Hovedinnhold

Liv Ullmann for opptatt til å tenke norsk film

PREMIEREKLAR I BERGEN: Liv Ullmann på presentasjonen av filmen To liv i Bergen, sammen med den tyske skuespilleren Juliane Köhler og norske Julia Bache-Wiig. Foto: Hallgeir Vågenes
PREMIEREKLAR I BERGEN: Liv Ullmann på presentasjonen av filmen To liv i Bergen, sammen med den tyske skuespilleren Juliane Köhler og norske Julia Bache-Wiig. Foto: Hallgeir Vågenes
BERGEN (VG) Teaterregi på Nationaltheatret og Broadway og filmprosjekt i USA med store stjerner. Liv Ullmann (73) har for mange baller i luften til å fokusere på å regissere norsk film selv. Men nå er hun klar foran kameraet.

Denne saken handler om:

Norges største skuespillerstjerne er på filmfestivalen i Bergen for å snakke om den norsk-tyske dramathrilleren «To liv». Her er hun foran kameraet, i en av birollene.

For fem-seks år siden måtte hun gi opp å få laget «Et dukkehjem» i Norge, men hun fikk ikke nok støtte fra det Norsk Filminstitutt til å gå i gang.

Siden den gang har hun gjort stor suksess, både som regissør av «En sporvogn til begjær» i Australia og USA med Cate Blanchett i hovedrollen, og som skuespiller i Riksteatrets «Lang dags ferd mot natt».

VG vil vite om hun bærer på drømmen om å få regissere norsk film igjen.

- Nei, jeg tenker ikke på det, jeg har så mye annet å gjøre. Jeg skal regissere «Frøken Julie», som vi begynner forproduksjon med på nyåret, og jeg skal sette opp «Et dukkehjem» på Broadway. Og før det skal jeg regissere «Onkel Vanja» på Nationaltheatret i høst, forteller Ullmann.

- Store stjerner

Hun bekrefter at det kommer til å bli store stjerner i rollene, både i filmprosjektet og Broadway-oppsetningen.

- Skuespillerne til «Frøken Julie» er fastsatt, men det er hemmelig foreløpig. Til Broadway-stykket må jeg finne Nora først og fremst. Og siden det er Broadway, må vi ha en ordentlig stjerne. Det er ikke slik lenger at man springer til Broadway kun fordi det er et Ibsen-stykke som settes opp.

Hvordan ser arbeidsdagene dine ut?

HEKTISK HVERDAG: Liv Ullmann har mange prosjekter på gang denne høsten. Nå er hun på Bergen Internasjonale film festival, BIFF. Foto: Hallgeir Vågenes
HEKTISK HVERDAG: Liv Ullmann har mange prosjekter på gang denne høsten. Nå er hun på Bergen Internasjonale film festival, BIFF. Foto: Hallgeir Vågenes

- Jeg har så mange prosjekter på gang, så jeg har ett skrivebord for det ene og et annet rom for det andre! Jeg liker å arbeide, og jeg forbereder meg enormt på det jeg gjør. Jeg snakker med mennesker jeg kjenner, jeg hører på musikk, masse klassisk musikk. Og så leser jeg mye og skriver mye.

Viktig tema

I premiereaktuelle «To liv» spiller Ullmann en mor som fikk barn med en tysk soldat under okkupasjonen, et barn hun ble tvunget å gi fra seg til den tyske Lebensborn-organisasjonen. Det var igangsatt av Goebbels for å «fornye det tyske blodet». Uhyre viktige temaer å fortsatt holde fokus på, mener Ullmann.

- Det er så mange som har glemt hvordan vi oppførte oss mot kvinnene som fikk barn med en tysk soldat. De som var helt uskyldige, var barna som kom til - mange ble sendt bort og mistet familien. Jeg synes det er på tide at vi går i oss selv og ber om unnskyldning hvis vi ikke har gjort det. Jeg synes det er flott å representere en kvinne fra den tiden som ble glad i en tysker.

Les anmeldelsen av filmen i VG og på VG Nett i morgen!

Hun understreker at hun er svært stolt for å være med i filmen, selv om hun på pressekonferansen tidligere på dagen uttalte at hun gjerne skulle ønsket at rollen hun spiller var gjort litt større.

- At man kan ha dårlig tid og at man ikke får tid til enkelte scener, skjer jo hele tiden. Det skjedde også i en film jeg regisserte selv. Man må velge bort for å få noe i stedet. Jeg legger veldig vekt på at det er fint å komme hit til tross for at min rolle er mindre.

FILMCOMEBACKET: Liv Ullmann og Juliane Köhler i filmen «To liv». Foto: Norsk Filmdistribusjon
FILMCOMEBACKET: Liv Ullmann og Juliane Köhler i filmen «To liv». Foto: Norsk Filmdistribusjon

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film