MENS VI DRIKKER oss til nødvendig mot: Amy Schumer og Bill Hader i montert/avansert «Trainwreck». Foto: UNITED INTERNATIONAL PICTURES,

Filmanmeldelse: «Trainwreck»

Høyt- og lavtliggende kvinnekamp

Amy Schumer bedriver muligens en slags kvinnekamp i denne
filmen. Nokså mye av den på ryggen.

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

KOMEDIE

«TRAINWRECK»

USA. Regi: Judd Apatow. 12 år. MED: Amy Schumer, Bill Hader, Tilda Swinton, Colin Quinn, Vanessa Bayer, Brie Larson, Lebron James.

4 av 6

«Trainwrechs» utfordring er at den er hva man må kalle avansert rølp. Det er highbrow så det holder. Det vil si at skal man virkelig storkose seg med denne, må man vite adskillig om amerikanske forhold: Sport, samfunnsliv, stand-up, kvinnekamp - og Amy Schumer. Hun har hovedrolle i enhver forstand; også som manusforfatter.

Schumer tilhører den nyere tids stand-uppere. Hun er hemningsløs, feministisk, provoserende - og til dels hylende morsom. Dermed er hun selvfølgelig også kontroversiell i sitt hjemland, der offisiell moral og offisielt godtakbar sømmelighet nok er adskillig mindre romslig enn her til lands. At hun i denne filmen gjør akkurat som menn har gjort i amerikanske filmer i tiår etter tiår, får derfor nødvendigvis sterkere virkning i USA enn hos en normalt liberalt innstilt nordmann. Det vil si: Hun har sex med hvem hun vil, når hun vil (og også når hun er i tvil - sånn for sikkerhets skyld); hun drikker for mye, røyker for mye og sniffer for mye. Hun er journalist i et saftig tabloid-blad og tar gjerne enhver hot job, selv om hun ikke har peiling.

Filmens utvikling er at hun forelsker seg i et noe uventet pinglete intervjuobjekt, den dyktige idrettslegen. Og blir tvunget til å ta et par dusin dårlige vaner opp til vurdering om livet skal få nytt innhold. Og det bør det.

Skuespiller-Schumer er ikke like hylende morsom som stand up-Schumer. Heldigvis. Film er et helt annet format enn en scene og krever helt andre fortellerteknikker.

I stede humrer man. For så vidt både titt og ofte. Men referansene, forutsetningene for virkelig å forstå og gå inn i filmen og dens humor, er altså ikke uten videre lett tilgjengelige.

Basket-stjernen LeBron James dukker, for eksempel opp, titt og ofte, som verdens gjerrigste venn. Særdeles morsomt - om man vet at han faktisk har stått som nr. én på listen over de rikeste amerikanske kjendisene under 25 år.

Det blir et draw back for de av oss som ikke er hipt nok oppdatert på den amerikanske samfunnsarena.

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder