Hovedinnhold

Dansk karikaturtegner oppfordrer til visning av anti-koranfilm

Foto: Scanpix/EPA
Foto: Scanpix/EPA
(VG Nett) Den nederlandske høyrepopulisten Geert Wilders får nå støtte fra karikaturtegneren Kurt Westergaard.

Denne saken handler om:

Westergaard sier i et intervju med avisen Volkskrant at han ikke forstår nederlandske politikere som sier Wilders ikke bør vise filmen.

Den nederlandske høyrepopulisten planlegger å vise sin anti-koranfilm «Fitna», men har ikke fått noen nederlandske TV-stasjoner med på planene. Han sier han uansett vil vise filmen på en egen side på internett.

Wilders har tidligere uttalt at målet hans med filmen er å vise at Koranen inspirerer til mord og terror.

- Politisk press

Politikeren Geert Wilders har også mottatt trusler fra radikale muslimer på grunn av hans ekstreme kritikk av islam. Den nederlandske statsministeren og andre politikere har lagt press på Wilders for å få ham til å endre planene om å vise sin anti-koranfilm i slutten av mars.

Wilders har nektet å etterkomme kravene og sier han kommer til å lansere filmen på internett uansett.

Les også: Nederlendere frykter terror i forbindelse med anti-koranfilm.

- Det fins ikke en eneste politiker i Danmark som ville sagt det samme, det ville bety politisk selvmord for vedkommende. Alle danske politikere vet at man ikke må begrense ytringsfriheten, sier Westergaard.

Angrer intet

Westergaard sier han ikke angrer på karikaturtegningene i det hele tatt.

- Det startet som, og har alltid vært, et spørsmål om ytringsfrihet. Det er avisenes og karikaturegnernes jobb å gjøre det. Muslimene aksepterer ikke det, sier han.

Westergaard sier han misliker sterkt rollen medlemmene av hva han kaller "muslim-eliten" har fått, fordi de sammenligner ham med en ekstremist som Osama Bin Laden.

-Ny totalitær trussel

- Etter nazistene, fascistene og kommunistene, er det nå kommet en ny totalitær trussel mot Europa, ikke muslimene som gruppe, men en gruppe ekstremister.

Karikaturtegneren mener tegningene er helt akseptable og synes «alt» burde være lov å si i demokratier som Danmark og Nederland. Han mener muslimer må lære seg å leve med det.

Trusler mot Westergaard har ført til at han må leve under beskyttelse. Snart flytter han for sjette gang. I midten av februar ble tre menn arrestert for å ha planlagt et attentat mot Westergaard.

I går brente flere tusen demonstranter nederlandske og danske flagg i byen Jalalabad i Afghanistan og truet med angrep på utenlandske soldater.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film