Hovedinnhold

James Cameron: - Jeg stjal ikke ideen til «Avatar»

Vil stoppe søksmål på 2,5 milliarder dollar

POPULÆRT SØKSMÅL: Det er ikke bare i kinomørket James Camerons «Avatar» har vært ettertraktet. Også i rettssystemet er det folk som vil ha sin del av kaken. Foto: AFP
POPULÆRT SØKSMÅL: Det er ikke bare i kinomørket James Camerons «Avatar» har vært ettertraktet. Også i rettssystemet er det folk som vil ha sin del av kaken. Foto: AFP
(VG Nett) Regissør James Cameron er lei av beskyldningene om at han skal ha stjålet ideen til science fiction-filmen «Avatar». Nå ber han retten avvise milliardsøksmålet.

Regissør James Cameron er lei av beskyldningene om at han skal ha stjålet ideen til science fiction-filmen «Avatar». Nå ber han retten avvise milliardsøksmålet.

«Avatar» er tidenes mest innbringende film, men James Camerons suksess har nå blitt kjernen i en rettsstrid. Forfatter Bryant Moore hevder at Cameron rappet ideen til monstersuksessen.

- Anderledes

Cameron har sett seg lei på saken, og har bedt retten avvise søksmålet på 2,5 milliarder dollar, skriver TMZ. Cameron hevder filmen overhodet ikke inneholder stjålne elementer.

Ifølge regissøren er Moores historier annerledes enn «Avatar»-historien fra start til slutt.

Forfatter Bryant Moore er ikke enig. I sitt søksmål hevder han at filmen inneholder flere elementer som han har skapt, blant annet det spirituelle forholdet til naturen og reinkarnasjon.

«Avatar» handler om en lam marinesoldat som blir valgt ut til «Avatar-programmet», på planeten Pandora. Hans bevissthet blir projisert inn i en alien, (avatar) slik at han kan leve blant urinnvånerne på planeten.

Planeten er rik på naturressurser, så urinnvånerne (Na'vi-folket) der er ikke særlig fornøyd når det kommer fremmedfolk utenfra på besøk.

«Slående lik»

I januar 2010 ble «Avatar» den mest innbringende filmen i historien, og overtok tittelen fra Camerons tidligere film «Titanic» fra 1997.

Det er ikke første gang Cameron mottar beskyldninger om å ha stjålet konseptet til filmen. Eric Ryder har også saksøkt den verdensberømte regissøren.

Ryder hevdet at «Avatar» er basert på en historie han selv lanserte i 1997.

Ifølge søksmålet jobbet Ryder på den tiden sammen med et av Camerons produksjonsselskaper, og det var i den sammenhengen han påstår han kom opp med ideen som er slående lik «Avatar».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film