Dakota (11) er Hollywoods nye stjerne

LOS ANGELES (VG) Sin unge alder til tross: Dakota Fanning (11) er en av de travleste skuespillerne i Hollywood. Hun regnes også som en av de beste.

Aud Berggren
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

VANT: Dakota Fanning (11) er allerede en erfaren skuespiller med titler som «Hide and seek», «Man on Fire», «The Cat in the Hat» og «Uptown girls» bak seg. Foto: AP

Der har hun brun parykk og bruker øyensminke.

- Det var for at jeg skulle se mest mulig nifs ut. Jeg ble nesten skremt da jeg så filmen, sier den utadvendte lille jenta med det store talentet.

Sin første store rolle hadde Dakota i «I Am Sam» med Sean Penn for fire år siden. Som datteren til en mentalt tilbakestående mann imponerte Dakota så stort at hun ble nominert til SAG-prisen, der skuespillerne stemmer på sine egne. Siden den gang har VG truffet henne flere ganger, og til tross for sin høytflygende karriere har hun de små føttene godt plantet på bakken. Forrige gang hadde hun mistet to melketenner foran. Nå har de vokst ut litt skjeve, men Dakota smiler like stort.

Ingen lommepenger

Den høyeste drømmen er å få en egen mobiltelefon.

- Det er nok bare ønsketenkning, for mor sier at jeg ikke får det, forteller Dakota, som ikke engang får lommepenger av mor.

VG treffer henne mens hun filmer «War of the Worlds» med Tom Cruise i Steven Spielbergs regi.

- Tom er så hyggelig og vi har det så morsomt sammen, og Steven Spielberg er bare snill. Barna til Tom har vært på settet, og jeg har møtt alle ungene til Spielberg, sier Dakota som skal til Australia for å gjøre «Charlottes Web» etter «War of the Worlds». Den kommer ut i USA allerede den 29. juni.

Hun har en lærer som alltid reiser med henne.

- Men jeg elsker skole, så det har jeg ikke noe imot i det hele tatt. Historie liker jeg aller best, og akkurat nå må jeg skrive en nisiders sak om opprinnelsen til Røde Kors, sier Dakota som går i sjette klasse allerede.

- Vil du fortsette som skuespiller når du blir voksen?

- Definitivt. Jeg ønsker å være skuespiller hele livet. Det er så spennende å spille andre mennesker enn deg selv og stadig oppleve ting du kanskje ikke ville gjort i ditt eget liv. Det er også spennende å møte nye mennesker og se nye steder.

Elsker rosa

Hun er kledd i jeans og rosa genser med en hvit solkjole over. Skoene er også rosa, med glitrende paljetter og en rosa rose.

- Alle burde ha et par rosa sko som disse. Søsteren min og jeg elsker å kle oss ut, men som regel overdriver vi med altfor mange smykker, smiler hun.

Søsteren Elle, som blir syv år denne måneden, er også skuespiller, men ikke så kjent som Dakota.

På fritiden spiller hun piano. Dakota liker også å strikke, og hun elsker å lese.

- Da vi var ferdig med «Hide and Seek», fikk jeg flere bøker av Elisabeth Shue, som «The Secret Garden», «The Yearling» og «The Little Princess». Tom Cruise ga meg en iPod med masse Buddy Holly, for det liker han, så nå hører jeg på Buddy Holly.

Yndlingsmaten sin finner hun på fast food-kjeder som Panda Express, Del Taco og Taco Bell.

- Vi har taco omtrent hver eneste kveld. Det er jo helt trist, flirer Dakota Fanning.

PS «Hide and Seek» fikk terningkast tre av VGs anmelder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder