Hovedinnhold

Rister på hodet av gitarlegende

SKUFFET NORSK PRODUSENT: Yngve Sæther er ikke fornøyd med prisene til Johnny Marr. Foto: Aftenposten/VG
SKUFFET NORSK PRODUSENT: Yngve Sæther er ikke fornøyd med prisene til Johnny Marr. Foto: Aftenposten/VG
(VG Nett) Produsent Yngve Sæther fikk sjokk da han hørte prisen The Smiths' gitarist Johnny Marr hadde satt på en låt han ønsket å bruke i «Mannen som elsket Yngve».

Denne saken handler om:

«Mannen som elsket Yngve» er filmatiseringen av Tore Renbergs populære roman med handling fra Stavanger i 1989. Musikk er en av de viktigste ingrediensene, både i romanen og i den norske ungdomsfilmen, som får premiere i februar neste år.
Flere av låtene som er med var allerede skrevet ned i manus, noe som ikke skjer så ofte.

Hovedpersonen Jarles liv preges av musikken han hører på: Indierock og punk fra 70- og 80-tallet med band som Stone Roses, The Cure og Buzzcocks som viktig tidskoloritt. Men spesiell oppmerksomhet vier Jarle til det legendariske Manchesterbandet The Smiths, med frontfigur Morrissey og gitarhelt Johnny Marr i hovedrollene.

Bandet ble av den britiske musikkavisen NME kåret til det mest innflytelsesrike bandet de siste 50 årene.

Selvfølge med The Smiths

Det var derfor en selvfølge - både for produsenten Yngve Sæther og regissør Stian Kristiansen - at The Smiths måtte være med på lydsporet i filmen. Låta «There is a light that never goes out» hadde allerede funnet sin plass i filmen. Men så kom sjokkprisen fra Johnny Marrs fra publisister.

300 000 kroner ønsket gitaristen at de norske produsentene skulle betale for bruk av låta i filmen. Og den prisen gjelder bare nordiske markedet.

VG Nett møtte stjernene fra filmen i Haugesund: Les mer her!

Skuffet produsent

Dersom filmen skulle selges videre til andre europeiske land, ville prisen kanskje blitt tredoblet. En skuffet produsent Yngve Sæther måtte dermed gi opp håpet om å få med låta i filmen.

- Dette er en Hollywood-pris på en relativt liten norsk film, og vi har derfor måttet droppe låta helt. Prisen på denne låta er milevis fra prisen på andre kjente låter som er med i filmen, for eksempel REMs The one I love, som totalt kostet 50 000 kroner, sier Sæther til VG Nett.

Sæther understreker at det kun er gitaristen som har satt foten ned. Vokalist Morrissey har bare fulgt standardsatser og ikke krevd noe ekstra.

Hva synes du om Marr og prisingen?

- Jeg synes han er kjip. Hadde det vært en av mine helter- som han er for regissør Stian Kristiansen - ville jeg tatt det personlig. Men vi kan ikke risikere at filmen blir et underskuddsprosjekt bare på grunn av én sang.

Fortsatt helt

The Smiths-fan og regissør Stian Kristiansen er også skuffet, men han klarer ikke å si noe negativt om Marr av den grunn.

- Nei du, det får du meg ikke til å si. Jeg elsker den mannen, han har gitt meg så mye i livet så det kommer jeg fortsatt til å gjøre. Han er min helt uansett, sier Kristiansen som håper Marr får sett Mannen som elsket Yngve.

TILBAKE TIL 1989: Rolf Kristian Larsen og Ida Elise Broch spiller i "Mannen som elsket Yngve". Foto: Sandrew Metronome
TILBAKE TIL 1989: Rolf Kristian Larsen og Ida Elise Broch spiller i "Mannen som elsket Yngve". Foto: Sandrew Metronome

Filmens soundtrack er selv uten The Smiths full av kjente kredband. Sæther nevner i fleng: Joy Divison, The Stone Roses, The Cure, Buzzcocks og Japan, i tillegg til norske band som DePress, Raga Rockers, The Aller Værste og The Cut.

Og hvilken låt skal erstatte Smiths-klassikeren There is a light that never goes out? Jesus and Mary Chains «Just like Honey»!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film