LIKT FOR ALLE: Russel Crowe som opprinnelig er fra New Zealand, på premieren på «Noah» i London i fjor. Foto:Ben Stansall,Afp

Russel Crowe får kritikk etter kvinnekommentar

«Gladiator»-stjernen (50) mener problemet for eldre kvinnelige
skuespillere som klager over få roller, er at de ikke vil spille roller på sin egen alder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er i et intervju med australske Women’s Weekly at Crowe hevder alle eldre skuespillere, menn som kvinner, kan få roller så lenge de ikke forventer å spille rollefigurer i 20-årene.

– Det beste med filmindustrien er at det finnes roller for skuespillere i alle aldre. For å være ærlig tror jeg de kvinnene som sier at det ikke er roller tilgjengelig for dem lenger, er kvinner som i en alder av 40, 45 eller 48 fremdeles ønsker å spille en ung, naiv kvinne, og ikke kan skjønne hvorfor hun ikke får rollen som 21-åring, sier Crowe i intervjuet.

Skuespilleren, som har base i Australia, som vant Oscar-pris for hovedrollen i Ridley Scotts «Gladiatoren» i 2001, var i fjor å se som tittelrollen i «Noah».

Meryl Streep og Helen Mirren kan gi deg 10.000 eksempler på og argumenter for hvorfor det er pisspreik. Så lenge du er villig til å godta din egen alder, kan du jobbe som skuespiller. Men om du prøver å klamre deg til ungfole-roller i min alder, funker det bare ikke, fastslår han.

I Australia er han nå aktuell med «The Water Diviner», hvor han spiller faren til tre voksne sønner som stormer Gallipoli-stranda – en rolle han sier han ikke kunne spilt for 20 år siden, da han ikke hadde barn.

STOR BREDDE: Russel Crowe har spilt svært mange ulike roller gjennom sin lange karriere. Her er han i «Noah». Foto:Niko Tavernise,United International Pictures

– Poenget er at du må være forberedt på å akseptere at det er forskjellige faser i livet. Så jeg kan ikke være gladiatoren til evig tid, sier han.

Bloggeren Rebecca Rose har gått hardt ut mot Crowe. På det feministiske nettstedet Jezebel, har hun blant annet skrevet:

«ALARM: Hollywoodskuespiller Russel Crowe er lei av alle de gamle damene som tør å ønske seg å bli castet som noe annet enn gamle jomfruer».

«Det er komisk hvordan Crowe ikke gidder å si noe om Hollywoods forbløffende tradisjon for at menn ofte spiller den romantiske motparten til kvinner både 10, 20, 30 og av og til 40 år yngre. (…) Crowe skal ha takk for å minne oss, nok en gang, om at kvinner alltid blir møtt med forakt når de foretar seg noe som ligner på det deres mannlige kolleger gjør uten å klandres».

Skuespiller og «X-Men»-stjerne Rose Byrne gikk i desember ut og sammenlignet filmbransjen med en skjønnhetskonkurranse, og påpekte det begrensede utvalget roller for kvinner i Hollywood.

Da norske «Som du ser meg» med et kobbel ulike kvinneroller kom i 2012, var det flere av skuespillerne som sa de ikke ønsket at den skulle bli stemplet som «kvinnefilm», fordi det innebar en nedvurdering av filmen. Flere av dem etterlyste også et bredere utvalg roller for kvinnelige skuespillere.

Crowe har to sønner, Charles (10) og Tennyson (8), med ekskona Danielle Spencer. Han sier det å være far hjalp ham i rollen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder