Hovedinnhold

Vil utfordre Aksel Hennie og co.

- Hyggelig for oss om folk er lei av dem!

NY GENERASJON: (f.v.) Rolf Kristian Larsen, Ida Elise Broch og Arthur Berning spiller alle i «Mannen Som Elsket Yngve» - og er klare for å utfordre stjernelaget i norsk film. Foto: Knut Erik Knudsen
NY GENERASJON: (f.v.) Rolf Kristian Larsen, Ida Elise Broch og Arthur Berning spiller alle i «Mannen Som Elsket Yngve» - og er klare for å utfordre stjernelaget i norsk film. Foto: Knut Erik Knudsen
(VG Nett) Siden 2000 har de fem mest brukte ansiktene i norsk film hatt 26 hovedroller. Nå utfordres de av en ny generasjon skuespillere.

Denne saken handler om:

Aksel Hennie, Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Pia Tjelta og Nicolai Cleve Broch er de mest brukte ansiktene i norsk film siden tusenårsskiftet. Ikke mindre enn 26 hovedroller har de fem delt seg i mellom.

Dagens Næringsliv omtalte mandag og tirsdag gjengen som et stjernelag, og bransjeaktører avisen har vært i kontakt med synes stjernetendensen er bra - at den fører til økt profesjonalitet og industriell tankegang.

Produsent John M. Jacobsen mener stjernene drar opp interessen, mens Jørgen Storm Rosenberg, som også er produsent, mener kjente navn gjør at produsenter vet at publikum strømmer til.

Forbilder

Rolf Kristian Larsen, som har hovedrollen i den nye filmen «Mannen Som Elsket Yngve», mener stadig flere gir uttrykk for å være lei av de samme fjesene på kinolerretet.

- Det kommer jo fram, fra journalister og når disse skuespillerne stiller på nettmøter spesielt, at folk er lei av dem. Men Aksel Hennie hadde jo et poeng da han listet opp filmene han har vært med i de siste fire årene. Det er jo ikke så veldig mange, sier Larsen til VG Nett, og understreker at han ser på det såkalte stjernelaget som forbilder som har banet vei for nye fjes.

- Er det vanskelig å komme inn på stjernelaget?

- Ja det er så snekret i folks bevissthet, at de fem er brukt utrolig mye. De er i hvert fall veldig eksponert i media for filmene de har vært med i. Men for oss er det bare hyggelig at folk er lei av dem, vi også har jo lyst til å få jobb i framtida! Jeg håper ikke det er sånn at man har spilt i to-tre filmer så må man gi seg. Men jeg tror også Norge trenger stjerner som trekker folk til kinoene, sier Larsen.

(Saken fortsetter under bildet)

UTFORDRES: (f.v.) Kristoffer Joner, Pia Tjelta, Aksel Hennie, Ane Dahl Torp og Nicolai Cleve Broch skal få utfordring om store roller fremover. Foto: Karin Beate Nøsterud/Trond Solberg/Scanpix
UTFORDRES: (f.v.) Kristoffer Joner, Pia Tjelta, Aksel Hennie, Ane Dahl Torp og Nicolai Cleve Broch skal få utfordring om store roller fremover. Foto: Karin Beate Nøsterud/Trond Solberg/Scanpix


Larsens motspiller i «Mannen Som Elsket Yngve», Ida Elise Broch, er imidlertid av en litt annen oppfatning.

- Jeg tror det er veldig lett akkurat nå jeg. Folk er på jakt etter nye fjes og vi er en del av en ny generasjon. Jeg tror vi kommer på rett tidspunkt, sier hun.

- Vanskelig å gi råd

Forbundsleder Agnete Haaland i Norsk Skuespillerforbund ser faren i at publikum får servert mange av de samme ansiktene, men hun vil ikke svartmale situasjonen.

- Mange av de som er etablerte er så gode at folk vil se mer av dem. Her må hver enkelt skuespiller velge selv, det er vanskelig å gi noe råd rundt dette, sier hun til VG Nett.

- Kan dette stjernelaget som brukes mye hindre andre gode og unge skuespillere fra å slippe inn?

- Det er klart at som forbund ønsker vi flest mulig auditions på roller, slik at flere kan få sjansen til å prøve seg på spennende oppgaver. Tidligere hadde vi en avtale om at skuespillere skulle få betalt for å gå på audition, men den har vi fjernet for å gjøre det enklere for produsenter å kalle inn, sier hun.

- Vi er glade for at det skapes jobber til mange, men også glade for at noen får mange jobber. Dette øker interessen for norsk film, og det er alle tjent med, legger hun til.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film