Hovedinnhold

VG kårer tiårets beste

Triers tiår

BEST: Joachim Trier har ifølge VGs anmeldere laget tiårets beste norske film. Foto: Helge Mikalsen
BEST: Joachim Trier har ifølge VGs anmeldere laget tiårets beste norske film. Foto: Helge Mikalsen
«Louder than Bombs». Dét er tittelen på Joachim Triers neste film, et formlekent melankolsk familiedrama med tilsnitt av humor.

Vi starter altså med nyheten i dag: Joachim Trier (35) er i høyeste grad travel med sitt neste prosjekt. Går alt etter planen, skal filmen lages i USA. Går mer etter planen, kan flere detaljer omkring filmen avsløres til våren en gang.

STEM PÅ TIÅRETS BESTE FILM HER

Riktignok er grunnlaget for dette intervjuet at VGs filmanmelderkorps så å si enstemmig har valgt Triers debutfilm fra 2006, «Reprise», til tiårets beste norske film.

Se hele Topp 10-listen nederst i saken

- Litt underlig

- Fantastisk hyggelig! En stor, stor inspirasjon, sier Trier om den saken. Og legger til:

- Det føles riktignok nesten litt underlig å sitte her alene og ta imot æren. «Reprise» var ellers et så til de grader fellesprosjekt, skrevet av Eskil Vogt og meg sammen, foto av Jakob Ihre, klippet av Olivier Bugge Coutté; alle bidro så enormt bra, og særlig skuespillerne!

STEM PÅ DIN FAVORITTFILM HER

Populær

Rundt 50000 nordmenn så filmen på kino. Når anmelderne elsker filmen - i ettertid minst like mye som da filmen kom - henger det åpenbart sammen med Trier og gjengens dristige, men sikre omgang med filmformen. De ulike fortellerelementene er innvevd i en teknisk fortellerstruktur som er langt mer avansert og langt mer vellykket enn noen annen norsk film siste tiår.

- Akkurat dét er jeg kjempeglad for. Å bruke fortellerstrukturen til å utdype hele filmens følelsesregister, var det vi ville forsøke å få til. Og noe jeg vil jobbe med videre, sier Joachim Trier.

Av VG i dag kan røpe tittelen på hans nye film, peker også definitivt fremover. Man skulle jo tro at noe så suksessrikt som «Reprise» øyeblikkelig burde ført til film nr. to.

At det ikke er blitt slik skyldes flere ting. Ikke minst at filmen, samlet sett, er blitt en mye større suksess i utlandet enn i Norge. Den har vært en festivalslager, den er lovprist og brukt på filmakademier verden over. New York Times` fryktede filmanmelder Manohla Dargis mente filmen burde vunnet Oscar. Punktum.

- Lært mye

- Jeg har reist mye, knyttet fine kontakter, brukt mye tid på filmen, sier Trier, som mener han har lært mye underveis.

- Jeg har skrevet og jobbet og gjort mine tanker om fremtiden: Man må ikke la seg blende av noe, men konsentrere seg sterkt om sitt eget materiale. Jeg tror jeg er i ferd med å finne takten. Går det som jeg håper blir det ikke lengre så lang tid mellom filmene, sier Trier.

HER ER TOPP 10-LISTEN:

Foto: Helge Mikalsen
Foto: Helge Mikalsen

1 Reprise - Joachim Trier (2006)

Tiårets regidebut, tiårets norske film! Joachim Triers intelligente og formmessig meget dristige film om vennskap, forfatterambisjoner, galskap og ironi står i en særklasse blant tiårets norske filmer. Og vitner om at Norge har en ung regissør i sin midte som tåler sammenlikning med de aller beste ute i den store filmverden.

2 deUSYNLIGE - Erik Poppe (2008)

Erik Poppe griper modig og kompromissløst tak i tilværelsens aller største og vanskeligste temaer, som skyld, soning og tilgivelse. Ikke engang et så tabubelagt emne - i norsk film - som åndlighet, viker han unna.

Foto: Jan Johannessen
Foto: Jan Johannessen

3 Naboer - Pål Sletaune (2005)

Uhyggelig dypdykk i menneskesinnet i en sjangerfilm i særklasse. Grassat gjennomtenkt og gjennomført regi, der filmens utvikling er dens eksplosive kjerne. Og overraskelsene dens nødvendige budbringere.

Foto: Norsk Filminstitutt
Foto: Norsk Filminstitutt

4 Salmer fra kjøkkenet - Bent Hamer (2003)

Bent Hamers rare og skakke univers, denne gang anvendt på svensk «kjøkkenforskning» blant enslige herrer på den norske landbygda på 50-tallet. En lakonisk, vittig, skarpt observerende, herlig smålåten og helstøpt liten perle.

Foto: Filmweb
Foto: Filmweb

5 Heftig og begeistret - Knut Erik jensen (2001)

Knut Erik Jensens dønn ærlige portrett av de elskelige herrene i Berlevåg Mannsangforening ble tiårets populære, lykkelige dokumentartreff. I all sin geniale enkelthet treffer filmen presist og sjarmerende livene til ekte mennesker.

Foto: Nils Bjåland
Foto: Nils Bjåland

6 Sønner - Erik Richter Strand (2006)

En film med et ytterst konstruktivt ubehag, om overgrep mot barn. Filmen har innslag av reell følelsesmessig og tankemessig utfordringer, som sprenger konvensjonalitetens rammer og gir et moraldrama av betydelig omfang.

Foto: Filmkameratene AS
Foto: Filmkameratene AS

7 Max Manus - Joachim Rønning og Espen Sandberg (2008)

Filmhistorisk publikumssuksess, som brakte andre verdenskrigs historie ikke bare tilbake til filmlerretet, men i høyeste grad også i bevisstheten til nye norske generasjoner. Mest sett, både i 2008 og 2009.11.24

Foto: Ståle Andersen
Foto: Ståle Andersen

8 Slipp Jimmy Fri - Christopher Nielsen (2006)

Tegneserieskaper Nielsen steg med et voldsomt elefanthyl opp av undergrunnen med en av tidenes dyreste norske filmer. En kompromissløs og ellevill animasjonskomedie befolket av karakterer så langt fra solsiden man kan komme. Flåklypa Grand Prix fikk endelig en verdig animasjons-utfordrer.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

9 Gymnaslærer Pedersen - Hans Petter Moland (2006)

Glimrende tolkning av Dag Solstads nærmest ufilmelige roman om den gryende totalitære venstreradikale bevegelsen i Norge. Glitrende rolleprestasjon av Ane Dahl Torp som den proletariserte Nina Skåtøy i en film som også lykkes med å finne humoren i en humørløs tid og bevegelse.

Foto: Aftenposten
Foto: Aftenposten

10 Mannen som elsket Yngve - Stian Kristiansen (2008)

Den lekne Stavanger-bølgens beste film til nå. Med fortreffelig tidskoloritt, en solid dose humor, stort alvor og glimrende soundtrack debuterte Stian Kristiansen med en annerledes romantisk komedie, som fenget langt flere enn de som var 17 i 1989. Tennis anyone?!!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film