FILMAKTUELL: Jakob Oftebro har mange jern på lerretet i høst. Her avbildet i Botanisk Hage i august i forbindelse med et VG Helg-intervju. Foto: Hallgeir Vågenes VG

«Snømannen»-aktuelle Jakob Oftebro: – Man skal være mest stolt av filmene som får både 6 og 1

Skuespiller Jakob Oftebro er ikke enig i 2-erne på terningen til «Snømannen». Han vil gjerne være med i flere Harry Hole-filmer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Jakob Oftebro har en travel høst – i hvert fall på film og TV: Han hadde en av hovedrollene i danske «Rivalene», har en birolle i «Tom of Finland» som hadde premiere fredag. I går hadde han premiere på NRK-serien «Monster» - og i dag har han festpremiere på Nesbø-filmatiseringen «Snømannen».

Bakgrunn: Jakob Oftebro klar for «Snømannen»

– Jeg er dritstolt – jeg skal stå på rød løper med «Snømannen» med Fassbender og Rebecca Ferguson i hovedrollene! Det er klart at det er gøy! sier Oftebro til VG noen timer før han skal gå ned den røde løperen på Colosseum i Oslo.

Oftebro spiller etterforskeren Skarre i filmen. Blant motspillerne er, foruten Michael Fassbender og Ferguson, Sofia Helin fra «Broen», David Dencik (som Oftebro spiller sammen med i «Tordenskjold og Kold»), Charlotte Gainsbourg og Oscar-vinneren J.K Simmons fra «Whiplash».

HARRY HOLE: Michael Fassbender som den slitne krimhelten skapt av Jo Nesbø. Foto: Universal Pictures

Jo Nesbø: – «Snømannen» på film er ikke min historie

– Det var veldig kult og gøy for meg å være med på. Jeg nøt det veldig! I det øyeblikket jeg hadde lagt fra meg den første nervøsiteten, var det bare kjempegøy, sier nordmannen.

– Jeg følte på en måte at jeg var med i en rar drøm hvor det hadde lurt seg inn en stor Hollywoodstjerne i en norsk film. Men det var veldig gøy og utrolig spennende for meg å få være med på et sånt prosjekt.

Les hele anmeldelsen: – Hva i alle dager skjedde her?

Oftebro forklarer rollen som som «Om Harry Hole er James Bond, er jeg en slags Q». Han hjelper Harry med alt som har med elektronikk å gjøre - som e-post og Google.

– Det som er kult med en sånn type rolle er at selv om den er større i boken, er det en rolle som følger med Hole. Så om det blir flere filmer, kan det hende han er med. Det hadde vært gøy!

PÅ KJENTE TRAKTER: Michael Fassbender som Harry Hole og Rebecca Ferguson som Katrine Bratt på Schrøders. Foto: Universal Pictures

– Du er klar for flere?

– Det er klart at jeg har lyst til å gjøre flere Harry Hole-filmer om det er mulig!

Taushetsplikt

Filmen ble spilt inn i Oslo, Bergen og i Rjukan-traktene, og var omgitt av et tykt lag taushetsplikt og hemmelighetskremmeri.

Les også: Jerngrep rundt «Snømannen»-innspilling


– Taushetsplikt er vanskelig av og til, for man har lyst til å snakke om det og synes det er spennende. Men så er det litt deilig også, for hvis ikke hadde jeg sikkert røpet hvem morderen er ti ganger, sier Oftebro og smiler før han fortsetter:

(Saken fortsetter under bakomfilm fra «Snømannen»)

– Det var så innmari mye fokus på det. Jeg er jo fra Oslo og filmen ble spilt inn i Oslo, så det var egentlig deilig å ha med med at «Jeg kan ikke si noe». Hvis ikke hadde jeg sikkert snakket om det 3000 ganger i pressen allerede, for folk er veldig opptatt av filmen. Med én gang man sier «Hollywood», blir folk helt spinnville.

Anmeldere om «Snømannen»: Overrasket over at den ikke var bedre

Oftebro tar selv opp kritikken «Snømannen» har fått. Mandag trillet anmelderne i NRK, Adresseavisen og VG 2-ere på terningen. Tirsdag kom flere dommer, blant annet fire av seks stjerner i Filmmagasinet og terning 4 i Nettavisen.

Uenig i 2-ere

– Hva tenker du om kritikken så langt?

– Jeg tenker at folk har et kjempestort eierskap til Jo Nesbø, og det er jo rørende – det må de få lov til å ha! Så om ikke de er hundre prosent enige med filmen, blir de rasende. Jeg er ikke enig i at det er en toer, det er jeg ikke! Det synes jeg er merkelig.

BERGEN: Val Kilmer og også med i «Snømannen». Foto: Universal Pictures

Les også: Dette mislikte «Snømannen»-regissøren med Norge

Oftebro forteller at han ikke har sett hele filmen, men store deler av den.

– For meg var det så absurd, for jeg kom fra «Monster» i går, og den fikk femmere og gode kritikker over hele linja, og så var det plutselig dette i dag. De første tre som rant inn var innmari sure – jeg vet ikke hva de hadde fått å spise på den pressevisningen, men de har i hvert fall ikke kost seg oppi nord. De hadde flydd langt og klødde noe innmari i juletrusene sine og hadde det ikke gøy på visning.

Oftebro humrer litt før han fortsetter:

– Men kritikkene som har kommet i dag er mye mer avmålte, og der er det firere og femmere. Så jeg tenker «La oss nå holde tunge rett i munnen og se hva som skjer». Internasjonalt tror jeg ikke folk har et så eierskap til Jo Nesbø.

(Saken fortsetter under traileren for «Snømannen»)

Lest om filmen? Derfor er norsk språk utryddet i «Snømannen»

– Modig å velge Tomas Alfredson

– Det er interessant i forhold til kritikken i VG nå, når de presterer å skrive at «Vi kunne gjort det bedre selv» - det sier kanskje litt, sier skuespilleren og utdyper:

– For ti år siden var jeg ferdig på Teaterhøgskolen. Da var det sånn at man var «heldig» om man fikk en norsk film som funket og hvor dialogen var bra. Nå har vi fått en helt annen selvtillit, og vi lager så sinnssykt mye bra i Norge, så på én måte er det en stor seier som norsk skuespiller. Så selv om det var synd og jeg ikke nødvendigvis er enig i anmeldelsen, tenkte jeg «Ja, men da betyr det kanskje at vi begynner å få en filmidentitet i Norge som vi er stolte av». Og det synes jeg er kult!

«Snømannen» er ifølge leder for Den norske filmkommisjonen, Truls Kontny, den første store internasjonale filmen som i sin helhet er spilt inn i Norge.

– Dårlig kritikk kan være gøy

Selv hadde Oftebro lest flere Nesbø-bøker, men leste ikke «Snømannen» før etter at han fikk rollen.

FLERE STJERNER: J.K. Simmons som Arve Støp i «Snømannen» FOTO: United International Pictures

Michael Fassbender: – Harry er som en virkelig person for meg

– Å prøve å gjøre noe annerledes i krim-sjangeren – det skal man alltid støtte opp om! Å velge Tomas Alfredson til den sjangeren er et tøft og modig valg, fordi han er en kunstner og ikke en sånn type historieforteller. Jeg synes det er kult med alle som tør å sprenge noen grenser. Det synes jeg både med Anne Sewitsky i «Monster» og Alfredson her. I krimsjangeren har vi sett så mye at vi trenger å bryte noen barrierer og se hva sjangeren kan være. At noen prøver noe nytt – det er det det er å lage kunst. Det må man være stolt av! Man skal være mest stolt av filmene som får både 6 og 1, sier han og ler før han legger til:

– Dårlig kritikk er ikke nødvendigvis bare dårlig kritikk – det kan også være gøy.

Uansett skal Oftebro kose seg på festpremieren i kveld:

– I kveld skal jeg feire og kose meg, og nå skal jeg skåle med broren min!

Resten av Norge får se «Snømannen» på kino fra fredag.

Se også: Oftebro har også tidligere spilt i flere storfilmer, blant annet i «Kon-Tiki», som var nominert til Oscar i 2013:

Les også

 1. TV-anmeldelse «Monster»: Nordnorsk noir

  Vil veldig mye. Får til mer enn man skulle tro.
 2. Filmanmeldelse «Snømannen»: Hva i alle dager skjedde her?

  «Snømannen» har blitt en lite spennende thriller med veldig mye rart å sette fingeren på.
 3. Anmeldere om «Snømannen»: Overrasket over at den ikke var bedre

  De første norske anmeldelsene av «Snømannen» er ikke positive.
 4. Norske «Monster» solgt til USA

  En amerikansk TV-kanal har sikret seg retten til «Monster» med Jakob Oftebro, i god tid før mysteriedramaet dukker opp…
 5. Jakob Oftebro: – Jeg har et veldig nært forhold til pappa

  HAUGESUND (VG) I sin nye film spiller Jakob Oftebro mot sin «danske far» - i en film om et far-sønn-forhold som kan…
 6. Filmanmeldelse «Rivalene»: – En heftig klisjé

  «Rivalene» hemmes av et stereotypisk plott og persongalleri.
 7. Slutt mellom Iben Akerlie og Jakob Oftebro

  I Costume forteller Iben Akerlie at det er slutt mellom henne og skuespiller-kjæresten.
 8. TV-anmeldelse «Unge
  lovende»: Enda mer lovende

  Større personligheter og flere intriger – gjensynsgleden med Elise, Alex og Nenne er stor.
 9. «Batman» klar for «Snømannen»

  Val Kilmer er på plass i Norge for å spille i Hollywood-produksjonen «Snømannen».
 10. Fassbender om «Snømannen»-rollen: - En glimrende jobb for meg!

  Hollywood-stjernen Michael Fassbender var svært fornøyd da VG fikk besøke filminnspillingen av Jo Nesbøs krimdrama.
 11. Jakob Oftebro klar for «Snømannen»

  Den norske skuespilleren har landet en rolle i Hollywood-produksjonen som spilles inn på hans egen hjemmebane.
 12. Jo Nesbø: – «Snømannen» på film er ikke min historie

  Til uken har Hollywood-filmen «Snømannen» premiere. Det hadde ikke skjedd dersom ikke Jo Nesbø hadde fått en litt…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder