KAPRET ROLLE: Jo Nesbø, her i Krakow på klatretur før helgen, er kjent for sine mange talenter. Nå blir han også «skuespiller». Foto: Kyrre Lien VG

Jo Nesbø har fått rolle i Hollywood-filmen «Snømannen»

Ikke bare har Jo Nesbø (56) skrevet boken «Snømannen». Han dukker også opp i Hollywood-filmen i en scene med Michael Fassbender.

Artikkelen er over tre år gammel

Filmen ble spilt inn i Norge i vinter, og har premiere i oktober 2017.

– Jeg spiller mot Michael Fassbender i en rolle hvor jeg har fått utdelt en pitbull-lignende hund, som jeg sto og holdt, forteller en noe lattermild Nesbø til VG.

Fassbender spiller hovedrollen som politimannen Harry Hole, og er et av Hollywoods største navn akkurat nå. I fjor ble han Oscar-nominert for rollen som Apple-gründer Steve Jobs.

– Nå er det kanskje noen som vil si at det er en overdrivelse at jeg spiller mot Michael Fassbender, i og med at jeg sannsynligvis er helt ute i kanten av bildet, bak en dør og med ryggen mot døren. Men jeg står da med denne hunden, og er vel i bildet i omtrent tre sekunder, med mindre det blir klippet helt bort, sier han.

Fikk du med deg? Den norske filmstjernen som er med i «Snømannen»

Ingen replikker

Egentlig skulle ikke Nesbø besøke settet i det hele tatt. Han var på reise i januar og februar, da innspillingen foregikk. Nesbø og regissør Tomas Alfredson hadde snakket om muligheten for en rolle i forkant av innspillingen, men måtte forkaste planene på grunn av forfatterens reiseplaner.

– Jeg kom ikke hjem før i slutten av februar, og de var bare i Oslo noen få dager mens jeg var der. Da besøkte jeg settet, og det lønte seg veldig for meg, humrer Nesbø.

– Du har ingen replikker?

– Nei, er du gæren. Noen vil påstå at det er en statistrolle, jeg vil si at det er en grov underdrivelse, sier han.

Fassbender til VG om Harry Hole-rollen: – En glimrende jobb for meg

– Vil man se at det er deg?

– Vel, nå benytter jeg jo anledningen til å plante min skuespillerinnsats i VG, så hvis folk ser veldig godt etter, ser de meg kanskje, sier forfatteren.

Glad i Fassbender

Før skuespillerdebuten hadde Nesbø hørt om filminnspillinger at de består av nitti prosent venting. Det stemte.

– Det var utrolig mye venting for å spille inn de tre sekundene. Jeg og denne hunden, som jeg tror var en pitbullterrier, rakk å utvikle et nært og godt forhold i løpet av dagen, forteller han.

Til rollen som Harry Hole, synes Nesbø at Michael Fassbender er et veldig godt valg.

– Simpelthen fordi han er en god skuespiller. Jeg la merke til ham første gang da jeg så filmen «Shame». Der er han fantastisk, sier Nesbø, og forteller at de to har «snakket godt ut».

Også Charlize Theron har gode minner fra Fassbender og «Shame»: – Penisen din var en åpenbaring

Ikke mye involvert

Nesbø og Alfredson har diskutert manuset, men forfatteren har ikke hatt spesielt mye påvirkning på sluttresultatet, ifølge ham selv.

– Det har vært et bevisst valg fra min side. Tomas er en historieforteller og han må lage sine egne historier. Jeg jobber selv med en romanversjon av «Macbeth», som jeg er blitt invitert til av mitt engelske forlag i forbindelse med Shakespeare-jubileet. Jeg må angripe det prosjektet uten å ha noe ønske om å ivareta det som allerede er laget, men heller se om jeg kan bruke det som er der til å lage noe nytt. Jeg vet at Tomas har akkurat den samme holdningen til «Snømannen», og det tror jeg er helt riktig innstilling å ha, sier Nesbø.

Nesbø, som til sammen har skrevet ti bøker om Harry Hole, opplever ikke at han gir fra seg historien sin når det nå lages film av bok nummer syv i rekken.

– Nei. Boken er der, den har jeg skrevet. Det er fint at filmen ikke prøver å være en versjon av den. Det eneste interessante er at de lager en bra film. Hvis boken kan være nyttig input til en helt annen historie, synes jeg det er stas, sier Nesbø.

– Er du spent på å se resultatet av filmen?

– Ja, det er jeg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder