Se verdenspremieren på traileren til den nye norske filmen, «Sammen»: - Min viktigste rolle - så langt

sier Fridtjov Såheim

(VG Nett) - Da jeg for to år siden leste manus til «Sammen», tenkte jeg umiddelbart: Dette er mitt stoff, min rolle; dette er meg! Så jeg må nok føye til: Dette er min viktigste filmrolle, så langt i karrieren!

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Fridtjov Såheim (40) snakker seg fort og engasert varm om Matias Armand Jordals regidebut, «Sammen», som får premiere 23. januar neste år.

Strev
Det handler om en liten familie på tre, der mor brått blir revet bort. Såheim, som faren, strever sammen med sin elleve år gamle sønn å finne ny mening og ny retning i livet.

VG Nett var til stede på første opptaksdag.Se reportasjen her!

- Det er en alvorlig og trist historie. Men noe mye mer enn det; folk vil finne både mye mening og en svart, corny humor oppi det hele, mener Såheim, som i helt uvanlig grad har vært med på prosjektet - i lang tid. Filmen skulle nemlig vært spilt inn i fjor. Men vanskeligheter med finansieringen ga utsettelser. Uten at Såheim noen gang mistet gløden.

Kamp

FRIDTJOVS MANGE FJES: Øverst: Fra "Kunsten å tenke negativt", videre ned (fra v.): "Vinterkyss", "Varg Veum - Falne engler", "Radiopiratene", "Jonny Vang" og nederst rollebilde fra "Fritt vilt II". Foto: Filmweb

- Roger, som rollefiguren min heter, kjemper for å holde hode over vannet. Det er noe alle må gjennom i løpet av livet, så gjenkjennlsen vil også være stor.

Hele 17 filmer og fem-seks TV-serier er det blitt på Såheim, siden debuten i «Jonny Vang» i 2003. Svært mange biroller, etterhvert litt større biroller, en litt mindre hovedrolle i «Kunsten å tenke negativt». Det som gjerne følger rollene, er inntrykket av en gjennomsnittlig grasrottype, dog ofte presset og stresset og i stand til relativt ekstreme handlinger - viser det seg til slutt.

Sint
- He-he, det stemmer vel at jeg ofte har havnet i roller med sinte, bitre, skakkjørte hverdagshelter; litt sånn «den lille mann mot resten av verden». Det gjør meg lite, jeg trives der; det er mye mer «mat» og kompleksitet i denne type roller enn som helt eller «good guy».

- Nå er det ikke lengre «bare» biroller, heller?

Hovedroller
- Nei, det har jo lagt litt på seg. Jeg er glad for å få roller med litt kjøtt på beina, liksom. Selv om birollene både er viktige og artige nok, sier Fridtjov Såheimn, som i tillegg til hovedrollen i «Sammen» også har rukket å spille i det stavangerske oljethrilleren «Rottenetter», med premiere neste år.

Men akkurat nå tjener han sin egentlige arbeidsgiver, Nationaltheatret, under forberedelsene til klassikeren «Brødrene Karamasov» av Fjodor Dostojevskij, med premiere 31. januar 2009.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder