GÅR TIL HOLLYWOOD: Karl Ove Knausgårds reisebeskrivelser i vikingenes fotspor blir nå filmatisert. Foto: Åsa Sjöström , Moment/Institute

Knausgård blir Hollywood-film

Karl Ove Knausgård hisset på seg lokalbefolkningen da han skrev reiseessay fra Canada. Nå blir fortellingen «My Saga» filmatisert av Oscar-vinner Alexander Payne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Regissøren og manusforfatteren Alexander Payne har vunnet Oscar både for «Sideways» (2004) og «The Descendants» (2011). Nå melder Indiewire at han skal regissere filmatiseringen av Knausgårds reiseessay, som sto på trykk i flere deler i New York Times.

Det er Bona Fide Productions som har sikret seg rettighetene og samarbeider med Payne. De har også fått med seg de svenske produsentene Madeleine Ekman og Lizette Jonic fra Zentropa på laget.

Les også: Knausgård får massiv kritikk.

Ifølge produsenten Albert Berger i Bona Fide, oppdaget han Knausgårds essay mens han satt på et fly mot Skandinavia for å delta på en konferanse for uavhengige produsenter. Dermed satte han igang arbeidet for å sikre seg rettighetene på turen.

REGISSØR: Alexander Payne med «Sideways»-skuespiller Sandra Oh ved Annual Directors Guild of America-prisutdelingen i 2005. Foto: Tammie Arroyo , Ap

«Road trip»-ekspert

At han valgte Alexander Payne som regissør begrunner han med Paynes evne til å skildre «road trip»-komedier, som han demonstrerte i filmer som «Nebraska», «Sideways» og «Hva angår Schmidt».

– Jeg tror Alexander har en ideell følsomhet for en komedie om kulturelle misforståelser, sier Berger til Variety.

Da Knausgårds skildringer sto på trykk i New York Times Magazine i begynnelsen av 2015, møtte han massiv kritikk fra lokalbefolkningene han beskrev og ble kalt «verdens verste reiseskribent».

Bakgrunn: Knausgård brettes ut i New York Times.

Knausgårds oppdrag var i utgangspunktet å skrive et essay på 5000 tegn om vikingenes reise fra Newfoundland gjennom Amerika. Men han endte med 25.000 tegn og en reiseskildring som måtte deles opp i flere deler. Første del, «My Saga: On the trail of the first Europeans», ble trykket i slutten av februar, mens den andre kom 15. mars.

– Aldri sett så mange feite mennesker

Kritikken, fra blant annet Toronto Sun, CBC, National Post og The Western Star, gikk blant annet på at Knausgård kalte lokalbefolkingen på Newfoundland feite, og at han hang seg opp i detaljer som hadde svært lite med vikingene å gjøre.

Knausgård skriver om et restaurantbesøk i St. Anthony: «Alle, bortsett fra kelneren, var feite. Noen var så feite at jeg ikke klarte å la være å kikke på dem. Jeg har aldri før sett så feite mennesker. Det merkelige var at ingen forsøkte å skjule sitt enorme omfang; Snarere tvert i mot, flere personer hadde på seg stramme T-skjorter som tillot de digre vommene å stikke stolt ut.»

Tanken til New York Times var at Knausgård skulle kjøre bil fra viking-kolonien i Newfoundland, som mange regner som er den første europeiske bosettingen i Nord-Amerika, til Minnesota hvor hundretusenvis av norske utvandrere slo seg ned.Knausgård havner også i Detroit og Cleveland, midt i det amerikanske rustbeltet.

I essayet erkjenner han at han strengt tatt ikke vet noe særlig om Nord-Amerika i det hele tatt, at han ikke har noe innsiktsfullt å bidra med.

Synes Norge er et vakkert land

Alexander Payne har hatt planer om å lage en sci-fi-film i Norge, uten at dette har blitt noe av så langt. Men han hadde bare lovord å si om landet.

– Min samarbeidspartner og jeg har jobbet med et manus på en sci-fi/satire-film hvor deler av handlingen er lagt til Norge. Derfor var vi i deres vakre land i fjor for å ta en titt. Jeg kommer nok tilbake til det manuset en gang i fremtiden, sa han under Cannes-festivalen i 2013.

NOMINERT: George Clooney ble Oscar-nominert for rollen i «The Descendants», hvor han spiller mot «Divergent»-skuespiller Shailene Woodley. Foto: , FOX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder