VELSTÅENDE: Nico Widerberg, hans datter Victoria og faren Frans Widerberg, poserer under åpningen av en utstilling i Oslo. Foto: TROND SOLBERG Foto: ,

Kunstnernes inntektsadel håver inn

Atten norske kunstnere hadde inntekter i millionklassen

Far og sønn Frans (80) og Nico Widerberg (53) er ikke bare lønnsledende. De er også blant de mest velstående i den norske kunst-andedammen og tilhører inntektsadelen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I en alder av 80 år tjener Frans Widerberg fortsatt mer enn de fleste av sine kolleger.

I fjor ble det drøyt to millioner kroner på veteranen, som i løpet av en lang karriere også har bygget opp en formue på 13,6 millioner.

Sønnen Nico har fulgt i sin fars fotspor. Yrkesvalget har gjort 32-åringen til en velstående mann som i 2013 måtte skatte av en inntekt på 4,6 millioner. En formue på 11,5 millioner lar seg også høre.

Ligningstallene viser at 11 kunstnere har en formue på fem millioner eller mer, mens seks hadde mer enn tre millioner i inntekt.

Formue: 66,9 millioner

Kjell Erik Killi-Olsen har en formue på 66,9 millioner, som i all hovedsak stammer fra arv. Deretter følger Håkon Bleken med 21,5 millioner og Ørnulf Opdahl med 18,8 millioner.

Til sammen oppga hele 18 kunstnere at de hadde mer enn én million i inntekt.

På toppen av kunstnernes inntektstopp troner Magne Furuholmen med drøyt 5,1 millioner i inntekt, men han har også en parallell karriere som musiker.

HÅVER INN: Marianne Aulie ligger på 3. plass på listen over hvilke norske kunstnere som tjente mest i 2013. Foto: TROND SOLBERG Foto: ,

Mens det diskuteres hvorvidt Marianne Aulie lager god kunst eller kunst i det hele tatt, fortsetter hun å håve inn penger. Aulie lever i eksil i New York, men kjøperne finnes i Norge og de er mange nok til at hun kunne oppgi nesten 4,7 millioner i inntekt.

Fredrik Værslev er et hett navn blant kunstsamlerne. Hans arbeider går for millionbeløp i annenhåndsmarkedet. Det skjerper appetitten til de som er på jakt etter nye verk. Det synes også på inntekten som i fjor var 3,4 millioner.

Terje Brofos, mer kjent som Pushwagner, tjente snaut 1,8 millioner. Odd Nerdrum rakk å tjene 4,3 millioner oppe i alle rettssakene.

Knapt inntekt

En annen komet på kunsthimmelen, Sverre Koren Bjertnæs, er knapt registrert med inntekt i det hele tatt etter at han tilbrakte mye av 2013 med å jobbe i New York med omstridte Bjarne Melgaard, før han til slutt vendte hjem.

Hva Melgaard angår står ikke han lenger oppført med hverken inntekt, formue eller skatt i Norge. Det gjorde knapt nok Unni Askeland heller.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder