GLAMOUR PÅ DEN RØDE LØPER: Charlize Theron før verdenspremieren på "In the Valley of Elah" i Venezia i september i fjor. Foto: Scanpix

Charlize Theron: - Livet er en magisk reise

Moren skjøt og drepte faren

Saksøkte Playboy-fotograf

VENEZIA (VG Nett) Utad er Charlize Theron (32) bilde på den perfekt vellykkede glamorøse Hollywood-stjernen. Men hun har kjempet mer, ytt mer og gjennomlevd mer enn de fleste.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Så når VG Nett møtte henne i Venezia sist høst i forbindelse med verdenspremieren på «In the Valley of Elah», som har kinopremiere i morgen, er det en selvbevisst, reflektert og engasjert skuespiller som snakker varmt om både filmen og livet.

Politisk

«In the Valley of Elah» handler om hva krig gjør med de unge guttene som har vært ute i den - i dette tilfellet Irak-krigen.

Mens regissør Paul Haggis høyt og tydelig erklærer at «visst f..n er dette en politisk film!», er Theron adskillig mer lavmælt.

Ikke fordi hun ikke er krigsmotstander - for det er hun på sin hals. Det har hun vært fra lenge før USA invaderte Irak. Men:

- Jeg synes rett og slett det er litt uviktig å proklamere offentlig mine personlige meninger. Det jeg vil si er at jeg er mektig glad for å være med på å belyse det høyst menneskelige aspektet med hva krig gjør med mennesker - i dette tilfelle hjemvendte veteraner. Faktum er at USA er i Irak. Faktum er at titusenvis av soldater slåss der og opplever uhyggelig traumatiske ting. Dette har effekter langt inn i USAs sjel. Og dette vil landet slite med i mange, mange år fremover.

Politi

Theron spiller en kvinnelig politietterforsker og alenemor som sammen med den tidligere militærpolitisjefen Tommy Lee Jones forsøker å finnet ut hva som skjedde med Jones sønn; han forsvant fra en leir på amerikansk jord, kort tid før han skulle dimmitere.

ETTERFORSKEREN OG PAPPAEN: Charlize Theron og Tommy Lee Jones i "In the Valley" of Elah". I vinter ble Jones Oscar-nominert for sin rolle. Foto: Sandrew Metronome


- Det handler om tapt menneskelighet. Legg merke til at når det offisielle USA snakker om krigen, står plettfrie menn i kritthvite skjorter frem med sin statistikk. Men de er ikke i krigen, de påfører - og påføres - ikke direkte krigshandlinger, lidelse og død. Det er forferdelig! Filmen vår forteller en sann historie; det er slik krigen egentlig er!

Sterk

- Igjen spiller du en sterk kvinne, som du gjorde i«North Country»og i«Monster», som duvant Oscarfor. Er du spesielt opptatt avsterke kvinneroller?

SAMMEN I VENEZIA: Charlize Theron og regissør Paul Haggis. Foto: Scanpix

- Virker det sånn? Svaret må bli «nei», det er ikke styrke jeg ser etter, bare en sann menneskelig dimensjon. Det er min jobb å gjøre rollen menneskelig, ekte.

- Du har altså vunnet en Oscar. Tenker du i det hele tatt på slike priser når du velger en ny rolle?

- Overhode ikke! Det er bare livet selv som opptar meg. Livet er en magisk reise, som jeg har hatt mine store høydepunkter på. Oscaren for fire år siden var magisk; jeg var svært, svært heldig som fikk den! Men på den annen side: Jeg kan aldri velge roller ut fra annet enn hva jeg selv ønsker i livet mitt. Det er en sjanse å ta, hver gang! Ingen vet hvordan en film blir tatt i mot. Det kan gå opp og det vil garantert gå ned. Derfor må man først og fremst selv beholde vettet og sine egne prioriteringer. Jeg ønsker overhode ikke å ha annet press i livet, enn det jeg legger på meg selv!

Karriere

- Hvor viktig er karrieren for deg?

- Svært viktig; en klar andreprioritet - som jeg likevel elsker. Livet kommer først; jeg vil leve det til fulle.

PAR: Charlize Theron har vært sammen med den irske skuespilleren og regissøren Stuart Townsend i sju år. Her er paet på premiere for "In the Valley of Elah" i Los Angeles i september i fjor. Foto: Scanpix

Privat har Charlize Theron vært sammen med den irske skuespilleren Stuart Townsend i sju år. Han regidebuterte med «Battle i Seattle» i fjor, en film om aktivister som forsøker å stanse et møte i WTO. Og Charlize sto på rollelisten.

- Det er jo vidunderlig å bevitne at mannen jeg har ligget ved siden av i sju år, er i stand til å lage en slik film. For min egen del var kritikken av WTO vesentlig; Verdens Handelsorganisasjon har vært en stor hemsko for fattige land i Afrika som har ønsket rettferdig handel!

Moren skjøt faren

Engasjementet er forståelig; det er Afrika som er Therons hjemmekontinent. Hun er født i Sør-Afrika, med afrikaans som morsmål. Engelsk måtte hun lære seg skikkelig relativt sent i livet.

Da hun var fjorten opplevde hun det virkelig store familiemarerittet: I beruset tilstand angrep hennes far moren hennes. I selvforsvar skjøt moren sin ektemann - som døde. Det ble imidlertid aldri reist tiltale mot moren.

Moren har alltid vært Charlize` støttespiller. Hun sørget for at datterens danseinteresse fikk utvikle seg, fra hun var fire.
Charlize var klassisk danser, og reise ut da hun var 16. Hun var med både på «Svanesjøen» og «Nøtteknekkersuiten» i London, før hun måtte slutte 19 år gammel, på grunn av en kneskade.

Historier

- Men livet gikk greit videre. Da jeg senere ble skuespiller, oppdaget jeg at det ikke var dansen i seg selv, som var viktigst. Det var historier jeg ville formidle.

- Har vanskelighetene i oppveksten din betydd mye i ditt voksne liv?

- Jeg kan ikke si det - nå. Jeg har fått utdelt mine kort i livet - som alle får. Derfra gjelder det å bruke dem riktig. Jeg forsøker å gjøre det riktige, leve et godt og sunt liv og gi noe tilbake til menneskene. En øl og en god latter får man unne seg underveis!

Saksøkte Playboy-fotograf

Gang på gang har Charlize Theron vært høyt på listen over verdens vakreste - eventuelt mest sexy - kvinner. I 1999 figurerte hun i Playboy; det er forøvrig bare hun og Kim Basinger som har gjort dèt - og senere vunnet en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.

Bildene var forøvrig tatt tidlig i hennes ellers svært blomstrende modellkarriere, og Playboy trykket dem mot henes vilje. Hun saksøkte til slut fotografen.

- Hva betyr glamour for deg; du forbindes jo i noen grad med dèt?

- Vel, glamour - det fysisk, utvendige - kommer nok helt nederst på listen over ting som er viktige. Nederst! Kan du i det hele tatt nevne en eneste glamorøs kvinnerolle i en filmrolle de siste ti årene, som også har vært en god rolle? Ingen! Skulle jeg sitte å vente på en god, glamourøs rolle, ville jeg trolig aldri arbeidet. Overhode! Det er bare èn ting som teller: Å være tilgjengelig for den rollen den regissøren du stoler på gir deg. Og så levere en så ekte, menneskelig rolle som mulig. Det er hele hemmeligheten. Som ikke er noen hemmelighet. Bare hardt arbeid, sier Charlize Theron.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder