NÅ KAN HAN SMILE: Magnus Carlsen i en scene fra filmen om hans liv så langt, «Magnus» Foto: Moskus Film/Nordisk Film

«Magnus» vant sin første filmpris

HAUGESUND (VG) Filmen om sjakkgeniet har imponert
anmelderne. Torsdag kveld vant filmen pris under filmfestivalen i Haugesund, og snart er det mulig for alle å se filmen.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over tre år gammel

«Magnus», en helaftens dokumentarfilm om sjakkgeniet Magnus Carlsen har vunnet sin første pris, før den har fått offisiell premiere. Det skjer 2. september.

Under filmfestivalen i Haugesund torsdag kveld tok regissør Benjamin Ree i mot Gledesspreder-prisen.

Les også: «Magnus» solgt til 56 land før premieren

Juryen mener filmen fortjener et stort publikum på kino, og mener den viser oss hvordan kjærlighet og samhold fører en fremover, et av filmens tema er nemlig hvordan Carlsens familie er med sjakkspilleren hele veien.

I regissør Benjamin Rees takketale fortalte han publikum hva Carlsens første reaksjon var da han ble spurt om å stille opp på film om seg selv.

FØRSTE PRIS: Benjamin Ree med Gledesspreder-statuetten filmen «Magnus» fikk i Haugesund i kveld. Foto: Jan Kåre Ness / Den norske filmfestivalen i Haugsund 2016

–Tror du ikke det blir kjedelig? Det er gøyere hvis jeg lager en film om du som lager en film om meg! fortalte Ree til stor latter i salen.

Etterpå utdypet Ree overfor VG.

– Dette sa han litt spøkefullt, men jeg tror det var noe han faktisk kunne tenke seg. Magnus liker den type humor. Heldigvis fikk jeg tilliten fra Magnus til å lage denne filmen, og det er jeg veldig takknemlig for. Og heldigvis har det blitt en film folk liker, sier Ree som allerede har fått vist filmen på lukkede visninger for unge mennesker.

– I Haugesund har jeg vist den til 2500 ungdomsskoleelever og responsen har vært enormt bra. En stor del av filmen er fra da Magnus var 13 år, filmen handler om det å være annerledes og det kan mange relatere seg til.

Les også: Kritikerjubel for «Magnus»

Ree forteller at han lagde sin første film som syvåring, da moren filmet ham som fremførte en sketsj. Siden har han laget mye både på gutterommet, og i VGTV hvor han jobber nå. Før han nesten litt tilfeldig fikk lage sin første helaftens film om Magnus Carlsen.

–Det er utrolig gøy å få en pris som denne for debuten min som kinofilmregissør!

Flere artikler

  1. «Magnus» solgt til 56 land før Norges-premieren

  2. Spøkefull Carlsen: – Er det én ting jeg er kjent som, er det gledesspreder

  3. «Magnus»-filmen hylles unisont

  4. VGTV-film fikk Sundance-pris

  5. Overveldende mottagelse for norske «Kunstneren og Tyven» på Sundance

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder