Hovedinnhold

Marthe (23) leide hulen til snøhulemannen: - Det var skummelt

(VG Nett) I et snaut døgn testet Marthe Haualand (23) livet som Snøhulemannen har levd i 30 år. - Kanskje jeg flytter til fjellet?

- Da jeg fyrte opp i peisen inne i hula og snøen smeltet, kom det masse rare lyder. Da begynte jeg å få småangst, sier Marthe Haualand (23) til VG Nett.

Kommende uke har filmen om Snøhulemannen Sverre Nøkling premiere på norske kinoer. I 30 år har han bodd i snø- og steinhuler på fjellet, og har levd et svært sparsommelig liv.

VGTV:Se klipp fra filmen her

Måtte grave

I forbindelse med lanseringen av filmen ble det lagt ut en annonse på nettstedet Finn der hvem som helst kunne leie en av hulene hans for én krone per natt.

23-åringen Marthe Haualand fra Rogaland hadde aldri hørt om Snøhulemannen, men ble nysgjerrig. Hun sendte inn en mail, og ble plukket ut til å teste snøhulen. Det gjorde hun natt til fredag denne uken.

- Da jeg kom opp på fjellet, måtte jeg lete litt etter hula og grave litt. Jeg fant den mellom to store steiner. Det var ganske skummelt da jeg så ned i hulen, sier Haualand til VG Nett.

En hjemmelaget stige førte ned til dypet av hulen. Der var det en feltseng, en peis og stearinlys. Snøhulemannen selv var bortreist, men hadde lagt igjen en sovepose til den unge jenta.
- Det var ikke flatt gulv slik jeg hadde trodd, men jeg fikk sove en del på natten likevel, sier Haualand.

Les også:Snøhulemannen har bodd ute i 30 år

Bilder:Se Marthes bilder fra døgnet i hulen

Nysgjerrig

På tross av en skummel start på døgnet i fjellet, trivdes hun etter hvert svært godt.

23-åringen forteller at hun ikke har noen spesiell kjennskap til friluftsliv, men at det var nysgjerrigheten som fikk henne til å overnatte på fjellet på denne måten.

Selv om Snøhulemannen var bortreist da Haualand var der, møtte hun utleieren mens hun var på vei ned fra fjellet på vei tilbake til «sivilisasjonen» på Haukeli fredag ettermiddag.

KALDE FØTTER: Marthe Haualand har fotografert seg selv etter at hun hadde fått fyr i peisen inne hos Snøhulemannen. Foto: Privat
KALDE FØTTER: Marthe Haualand har fotografert seg selv etter at hun hadde fått fyr i peisen inne hos Snøhulemannen. Foto: Privat

- Vi er nesten fra samme plass, så vi snakket litt om det og om føret. Han var veldig koselig, og veldig rolig. Egentlig ville jeg satt meg ned og snakket litt med ham. Jeg tror jeg kunne lært mye av hans filosofier og drømmer. Han virker klok, sier hun.

Regissør:- En parodi på norsk friluftsmann

- Kanskje jeg flytter dit?

I utgangspunktet var prisen for utleie én krone. Den summen har så langt ikke Haualand betalt, og hun tror hun slipper. Snøhulemannen virker ikke å være typen som er så opptatt av pengene, mener hun.

Selv om det var kaldt i hulen og hun ikke sov spesielt godt, utelukker hun ikke å følge noen av Snøhulemannens filosofier.

- Hvem vet, kanskje jeg flytter opp i fjellheimen? Snøhulemannen har bare fulgt sin drøm, og det er veldig bra. Det er ikke alle som gjør det, sier Haualand.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film