SPESIELT SKOLEBESØK: Isac Elliot (14) holdt overraskelseskonsert for over 7000 skoleelever på Telenor Arena torsdag formiddag. Han ble tatt godt imot. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Overraskelses-artist for 7000 elever: Isac Elliots (14) oppgjør med netthat og mobbing

Selv utsatt for mobbing og netthat på sosiale medier

Elleville elever satte pris på overraskelsen

FORNEBU (VG) Barne- og ungdomsidolet Isac Elliot (14) er selv blitt utsatt for mobbing og netthat på sosiale medier. Både unge og voksne må være tøffere mot mobberne og få de til å innse at de driver med noe livsfarlig, sier han i et intervju med VG.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Over 7000 elleville skoleelever fikk Isac Elliot som dagens store overraskelse under en stor dugnad mot mobbing i Telenor Arena på Fornebu torsdag.

I stedet for skolemelk og nistepakker med brunost fikk de servert det finske superidolet helt uten forvarsel ved storefri-tider torsdag.

Les også: Snapchat er den nye mobbe-kanalen

I et intervju med VG forteller 14-åringen Elliot at han stiller opp på mobbearrangementet ikke bare for honoraret.

– Hvorfor engasjerer du deg i kampen mot mobbing i sosiale medier?

– Det er ikke bare i sosiale medier mobbingen skjer. Jeg har kompiser og søsken som har blitt mobbet. Jeg er selv blitt utsatt for netthat og er blitt vant med at mobbing skjer rundt meg. Jeg får beskjed om at jeg ikke skal bry meg om denne hetsingen. Men ingen skal oppleve dette. Derfor er jeg med på dette. Alle er like mye verd. Ingen skal oppleve dette, svarer Isac Elliot.

ÅPENHJERTIG: VG møtte Isac Elliot (14) før konserten for en prat om mobbing og netthets. Foto: ESKIL WIE FURUNES, VG Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Han mener også netthat er veldigtøft for mange som opplever det.


– Mange sitter i skjul og uttrykker netthat og mobbing. Det er så mye lettere å bedrive dette på sosiale medier enn ansikt til ansikt. Derfor er det farligere på en måte. Men det er jo helt unødvendig. Det må ta slutt, sier han.

– Har du selv fått noen stygge kommentarer eller meldinger som har gått innpå deg?

– Hvis man leser til en prøve på skolen – så kan det være at man glemmer innholdet ganske fort. Men en dårlig kommentar på nettet kan jeg tenke på og huske veldig lenge. Jeg får kanskje 2000 gode kommentarer av fans. Men jeg husker likevel den ene stygge kommentaren best. Sånn er det, sier Elliot og forteller åpent om at det altså ikke bare er hyggelge fan-meldinger han mottar.


– Jeg får mange slags stygge meldinger, folk som vil drepe meg, folk som hater meg. Dette er jo likevel bare feige, ofte misunnelige mennesker som sitter hjemme i et mørkt rom og sprer hatet sitt.

Det unge finske idolet mener imidlertid ikke at det kan defineres som mobbing at folk ikke trykker «like» til noen på sosiale medier, slik mange mener i en større mobbeundersøkelse som er offentliggjort idag.

Se VGTV-intervju med Isac Elliot.

– Kan unge bli for opptatt av å få mange likes?

OVERRASKELSE: Isac Elliot (14) holdt overraskelseskonsert for over 7000 11-12-åringer på Telenor Arena i formiddag. VG møtte ham før konserten på et Fornebu-hotell for en prat om Elliots engasmenet mot mobbing og netthat. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

– Det er jeg nok selv veldig opptatt av iblant. Men det er ikke hat eller mobbing at man ikke får «likes».

Han synes det er ekkelt at noen sørger for å spre intime bilder av barn og unge på nettet - uten samtykke fra den som er avbildet.


– Derfor skal man være superforsiktig med hva man legger ut på sosiale medier. Private, personlige bilder kan fort komme på avveie. Selv om det er private ting, så kan det bli spredt. Man skal være superforsiktig, gjentar Elliot.

– Hvordan skal skoler reagere mot elever som mobber?

– Min far, som er lærer, er med i en antimobbe-gruppe. Jeg mener at lærerne eller rektorene ikke skal være for snille med mobberne. De skal få mobberne til å innse at de har gjort noe alvorlig feil. Ved grov mobbing må lærerne gjerne få mobberne til å gråte. Det viktigste er at mobberne innser at de har begått en stor feil. De må innse det, ikke bare si at de har gjort det, understreker han.

– Kan du selv ha bidratt til å mobbe noen?

– Jeg ble selv utsatt for netthets fra jeg var 11 år. Men jeg har nok aldri mobbet noen eller bidratt til dette selv. Det er jeg stolt av. Også i fremtiden vil jeg gjerne bli husket som en som aldri mobbet eller hetset noen. Man skal ikke ødelegge sitt rykte ved å bli sett på som en mobber. Folk som mobbes husker det hele livet.

Isac Elliot (14) lever et liv i offentligheten, og kan knapt bevege seg utendørs uten å bli rent ned av elleville jenter i 10-15-års alderen. Det synes han er mest moro. Han liker mye mindre noen av meldingene han får servert på nettet.


– For min egen del har jeg blitt utsatt for massevis av rykter og hatmeldinger. Mye av hatet går på utseendet. Det sykeste er at mennesker får seg til å drive med denne hetsingen og dette hatet. Jeg vet ikke om det også er voksne mennesker som bedriver dette anonymt mot meg. Men det kan nok være en del eldre ungdommer som er misunnelige, sier han.

– Hva skal unge gjøre for å redusere mobbingen?

– Barn og unge skal alltid fortelle om det til voksne. De voksne er som regel kloke nok til å gripe inn og bry seg. Foreldre bryr seg og vil selvsagt ikke at barna deres blir mobbet, sier Elliot.,

FIKK NÆRKONTAKT: Isac Elliot (14) ble satt usedvanlig godt pris på da han opptrådte som dagens store overraskelse for tusenvis av skoleelever på Fornebu torsdag formiddag. Spesielt jentene fikk en spesiell kontakt med tenåringsidolet. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Han legger ikke skjul på at han har hatt kontakt med fans som er blitt utsatt for mobbing eller netthat.

– Jeg har ikke hatt kontakt med så mange med slike historier, men det finnes fans som er mobbet – og som har tatt livet sitt. Og det finnes fans som forteller meg at de er mobbeofre. Det er så urettferdig. Mobbing er faktisk livsfarlig, advarer Elliot.


– I en låt som heter Dream Big – synger jeg: « Never let the haters bring you down». Jeg forsøker å si at man ikke skal bry seg for mye om dem som sprer mobbing og hat. Ikke la dem få overtaket, oppfordrer fjortis-idolet.

Han bestemte seg raskt for å si ja da han ble spurt om å være tidenes overraskelse for de tusenvis av skoleelevene som slapp norsk, matte og engelsk til fordel for noen skoletimer om mobbing og en kjempekonsert i formiddag.

– Dette er kult og meningsfylt. Jeg har mange nær meg som er blitt- og blir utsatt for mobbing. Jeg selv er blitt utsatt for netthat. Dette er superviktig.

– Jeg har aldri før vært en overraskelses-presang for 7500 barn. Det er nesten ingen som vet at jeg er i Norge. Dette er «super-roligt», sier Isac Elliot på sitt sjarmerende finsk-svensk - og må gå for å bli avslørt på scenen foran skoleelevene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder