Hovedinnhold

Lager ny «Reisen til Julestjernen»

Hanne Krogh: - Kanskje jeg burde sikte meg inn på hekserollen?

JULESTJERNE: Hanne Krogh slo igjennom med «Reisen til Julestjernen» i 1976. Her i filmen, med Knut Risan (kongen). Foto: Filmweb.
JULESTJERNE: Hanne Krogh slo igjennom med «Reisen til Julestjernen» i 1976. Her i filmen, med Knut Risan (kongen). Foto: Filmweb.
(VG Nett) Norsk Filminstitutt har gitt tolv millioner kroner til en ny versjon av klassiske «Reisen til Julestjernen». Det synes Hanne Krogh er spennende.

Denne saken handler om:

Krogh hadde sitt store gjennombrudd med den klassiske julefilmen fra 1976, basert på teaterstykket av Sverre Brandt med samme navn.

Hun synes det er spennende at det blir laget en ny versjon av «Reisen til Julestjernen».

- Det skal bli spennende å se, selv om det blir rart også. Nå tenker jeg ikke på meg selv, men den opprinnelige filmen står som et monument over noen av de fremste skuespillerne vi har hatt, med Rolf Just Nilsen, Harald Heide Steen jr og Alf Nordvang i spissen. Det er et fellesminne og en felles kulturarv for oss nordmenn. For ikke å snakke om Ola Solum, en av våre fremste filmskapere, sier Krogh.

- Ser du på den nye filmen som en konkurrent?

- Nei, sånn tenker ikke jeg. Det blir som to utgaver av samme sang, og når man har gjort en sang selv, er det alltid morsomt å høre andres versjoner, sier hun.

Nærmere teater

Det er Moskus film som skal lage den nye filmen, og regissør er ingen ringere enn Nils Gaup. Produsent Jan Eirik Langøen sier til VG Nett at de planlegger å legge den nye filmen tettere opp mot Brandts originalmanus fra 1924.

- Vi kommer til å være veldig tro mot det originale teaterstykket. 1976-versjonen skiller seg veldig på mange punkter fra originalmanuset, sier Jan Eirik Langøen, som også understreker at arbeidet med filmen foregår i tett samarbeid med Sverre Brandts barnebarn, Regine Dyveke Brandt Qvenild.

Saken fortsetter under bildet ...

TEATERSUKSESS: Her fra Nationaltheatrets oppsetning av «Reisen til julestjernen» i 2010. De to som byttet på å spille Sonja, Pia Tjelta (t.v.) og Kjersti Botn Sandal, omgitt av noen av barna som var med i stykket. Foto: Berit Roald / Scanpix .
TEATERSUKSESS: Her fra Nationaltheatrets oppsetning av «Reisen til julestjernen» i 2010. De to som byttet på å spille Sonja, Pia Tjelta (t.v.) og Kjersti Botn Sandal, omgitt av noen av barna som var med i stykket. Foto: Berit Roald / Scanpix .


Norsk Filminstitutt gikk fredag ut og annonserte at de vil gi filmen tolv millioner kroner i tilskudd til produksjonen. Langøen sier de er tidlig i prosessen, men filmen er planlagt ferdig julen 2012.

Med seg på laget har de også fått Disney, som for første gang skal distribuere en norsk spillefilm.

Avviser ikke rolletilbud

Hanne Krogh sier hun liker tanken på at Nils Gaup skal regissere filmen, og er ikke helt avvisende til en eventuell rolle i filmen, hvis det åpner seg en mulighet.

- Det spørsmålet skal jeg ta stilling til hvis det blir aktuelt, men det er en morsom tanke. Jeg er nok i en annen alder enn Sonja, men kanskje jeg burde sikte meg inn på hekserollen, ler hun.

Hun synes det blir spennende å se hvordan de overfører teatermanuset til film. I tillegg tror hun moderne spesialeffekter vil utgjøre en stor forskjell.

- Det har jo skjedd mye innenfor spesialeffekter som man sikkert vil se resultatet av, sier hun.

Sammenlikner med Robin Hood

Langøen understreker at den nye filmen ikke er en nyinnspilling av den gamle, men sier de vil ha et moderne formspråk som appellerer til nåtiden. Han mener juleklassikeren med Hanne Krohg var en film for sin tid, mens den nye filmen blir nettopp det - noe helt nytt.

- Man kan sammenlikne med for eksempel Robin Hood. En god historie kan fortelles mange ganger, sier han.

Langøen er svært glad for tilskuddet fra Filminstituttet.

- Moskus Film har som uttalt mål å lage barne- og ungdomsfilm med høy kvalitet. Vi håper dette er starten på noe fantastisk, sier han.

Les flere filmsaker på vg.no/rampelys .

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film