Hovedinnhold

Hamers historisk med Cannes-bragd

CANNES-KLAR: Regissøren Bent Hamer er klar for Cannes for fjerde gang med spillefilmen «O' Horten». Her er han fotografert sammen med skuespillerne Espen Skjønberg og Bård Owe under lanseringen. Foto: VG
CANNES-KLAR: Regissøren Bent Hamer er klar for Cannes for fjerde gang med spillefilmen «O' Horten». Her er han fotografert sammen med skuespillerne Espen Skjønberg og Bård Owe under lanseringen. Foto: VG
(VG NETT) «O'Horten» er klar for Cannes. Dette er fjerde gang regissør Bent Hamer blir tatt ut til den prestisjetunge festivalen.

Denne saken handler om:

- Cannes er absolutt mulighetenes sted. Det er det å komme dit, jeg håper på. Og jeg vet at det er veldig vanskelig. Det er nesten usannsynlig å komme dit én gang. Så jeg er veldig fornøyd, sier Bent Hamer til VG Nett.

I dag ble programmet for filmfestivalen i Cannes sluppet. Og nok en gang er de norske filmskaperen med.

Over 30.000 deltagere og 4.000 journalister venter nordmannen når «O'Horten» slippes løs på Den franske rivieraen. Men Hamer bør ha alle forutsetninger for å takle presset. Alle hans tre seneste filmer har blitt invitert til, og til sammen har han deltatt der fire ganger.

Fra før var Arne Skouen den eneste nordmannen som har blitt invitert så mange ganger til verdens viktigste og mest glamorøse filmfestival.

Prestisjefylt seksjon

Denne gang tar Hamer enda et skritt opp i prestisje. Hans melankolske komedie om den pensjonerte lokfører Odd Horten skal nemlig delta i den prestisjefylte seksjonen «Un Certain Regard».

Tidligere har han deltatt i sideprogrammet «Director's Fortnight». I 2003 vant han også prisen European Distribution Award i Cannes, som sikret «Salmer fra kjøkkenet» distribusjon til en rekke land.

Mange intervjuer

Bent Hamer drar til Cannes sammen med skuespilleren Bård Owe, som spilte Odd Horten i filmen, musikeren Kaada som lagde filmmusikken, og trolig fotografen John Christian Rosenlund.

- Det kommer til å bli voldsomt med intervjuer, vi holder på i tre døgn, sier Hamer om hva han venter seg.

Da han besøkte Cannes med «Salmer fra kjøkkenet» i 2003, hadde han med seg en gammel Volvo PV som kjørte Croissetten med en av de karakteristiske campingvognene på slep. Denne gang har han ikke planlagt noe liknende stunt.

- Det er kanskje vanskelig å ta med seg et tog?

- Ja. Et tog på croisetten hadde vært noe, sier han og humrer.

Regissøren at Cannes-deltakelsen skal hjelpe «O' Horten» opp på kinolerreter internasjonalt.

- Vi har allerede jobbet en del med det, så vi har noen avtaler. Og jeg håper at vi får til flere der nede, sier han.

Flere priser

«O'Horten» har allerede gjort det sterkt blant kritikerne. Tidligere i vår vant den Filmkritikerprisen 2008 for fjorårets beste norske langfilm. Dette var tredje gang Bent Hamer fikk denne prisen, noe ingen annen regissør har klart før ham.

Les VGs anmeldelse av «O'Horten» her.

Bent Hamer er derimot litt skuffet over hvordan «O'Horten» gjorde det på norske kinoer, der billettsalget stoppet på rundt 35.000.

- Til syvende og sist er det det at folk ser filmen som betyr mest. Jeg hadde håpet på litt flere i Norge. Men den kommer på DVD i slutten av måneden, så jeg får håpe at mange ser den der.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film