VERDENS VERSTE TANTE: Stakkars Simon Hobbel Rosendahl og psykotiske Gisken Armand i «Gilberts grusomme hevn» Foto: MAIPO / NORDISK FILM DISTRIBUSJON AS

Filmanmeldelse: «Gilberts grusomme hevn»

Søt hevn

Den unge eggallergikeren og den fisende tanten.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

BARNEFILM

«Gilberts grusomme hevn»

Norge. Tillatt for alle. Regi: Hanne Larsen.

Med: Simon Hobbel Rosendahl, Gisken Armand, Hannah Dybvand.

4 av 6

Gilbert lider av ekstrem eggallergi. Om han får spor av egg i ansiktet, får han momentant et hovent «monstertryne». Om han får det i maten, kaster han opp – type prosjektil.

Han har pådratt seg tilnavnet Spybert («som om Gilbert ikke var sært nok», som han sier), og er lettet når familien flytter fra Sagene til et ikke navngitt, men typisk norsk, villastrøk.

Enda bedre: Han blir raskt kjent med nabojenta, som vil ha ham med som keeper på ishockeylaget. Hun ber ham i bursdagen sin også, og han verker etter å gå. Bare ett problem (utover allergien): Familien skal egentlig til Spania over jul.

Løsningen blir Doris, farens barnløse halvsøster. Hun kan sitte barnevakt. Doris er et oppkomme av ekle kroppslyder, og vil ikke dele Gilbert med noen. Hun stirrer olmt fra vinduet, som Mrs. Danvers i Hitchocks «Rebecca» (1940), og når det ikke hjelper, legger hun egg i sengen hans.

Gilbert må snike seg ut på trening. Behovet hans for å skjule allergien – han vil så gjerne være en helt vanlig gutt – sørger for at han havner i masse trøbbel.

Hanne Larsens film, basert på Stein Erik Lundes bok «Eggg», sikter ikke særskilt høyt rent form- og fortellermessig (ikke mange norske barnefilmer gjør). Voksne vil stusse over foreldre som aldri ringer – ja, foreldre som stikker av fra sitt eneste barn over jul som sådan – og andre småtterier.

Kort sagt ting som barn i mottakelig alder ikke vil stusse over i det hele tatt, all den tid hespetreet Doris evner å gjøre «Gilberts grusomme hevn» til en slags mild grøsser for de minste.

Gisken Armand koser seg fælt som den ufyselige tanten med den voldsomme flatulensen, og Gilberts hevn – når den kommer – vil få barna til å fryde seg.

Det må gjerne lages barnefilmer med litt større «kunstneriske» ambisjoner i Norge. Men denne er søt nok.

MORTEN STÅLE NILSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder