Hovedinnhold

«Kon-Tiki» har spesialeffekter til 17 millioner

Se de spektakulære spesialeffektbildene eksklusivt

(VG Nett) Verdens mest berømte filmhai fra klassikeren «Haisommer» får spektakulær konkurranse når «Kon-Tiki» får premiere.

Denne saken handler om:

Spesialeffekter i «Kon-Tiki»

 • Seks forskjellige studioer har vært i sving med spesialeffektene i «Kon-Tiki». Her er en oversikt over hva de forskjellige har gjort:
 • Important Looking Pirates (Stockholm)
 • Har laget alle scenene med hvithai
 • Fido (Stockholm)
 • Har laget animerte dyr som hvalhai, fisker m.m
 • Gimpville (Oslo)
 • Har gjort scener med storm om natten, blåhval m.m
 • Storm Studios (Oslo)
 • Har gjort byscener fra Brooklyn, mange kompliserte vannscener m.m
 • Storyline Studios, Shortcut og California Post (Oslo)
 • Har gjort mange klipp hvor land er fjernet i bakgrunnen og ny horisont med vann er lagt inn.
 • Blink Studios/Superrune (Oslo)
 • Animert klipp med flyvefisk

17 millioner kroner og uendelig mange arbeidstimer har gått med for å gjøre klar spesialeffektene til «Kon-Tiki», som får premiere 24. august.

Arne Kaupang har vært såkalt VFX & animation supervisor på filmen, og er nå ferdig, to måneder over planlagt tid. Han har holdt styr på seks forskjellige studioer, og rundt 150 personer som alle har levert innhold til «Kon-Tiki».

- Det har vært litt av en jobb, vi har gjort 504 «special-effects shots», noe som vil si at 1/3 av filmen er spesialeffekter. Det er det meste noen gang i skandinavisk film, men det spesielle er at filmen ikke vil bli oppfattet som en «spesialeffekt-film», forklarer han.

Integrerte effekter

Poenget er nemlig at effektene skal være integrerte og realistiske og til støtte for historien som fortelles på lerretet. En rekke av effektene ser man altså ikke med mindre man vet om dem på forhånd, forteller regissør Joachim Rønning.

- Vi ønsker jo egentlig ikke at effektene skal synes, så det er jo en litt utakknemlig jobb for de som har sittet med dette i ett år. Det er nesten så jeg ikke har lyst til å prate om at de ikke er ekte, for jeg tror det kommer til å oppleves naturlig for publikum.

Saken fortsetter under bildet ...

HETE FØLELSER: Kjærligheten finner også veien til Liv og Thor, spilt av Agnes Kittelsen og Pål Sverre Valheim Hagen. Foto: Nordisk Film / Carl Christian Raabe
HETE FØLELSER: Kjærligheten finner også veien til Liv og Thor, spilt av Agnes Kittelsen og Pål Sverre Valheim Hagen. Foto: Nordisk Film / Carl Christian Raabe


Likevel blir det nok av animerte sekvenser kinogjestene kanskje vil legge merke til. Effektmakerne har laget en hel Noas ark av dyr, fugler, krabber og papegøyer, samt noen spektakulære hvalhaier og hvithaier.

Haiene kommer garantert til å overgå den mekaniske haien «Bruce» i Steven Spielbergs «Haisommer», forsikrer Kaupang.

- Det kan jeg helt klart si. Haiene var noe av det første vi startet med, og ble sist ferdig med. Noen av hai-animasjonene ble finpusset i opptil 40 versjoner før de ble perfekte og troverdige nok i mine øyne. I etterkant fikk jeg høre at noen utenfor VFX-teamet hadde lurt på hvordan vi hadde klart å filme dette. De la ikke engang merke til at det var effekter, så det vil jeg si var et godkjent-stempel!

Truet «Kon-Tiki»

Regissør Joachim Rønning forteller at man har tatt seg visse kunstneriske friheter, men det er hevet over tvil at både hvalhai og hvithai var utfordringer Thor Heyerdahl og resten av crewet på «Kon-Tiki» måtte stri med.

- Ingen av dem hadde sett et slikt dyr før - og ingen visste at den var kjøttetende! Man trenger ikke mye fantasi for å sette seg inn i presset de må ha følt: Alene på noen balsastokker midt i Stillehavet, som alle sier vil synke, med vannet fullt av hai. Og Thor Heyerdahl kunne som kjent ikke svømme en gang!

- Har det vært fristende å gjøre haien mer skremmende og skummel enn den egentlig var?

- En hvalhai er et av de mest fantastiske dyrene man har her på jorden. Så vi trengte ikke å dra til noe mer, vi gjorde masse research på bevegelser, anatomi. Det er en dramatisk scene med hvalhaien, den kunne velte flåten, men vi trengte ikke gjøre noe annet enn å prøve å få den autentisk.

Prisen på spesialeffektene endte altså på rundt 17 millioner kroner.

Kaupang fikk priset én sekvens i Hollywood. Den ville kostet det samme som det totale budsjettet for spesialeffekter. Regissør Rønning innrømmer at «Kon-Tiki» har vært helt avhengig av dugnadsånd.

- Det er mange mennesker som har sittet et helt år, hadde de tatt full pris ville det aldri ha gått. Dette er folk som brenner for det de holder på med - og det er garantert at det vil bli lagt merke til også utenfor Norge når filmen kommer!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film