Hovedinnhold

«Snøhulemannen» leier ut snøhule:

Har bodd utendørs i 30 år

«SNØHULEMANNEN»: Den nesten 60 år gamle mannen fra Vestlandet lever ute i naturen, og søker ly i hulene sine. Foto: Fridtjof Kjæreng
«SNØHULEMANNEN»: Den nesten 60 år gamle mannen fra Vestlandet lever ute i naturen, og søker ly i hulene sine. Foto: Fridtjof Kjæreng
(VG Nett) Han lever i steinrøyshuler om sommeren, og bor i snøhuler om vinteren. Kanskje kan den nesten 60 år gamle mannen kalles Norges eneste huleboer.

Denne saken handler om:

Snøspade er obligatorisk

Snøspade er obligatorisk i vinterfjellet.

Den vil du trenge både om du må grave deg inn i en vanskelig situasjon, og hvis du vil lage leskjerm når du skal ha en rast.

l en redningsaksjon ved snøskred er spaden uunnværlig.

En god snøspade bør ha et dobbelt krummet blad, da det er lettere å stikke ut blokker med den under graving. Det finnes mange snøspademerker på markedet. Rottefella Snøspade er en av dem.

Den er lett, av høy kvalitet, norskprodusert og laget i samarbeid med Røde Kors og Skiforeningen. Pris på spade ligger i underkant av 500 kroner.

«Snøhulemannen» fra Vestlandet er nesten 60 år gammel. Han har bodd ute i naturen de siste 30. I en stille protest mot et materialistisk samfunn, har han en filosofi om å bruke minst mulig penger. Han lever ute, bor i huler, kjøper klær på Fretex og spiser mat som har gått ut på dato.

For 30 år siden gjorde anleggsarbeideren alvor av planene sine, og forlot sivilisasjonen. Nå lever han helst mellom 1.300 og 1.500 meter over havet.

- Jeg har ikke møtt noen andre i Norge som bor utendørs så høyt oppe i fjellet, sier Fridtjof Kjæreng, som regisserte TV-serien «Canada på tvers» og serien «På tur med Lars Monsen».

Han har fulgt «Snøhulemannen» i mange år. Nå blir fenomenet film.

Leier ut en snøhule

VG Nett fortalte torsdag at «Snøhulemannen» har en annonse på internettstedet finn.no, der han leier ut den ene hulen sin for én krone i uka. Dette er en annonse regissør Fridtjof Kjæreng har hjulpet ham med.

- Annonsen er 100 prosent seriøst ment. Han ønsker oppriktig å dele sine fine naturopplevelser med andre, og vi tenkte at dette kunne være en måte å formidle det på. Han er opptatt av at folk bruker altfor mye penger. Snøhulen er et tilbud om billig feriealternativ, forklarer Kjæreng.

DISKUTÉR med VG Netts lesere her:
Kunne du tenke deg å gjøre noe lignende?

Huleboeren er stort sett til fjells, langt fra folk. Som akkurat nå. VG Nett har fått tillatelse til å bruke bildene fra snøhulen som er til leie, men venter med å skrive mannens identitet før han selv er tilgjengelig.

- Han har veldig mange huler, de ligger spredt over flere steder i landet, vet filmregissøren, som selv møtte ham første gang ved en tilfeldighet for femten år siden.

Han ble fascinert av mannens historie, og bestemte seg for å dele den med andre.

- Dette er en av landets største hemmeligheter: Tenk, en mann som i 30 år har levd i snøhuler, sier han.

Saken fortsetter under bildet

SENTRALT: Snøhulen som er til leie ligger i flott turterreng. Foto: Fridtjof Kjæreng
SENTRALT: Snøhulen som er til leie ligger i flott turterreng. Foto: Fridtjof Kjæreng


SE MANNENS SNØHULEANNONSE HER!
(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

Mannen, som er nesten 60 år, går fra hule til hule på treski. Han skjuler seg mot kulden i hulene, og trives angivelig godt sammen med reinsdyr og andre dyr.

Klipper håret sitt selv

FASCINERT: Filmregissør Fridtjof Kjæreng ble så fascinert av «Snøhulemannens» historie at han lagde film. Foto: Aftenposten
FASCINERT: Filmregissør Fridtjof Kjæreng ble så fascinert av «Snøhulemannens» historie at han lagde film. Foto: Aftenposten


«Snøhulemannen» klipper håret sitt selv, to ganger i året. han har en grunnfilosofi om at «ting ikke skal koste noe». Han bruker minimalt på klær og mat, kjøper brukt og finner gammelt.

- Han sover på pappkartonger som han senere kan bruke som brensel, forteller Kjæreng, som har lang erfaring fra turer med friluftentusiast Lars Monsen.

SLIK LAGER DU EN SNØHULE!

- Jeg har ikke møtt noen som denne huleboeren. Han er i overkant smart, han er svært kunnskapsrik, han vet mye om filosofi, dyr og natur. Han demonstrerer gjennom sitt levesett at det er mulig å gi slipp på det trygge, og ha et godt liv uten penger. Dette er en historie til ettertanke, sier Fridtjof Kjæreng.

«Snøhulemannen» har selv samtykket til filmprosjektet som nesten er ferdigstilt.

Til tross for at huleboeren skal være svært sky og preget av det livet han i mange år har levd, skal han angivelig stille på premierefesten når filmen ruller over kinolerretet om noen uker.

KOMFORTABELT: «Snøhuleboeren» har selv trukket en vedovn opp på fjellet med akebrett, slik at det skal være varmt og godt rundt sengeplassene. Foto: Fridtjof Kjæreng
KOMFORTABELT: «Snøhuleboeren» har selv trukket en vedovn opp på fjellet med akebrett, slik at det skal være varmt og godt rundt sengeplassene. Foto: Fridtjof Kjæreng

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film