Hovedinnhold

Regipris til Bård Breien

BESTE REGI: Bård Breien mottok prisen for beste regi fra filmfestivalen i Karlovy Vary for Kunsten å tenke negativt. Foto: Jan Petter Lynau
BESTE REGI: Bård Breien mottok prisen for beste regi fra filmfestivalen i Karlovy Vary for Kunsten å tenke negativt. Foto: Jan Petter Lynau
Regissør Bård Breien har vunnet regiprisen for filmen «Kunsten å tenke negativt» på filmfestivalen i Karlovy Vary i Tsjekkia.

Prisen ble delt ut under filmfestivalen i Tsjekkia lørdag kveld.

Bård Breiens debutfilm «Kunsten å tenke negativt» hadde internasjonal premiere i hovedkonkurransen på filmfestivalen for en uke siden. Både presse og publikum lot seg umiddelbart rive med av filmen, og applausen varte lenge etter filmens slutt.

- Humoren gikk rett hjem hos tsjekkerne. Det var rett og slett kjempestemning, sa Breien til film og tv-bladet Rushprint etterpå.

Juryformann Peter Bart, sjefredaktør i bransjebladet Variety, fortalte ifølge Breien at han ikke hadde sett maken til publikumsrespons siden Michael Moore viste sin dokumentar «Fahrenheit 9/11» i Cannes.

MANUS: Bård Breien har selv skrevet manus til «Kunsten å tenke negativt». Foto:
MANUS: Bård Breien har selv skrevet manus til «Kunsten å tenke negativt». Foto:

Bård Breien har selv skrevet manus til «Kunsten å tenke negativt».

Stor interesse

Nordisk International Sales har allerede solgt filmen til Frankrike «for en sum man ikke er vant til å få for norske filmer», ifølge produsent Dag Alveberg, og også til Hellas og Taiwan. Flere avtaler er under forhandling, opplyser Norsk Filminstitutt.

- Vi har fått en rekke henvendelser fra festivaler som gjerne vil vise filmen, sier utenlandsansvarlig for spillefilm, Stine Oppegaard, til NTB.

Viktig festival

Det er andre år på rad at en norsk regissør mottar prisen for beste regi fra filmfestivalen i Karlovy Vary. I fjor fikk Joachim Trier regiprisen for «Reprise».

Karlovy Vary International Film Festival ble i år arrangert for 42. gang, og regnes som den største og viktigste festivalen i Øst- og Sentral-Europa. Den er en såkalt A-festival, på lik linje med filmfestivaler som Cannes, Berlin og Venezia.

Blir en film godt mottatt i Karlovy Vary, er det store muligheter for at ryktene sprer seg til resten av verdens kjøpere, festivaler og internasjonal presse, slik man blant annet opplevde med «Buddy» (Morten Tyldum/2003) og «Reprise» (Joachim Trier/2006).

På årets festival ble Alexander Eiks «Kalde føtter» vist i Variety-seksjonen, mens «Sønner» (Erik Richter Strand), «Fritt vilt» (Roar Uthaug) og fjorårets Gullpalmevinner «Sniffer» (Bobbie Peers) ble vist i sideprogram, i tillegg til «Kunsten å tenke negativt» (Bård Breien) i hovedkonkurransen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film