SKAPER: Carlo Rambaldi har jobbet med mer enn 30 filmer. Her er han under «Giffoni Experience» i juli 2010 , sammen med en «E.T.»-dukke. Foto: Getty Images.

«E.T.»-skaperen er død

Steven Spielberg er knust

(VG Nett) Den tre ganger Oscar-vinnende faren bak «E.T. - gjesten fra verdensrommet», Carlo Rambaldi (86), gikk fredag bort etter lang tids sykdom.

  • Marie Kulander Kvitrud
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Rambaldi vant Oscar for beste visuelle effekter, både for Steven Spielbergs «E.T.» fra 1982, Ridley Scotts film «Alien» i 1979, og John Guillermins «King Kong» i 1976.

- Carlo Rambaldi var «E.T.»s Geppetto, sier Spielberg til Ap og henviser til den fiktive karakteren som skapte «Pinocchio».

- Alle vi som undret oss, og fascinerte oss over håndverket og artisteriet hans, er dypt bedrøvet og triste over nyheten om hans bortgang, fortsetter han.

Skapte på den gamle måten

KNUST: Steven Spielberg er veldig trist over nyheten om den tidligere kollegaens bortgang. Her er han på den røde løperen i California i februar. Foto: Afp.

Den italienske spesialeffekt-eksperten har jobbet med mer enn 30 filmer, men er mest kjent for arbeidet med «E.T.».

Rambaldi var ekspert på mekatronikk, som kombinerer disipliner som mekanisk, elektronisk og systemdesign, og skjulte ikke sin forakt for datastyrte effekter.

- «E.T.» kostet over fem millioner kroner, og vi lagde den på tre måneder. Hvis vi ville gjort det samme med datastyrte effekter, ville det krevd minst 200 flere folk, og minst fire måneder, sa han til «Rome daily La Repubblica» for noen år siden.

Unik skaper

Han ble født i 1925 i nordre Italia, og ble dratt inn i filmen når han ble spurt om å lage en drage til en science fiction-film i 1956.

- På den tiden var han den eneste som var i stand til å skape på den måten som han gjorde. Han var som et barn, som drømte om å lage en fornøyelsespark med alle sine karakterer, sa den italienske regissøren Pupi Avati til ANSA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder