Hovedinnhold

Tok filmfri for å spre scientologibudskap

Hank von Helvete protesterte i Oslos gater

(VG Nett) Hans Erik Dyvik Husby er høyaktuell med filmen om Cornelis Vreeswijks, og kommer snart med ny plate. Lørdag tok han pause i arbeidet for å advare mot medisinering av psykisk syke.

Denne saken handler om:

Artisten spiller hovedrollen i filmatiseringen av livet til den halvt nederlandske og halvt svenske trubaduren og komponisten i den nye filmen. Husby, som er best kjent som Hank von Helvete, jobber for tiden med promotering av filmen i Stockholm.

VGTV:Advarte mot medisinering i Oslos gater

I tillegg spiller han inn en ny plate. Den travle jobbhverdagen hindret imidlertid ham ikke fra å stille seg opp midt i Oslo sentrum for å fortelle om Scientologikirkens syn på bruk av medisinering mot mentale lidelser.

- Jeg tok en geriljatur til Karl Johan for å redde nasjonen. Supertrubaduren slår til, sier Husby da VG Nett møter ham midt i lørdagsrushet i Oslos paradegate, dagen før den internasjonale verdensdagen for psykisk helse.

Får kritikk for uttalelsene

Den tidligere Turboneger-vokalisten er medlem av Citizens commission on human rights (CCHR), som er en forgrening av Scientologikirken. Både Husby og organisasjonen har fått mye kritikk for deres forkynninger om blant annet at medisinering av mennesker som lider av mentale lidelser er et overgrep.

Psykologiprofessor og direktør ved Sykehuset Asker og Bærum, Bjørn Rishovd Rund, har tidligere gått hardt ut mot Scientologikirkens og CCHRs syn og uttalelser. Han mener at deres fremtoning kan skremme pasienter.

LES OGSÅ:Hyller omstridt rusbehandling

Selv mener Husby at medisinen ikke fungerer som den skal.

- Det handler ikke om å gi folk økt mental helse; det handler om å selge drugs til mennesker.

- Det er flere selvmord, det er flere kriminelle handlinger begått i psykose på disse stoffene og det er flere tvangsinnleggelser. Så det er åpenbart at for samfunnet så har det ikke fungert annet enn mot sin hensikt og faktisk blitt et problem i seg selv, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ:- Hank skremmer pasienter

Internasjonal dag for psykisk helse

Den internasjonale dagen for psykisk helse er en offisiell FN-dag som hvert år markeres over hele verden. I Norge blir den markert med en rekke arrangementer rundt om i landet.

Temaet i år er psysisk helse og arbeid. Det handler om hvordan jobbing kan påvirke folks helse på det mentale planet.

Les mer om verdensdagen for psykisk helse her

Rapporten «Tapte arbeidsår ved uførepensjonering for psykiske lidelser», utgitt av Folkehelseinstituttet i 2009, viste at psykiske lidelser også var den nest største diagnosegruppen blant innvilgede utførepensjoner i årene 1992 -2003, etter muskel- og skjelettlidelser. Rapporten viste at uførepensjonering for psykiske lidelser økte i alle aldersgrupper, men mest blant de yngste (særlig 16 -29 år).

Artikkelserie om Scientologikirken

Scientologikirken frontes av en rekke kjendiser, blant annet John Travolta, Tom Cruise, Priscilla Presley og datteren Lisa Marie Presley.

I en større artikkelserie i 2008 satte VG Nett fokus på bevegelsen ved at tre journalister tok den omstridte personlighetstesten de tilbyr. De fikk blant annet tilbakemelding om at de var deprimerte, tilbaketrukne og uansvarlige. De fikk et valg: Scientologikirkens kurs eller kjemikalier.

LES OGSÅ:Ballo om scientologitestene: - Horribelt og skadelig

Helsedepartementet mente at testene kunne være i strid med loven.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film