Hovedinnhold

«Snøhulemannen»: - Jeg er lei huleboerstempelet

Vil heller bli kalt for friluftsmann

(VG Nett) Da huset han vokste opp i brant ned da han var åtte år, bestemte Sverre Nøkling (60) seg for å vie livet sitt til naturen.

De siste 30 årene har Sverre Nøkling (60) bodd utendørs i steinrøys- og snøhuler, i det som har vært en stille protest til norsk A4-liv og konsumkultur. Fredag har dokumentarfilmen om ham, «Snøhulemannen», premiere på norske kinolerreter.

Selv om han faktisk bor store deler av året i forskjellige huler, kunne han med fordel tenkt seg et annet kallenavn enn det han har blitt tildelt.

- Jeg begynner å bli lei av huleboerstempelet nå. Det har blitt litt mye fokus på det. Jeg bor jo i lavvoer og under fri luft også. Det hadde vært bedre å kalle meg for friluftslivmann, sier Nøkling, som har stasjonert seg i en lavvo på Tryvann i Oslo i forbindelse med promopliktene tilknyttet filmpremieren, til VG Nett.

- Fjernt med jordskjelv

Helt siden huset han vokste opp i brant ned i 1958, har 60-åringen vært fascinert av utendørstilværelsen.

- Det var spennende å se på huset som brant ned. Det var noe spesielt ved at vi da måtte starte helt på scratch igjen, bygge opp på nytt. Det var da jeg begynte å bo mer og mer utendørs. Det var godt å komme seg litt vekk, erindrer han.

Filmfrelst?Les flere filmnyheter

Siden da har han vært opptatt av at de materielle tingene han tilegner seg ikke skal koste penger. Teknologiske nyvinninger er det likevel en ørliten plass til i dagliglivet hans. Han vurderer å skaffe seg mobiltelefon og han har funnet en radio utendørs som han får inn BBC på.

- Jeg savner ikke materielle ting. Det er greit å holde seg oppdatert på hva som skjer i verden og slikt, men jordskjelv og slike ting blir likevel litt fjernt for meg. Jeg klarer ikke å forholde meg til det, sier «Snøhulemannen».

Les også:Marthe (23) leide hulen til «Snøhulemannen».

Tidligere damehistorier

Men det er ikke bare i Norge at «Snøhulemannen» har funnet fred i naturen. I 1971 emigrerte til Australia - for ett og et halvt år.

- Her jobbet jeg i en nikkelgruve og bodde utendørs. Det gikk helt fint det, varmt og godt var det. Men jeg har bodd i Tyrkia også. Hulene der er veldig fine, forteller Nøkling.

Selv om han ikke har fått noen barn, forsikrer han om at det ikke er mangel på damehistorier - på tross av at den eneste vanlige bopelen han eier er en liten hytte på 25 kvadratmeter midt oppå Haukelifjellet i Telemark.

- Det var mest av dem da jeg fartet i utlandet. Der var det masse damer, skal du vite. Selv om jeg har bodd mye alene, så er det bra med fart i meg.

Følg Rampelys på Facebook

«SNØHULEMANNEN»: Sverre Nøkling fra Vestlandet lever ute i naturen, og søker ly i hulene sine. Foto: Fridtjof Kjæreng
«SNØHULEMANNEN»: Sverre Nøkling fra Vestlandet lever ute i naturen, og søker ly i hulene sine. Foto: Fridtjof Kjæreng

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film