Hovedinnhold

«Snøhulemannen»-regissør: En parodi på den norske friluftsmannen

(VG Nett) Fritdjof Kjæreng mener mannen som har levd i en snøhule i 30 år er en typisk representant for det norske.

- Å være alene med elementene stikker dypt i den norske folkesjela. Og så er vi veldig opptatt av turen som et mål i seg selv, ikke det å komme fram, sier Fridtjof Kjæreng.

Se traileren til filmen først på VG Nett!

Han har nettopp gjort ferdig dokumentaren «Snøhulemannen» Sverre Nøkling (60), en mann som har vært på en 30 år lang tur og bodd i snøhuler rundt om i den norske fjellheimen.

- Han bærer fortsatt i seg dette erkenorske og lager seg egne utfordringer av de små, resirkulerte ressursene han har. Filmen er på sett og vis en parodi på den norske friluftsmannen: Vi kjøper dyrt fritidsutstyr - hovedsakelig laget av plast - men de fleste av oss går på tur bare én gang i året.

Les også: Huleboer leier ut snøhule for én krone i uken

Flere lag underbukser

Kjæreng møtte Snøhulemannen helt tilfeldig i 1995 og har møtt ham fra og til siden den gang, før filmen nå er ferdig og klar for kinoene. Kjæreng fikk øyeblikkelig fascinasjon for karen som gikk med flere lag underbukser utenpå buksa.

- Jeg tenkte med ett: Her har du en fyr som har sugd kunnskap fra eget bryst etter erfaring i fjellheimen: Fryser du i underlivet er det jo det samme om du har underbuksene utenpå eller inni!

Synes du filmen som den har blitt kan leses som sivilisasjonskritikk?

- Helt klart. Filmen stiller spørsmålet: Hvor mange gjenstander trenger vi får å leve et godt liv? Snøhulemannen klarer seg med det han finner eller kjøper på Fretex. Det er en kritikk av konsumsamfunnet vi er blitt en del av. Man utsetter å søke etter hva som gjør en lykkelig, og i stedet sliter etter å få råd til neste gjenstand, sier Kjæreng.

«Snøhulemannen» har kinopremiere 12. mars.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film