Hovedinnhold

Million-film om greven

I GREVENS TID: Hans Fjellestad holder til i California, men lager film om det norske black metal-miljøet i Norge. Foto: Tania Nyberg.
I GREVENS TID: Hans Fjellestad holder til i California, men lager film om det norske black metal-miljøet i Norge. Foto: Tania Nyberg.
LOS ANGELES (VG) - Vi håper å være på plass i Norge i april, sier Hans Fjellestad, norskamerikaneren som nå lager millionfilmen om Greven og det norske black metal-miljøet på 90-tallet.

Filmen, som har arbeidstittelen «Lords of Chaos», har et budsjett på om lag fem millioner dollar - 34 millioner kroner - og er en kanadisk-europeisk samproduksjon.

- Alle studioene i Hollywood var veldig interessert, forteller Fjellestad, som blant sine venner i hjembyen San Diego var kjent som Viking-Jesus av nokså åpenbare grunner.

- Men jeg ville ikke la dem diktere en film der hovedfigurene følger konvensjonelle Hollywood-maler og er monster eller helt. Historien om Greven og Euronymous er mye mer kompleks enn som så, mener Hans.

Kanadisk backing

- Og med kanadisk backing får jeg lage den filmen jeg vil lage. Begivenhetene rundt mordet på Euronymous er viden kjent over hele den vestlige verden, om enn blant en engere krets. Greven og black metal var kanskje for det norske 90-tallet hva AKP(ml) var for 70-tallet - en ytterliggående kult som tok seg så alvorlig at også andre gjorde det. Og nå blir det altså en engelskspråklig film av det hele.

Fjellestad er selv musiker, i tillegg til å ha regissert to anerkjente dokumentarfilmer - «Frontier Life» om Tijuana og «Nortec Collective» - og «Moog» om synthesizerens far.

- Jeg er pr. definisjon interessert i subkulturer, og kjente selvsagt til de grove trekkene i saken om Varg Vikernes. Men det var først da min produsent satte meg i kontakt med forleggeren av boken «Lords of Chaos», at vi begynte å tenke på dette som en spillefilm. Og siden dette er basert på faktiske hendelser, virket det som et godt utgangspunkt for min debut som spillefilmregissør.

Fiksjon

Basert er det sentrale ordet her. Fjellestad forteller nemlig at han ikke har tatt mål av seg til å fremstille noen endelig, definitiv versjon av konflikten mellom Greven og Euronymous, men at han isteden bruker de faktiske begivenhetene som utgangspunkt for et stykke fiksjon.

- De som fascinerte meg mest, er at dette er en veldig arketypisk historie, sier han.

- To venner blir uvenner, og denne byen er ikke stor nok for dem begge. Jeg ser det som en slags ur-western, som tilfeldigvis foregår med et unikt undergrunnsmiljø som bakgrunn. Reaksjonene fra det norske black metal-miljøet, og en del av individene i kretsen rundt Vikernes, har ikke latt vente på seg.

- De aller fleste er skeptiske, og jeg kan ikke klandre dem for det. Jeg ville også stilt meg veldig tvilsom til at noen skulle filmatisere det jeg gjorde da jeg var 19, ler Hans.

- Ikke dokumentar

- Mange er redde for at dette blir en Hollywood-versjon. Andre vil gjerne være involverte - muligens for å holde et øye med ting. Men når du gir deg i kast med noe andre føler veldig sterkt for, får du nødvendigvis alle slags reaksjoner. - Dette er ikke en dokumentarfilm, gjentar Fjellestad.

- Vi har brukt boken som en slags referansekilde, fordi den inneholder informasjon vi ikke kan finne noe annet sted. Vi har en figur som er basert på Varg, vi har et band som heter Mayhem, og vi har ikke endret noen navn for å beskytte noen.

Men tanken har vært at vi kan finne en dypere sannhet ved å fortelle dette i en form der vi gir oss kunstnerisk frihet. Jeg er ikke ute etter å dømme noen; publikum vil kunne trekke sine egne konklusjoner eller ikke.

Jeg tror at de som på forhånd er skeptiske til filmen, neppe kommer til å like den - men av helt andre grunner enn de tror nå, smiler Hans.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film