Hovedinnhold

Da internett var science fiction

EN GLAD GJENG: Bilde av hovedkarakterene i "Mannen som elsket Yngve" Foto: Sandrew Metronome
EN GLAD GJENG: Bilde av hovedkarakterene i "Mannen som elsket Yngve" Foto: Sandrew Metronome
(VG Nett) Se det aller første klippet fra ungdomsfilmen «Mannen som elsket Yngve» eksklusivt på VG Nett!

Denne saken handler om:

Tore Renbergs gjennombruddsroman, generasjonsportrettet fra Stavanger, «Mannen som elsket Yngve» har blitt film. Vi skal tilbake til 1989, og noen spennende uker i 17-årge Jarle Klepps liv (Rolf Kristian Larsen, kjent fra «Fritt vilt»). Jarle fremstår som selvsikker og «kul», men inni han bor det en forvirret tenåring.

VG Nett møtte regissør Stian Kristiansen under den siste finpussen på filmen i filmparken på Jar. 15. februar slippes den løs på publikum.

Se det første klippet fra filmen eksklusivt på VG Nett!

Jesus and Mary Chains «Just Like Honey» dundrer ut av høyttalerne på filmparken. En låt som egentlig ikke skulle være med i filmen.

Stian Kristiansen hadde nemlig lenge planlagt at The Smiths store «du-og-jeg-mot-verden» klassiker «There is a light that never goes out» hadde passet perfekt inn akkurat i denne scenen. Men det satte The Smiths' gitarist Johnny Marr en stopper for.

Musikk som fremdriftsmiddel

Hovedpersonen Jarle og kameraten Helge er lidenskapelig opptatt av de «riktige» artistene som The Smiths, Billy Bragg og Stone Roses.

Hvilken plass har musikken i filmen?

- Det er en av de store fremdriftsmidlene. Både for å gi stemning og for å fortelle hvordan hovedkarakteren har det. I tillegg har vi jo utfordringen fra den mystiske Yngve, som presenterer noe helt nytt og «ulovlig» i musikksammenheng for Jarle og Helge: Band som Duran Duran og Japan.

Mye av musikken har vært med allerede fra manusstadiet, Tore Renberg har visst nøyaktig hvor han har villet ha enkelte låter og plassert dem på rett plass. Mange penger er brukt på å kjøpe musikkrettigheter. Det planlegges også et dobbelt soundtrack med låtene fra filmen, noe som ikke spesielt vanlig for norske filmer.

Seksualitet

MANNEN SOM ELSKET YNGVE: Jarle Klepp (Rolf Kristian Larsen) og Yngve (Ole Christian Ertvaag) Foto: Sandrew Metronome
MANNEN SOM ELSKET YNGVE: Jarle Klepp (Rolf Kristian Larsen) og Yngve (Ole Christian Ertvaag) Foto: Sandrew Metronome

Filmen tar også opp vanskeligere tema, ungdom og usikkerhet rundt seksualitet og legning.

Kjærlighet mellom to gutter. Er det på noen måte kontroversielt i norsk film i 2007?

- Nei, men jeg har laget en episk kjærlighetsfilm og en film om vennskap. Det er mer en «coming of age»-film enn en «komme-ut-av-skapet-»film. Jeg oppfattet heller aldri boken som en bok om å komme ut av skapet. Vi hadde en testvisning og et av spørsmålene var: Hvilken seksuell legning har Jarle Klepp? Med alternativene Heterofil, homofil, eller ikke viktig. 97 % svarte: ikke viktig. Da ble jeg fornøyd, for det er jo det jeg vil. Det er ikke viktig hva slags legning han har.

Debutant

DEBUTERER: Stian Kristiansen debuterer som langfilmregissør med "Mannen som elsket Ynvge" Foto: Øystein David Johansen
DEBUTERER: Stian Kristiansen debuterer som langfilmregissør med "Mannen som elsket Ynvge" Foto: Øystein David Johansen

Stian Kristiansen er debutant som langfilmregissør, og blir altså kastet rett ut i det, med storsatsing, mange markedsføringskroner, og en film som blir sendt rundt i landet i mange kopier.

VG Nett møtte hovedrolleinnehaverne i Haugesund. Les intervju her!

Stian er ikke redd for å bli kastet rett ut på dypt vann, i et prosjekt som mange allerede har et forhold til med Renbergs bok.

- Jeg synes det er mye kulere å debutere med et prosjekt som folk kjenner til og som det knytter seg forventninger til fremfor å lage noe som ingen har hørt om. Men når det gjelder boka var jeg streng med meg selv: Jeg leste den én gang, så la jeg den bort og konsentrerte meg om manus. Nå vet jeg ikke lenger hva som er med i boka og hva som bare står i manus.

Ungdomsfilm

Kristiansen sier han har laget en ungdomsfilm, og en film som også kommer til å appellere til de som var på Jarle Klepps alder rundt 1989. Mannen som elsket Yngve blir ingen smal film.

- Jeg har laget en kommersiell film, selv om tittelen på filmen ikke er det. Jeg håper folk klarer å se bak den.

Tenkte du noen gang på å endre navn på filmen?

- Ja, den har hett Checkpoint Jarle og en annen periode het den Fittesatananarkikommando!

Men til slutt ble det altså samme tittel som Renbergs bok: Mannen som elsket Yngve.
Les alt om film på VG Netts filmsider!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film