Hovedinnhold

Klart for ny «Tre nøtter til Askepott»

<p>ORIGINALEN: Slik er vi vant til å se Askepott i filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973 som sendes på NRK på julaften.<br/></p>

ORIGINALEN: Slik er vi vant til å se Askepott i filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973 som sendes på NRK på julaften.

Foto: NRK
Til våren starter innspillingen av «Askepott» - en ny, norsk versjon av den tsjekkiske klassikeren «Tre nøtter til Askepott».

Denne saken handler om:

Det er ingen tvil om at det norske folk setter pris på klassikeren fra 1973 ettersom den har gått på NRK hver julaften siden 1975, og i 2013 kåret VGs lesere den til sin desiderte julefavoritt.

Mange forbinder nok historien med stemmen til Knut Risan i den dubbede norske versjonen, men nå er det snart duket for en helnorsk versjon:

– En ny, norsk versjon av den tsjekkiske klassikeren Tre nøtter til Askepott. Historien er nok kjent for de fleste, sier produksjonsrådgiver kinofilm ved Norsk filminstitutt, Arve Figenschow i en pressemelding.

hjemmesidene til filminstituttet står det videre at de skal støtte filmen med 3.903.333 kroner, og at filmen – som får navnet «Askepott», har et totalbudsjett på over 24 millioner kroner.

Snøutfordring

Produsenten for filmen, Asle Vatn, forteller til VG at teamet rundt filmen har jobbet sammen med Václav Vorlíček som regisserte den originale versjonen.

– Vi er fortsatt i startgropen, så det er ikke helt avklart hvor vi skal spille inn filmen. men det er veldig sannsynlig at det blir i Tsjekkia. Vi jobber også med å få til å spille inn noe i Tyskland – slik som 1973 versjonen ble.

<p>PRINSEN I EVENTYRET: Pavel Trávnicek som prinsen i «Tre nøtter til Askepott». Hvem som skal ha rollen i den norske versjonen er ennå ikke bestemt.<br/></p>

PRINSEN I EVENTYRET: Pavel Trávnicek som prinsen i «Tre nøtter til Askepott». Hvem som skal ha rollen i den norske versjonen er ennå ikke bestemt.

Foto: Ateliery Bonton ZlinLes også: Slik gikk det med «Askepott»-skuespillerne

En av de største utfordringene for filmteamet er snø – eller mangelen på det:

– Dette skal jo bli en fantastisk julefilm med snødekte dekorasjoner, så vi er jo helt avhengig av snø. Vi var derfor på en runde vinteren som var, og da ble vi litt smådeprimert over snøtilstaden på stedene vi har tenkt å spille inn.

– Er du redd for å rokke ved en film som er så populær i Norge?

– Jo, det er klart vi er det. I Norge er denne filmen utrolig kjær og kjent, men vi ser på det som en utfordring mer enn et problem. Så dette skal bli gøy, sier Vatn.

Starter innspilling til våren

Det er Katarina Launing som skal regissere filmen. Hun har tidligere regissert filmer som «Julenatt i Blåfjell» og «Kule Kidz Gråter Ikke».

– Vi gleder oss veldig til å sette i gang med dette arbeidet, sier Launing til VG.

Hun forteller at de allerede har flere skuespillernavn på blokken, men at ingenting er avgjort ennå.

Manus står Kamilla Krogsveen for. Hun har tidligere skrevet manus til blant annet «Jørgen + Anne = Sant» og «Reisen til Julestjernen» som ble regissert av Nils Gaup.

Innspilling av «Askepott» er ventet å starte til våren, og antatt premieredato er satt til en gang i løpet av vinteren 2016/2017.

Dette er ikke første gang en juleklassiker blir laget på nytt: I 2011 kom nyheten om at «Reisen til julestjernen» skulle spilles inn på nytt.

Flere filmer fikk tilskudd

Det var ikke bare «Askepott»-teamet som kunne feire litt ekstra i dag: Filmene «Solan og Ludvig – Månelyst i Flåklypa», «Knerten Politi og julegaven som forsvant» og «Kings Bay» fikk også tilskudd fra Norsk filminstitutt.

Sistnevnte handler om eksplosjonen i Kings Bay-gruven i Ny-Ålesund på Svalbard i 1962 som krevde 21 menneskeliv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film