har alle tatt imot den iskalde utfordringen.

– Eksperimenter på aper og mus

Amyotrofisk lateralsklerose er en nervesykdom som fører til at musklene svinner. Hodet forblir klart, men kroppen ødelegges. Pengene som samles inn fra den virale trenden skal ifølge foreningen brukes til videre forskning og til å hjelpe personer som lider av ALS, også kjent som Lou Gehrig-sykdom. Pamela Anderson er imidlertid kritisk til foreningens eksperimenter på dyr:

DYREVERNER: Pamela Anderson hevder at forskning finansiert av ALS-foreningen i håp om å finne en kur mot den dødelige nervesykdommen Amyotrofisk lateralsklerose, er brutal dyremishandling. Foto:,Skjermdump

«Mus har fått boret hull i hodeskallene sine, påført invalidiserende sykdommer og blitt tvunget til å løpe på tredemølle før de kollapser av utmattelse. Aper har fått kjemikalier injisert i hjernen og ryggen og senere blitt drept og dissekert. Alt sammen gjort som nyere eksperimenter i forskning finansiert av ALS Association.», skriver den tidligere «Baywatch»-stjernen på sin egen Facebook-profil onsdag 20. august.

– Hva er resultatet av disse eksperimentene, annet enn en masse lidelse? skriver hun videre.

Facebook-innlegget tiltrakk seg hundrevis av kommentarer, og flere peker blant annet på at silikonbrystene og Botox-injeksjonene i ansiktet hennes høyst sannsynlig har blitt testet på dyr.

– Lite fruktbar forskning

Anderson er en engasjert dyreaktivist og har i mange år jobbet for dyrevernsorganisasjonen PETA. I 2011 ble hun kåret til «Årets navn» av organisasjonen. Anderson mener at dyreforsøkene gjort av ALS-foreningen i håp om å finne en kur mot den dødelige sykdommen hos mennesker, har vært ufruktbare og uten nevneverdige resultater.

– I det siste tiåret har bare rundt et dusin eksperimentelle ALS-behandlinger blitt overført på mennesker etter at forskerne oppdaget en positiv effekt på syke dyr. Alle unntatt én av disse behandlingene mislyktes senere på mennesker, og den ene behandlingen som har «bestått» tilbyr kun marginale fordeler for mennesker som lider av ALS, hevder Anderson i sitt Facebook-innlegg.

Hun oppfordrer fansen sin til å støtte veldedige organisasjoner som avstår fra dyreforsøk.

– Støtt heller organisasjoner som bruker tiden og ressursene sine på avansert, lovende og menneske-relevante botemidler, skriver hun.

Avviser anklagene

ALS-foreningen benekter at de støtter forskning som torturerer og mishandler dyr, og avviser anklagene fra Anderson.

– For tiden finansierer vi ikke forskning på primater. Vi finansierer forskere og laboratorier som følger etiske retningslinjer gitt av National Institutes of Health, heter det i en uttalelse fra forskningsleder i ALS Association, Lucie Bruijn til den amerikanske avisen The Daily Banter.

En annen talsperson for organisasjon, Carrie Monk, uttaler at betydelige fremskritt er gjort i arbeidet med å finne en kur mot ASL og andre nevrologiske sykdommer som Alzheimers og Parkinsons, takket være forskning på blant annet gnagere, fluer og mark.

Isbøtte-trenden har ifølge foreningens nettside, samlet inn over 385 millioner norske kroner mellom 29. juli og 23. august.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder