GODKLEM: Statsminister Erna Solberg fikk en varm klem av Norges store skuespiller Liv Ullmann da hun feiret sin 80-årsdag i Nationaltheatret søndag. Statsministeren hyllet ikke bare Ullmann for sin kunstneriske karriere, men pekte i sin tale til jubilanten på den lange innsatsen som UNICEF-ambassadør og derigjennom sin innsats for kvinner og barn i vanskelige kår. Foto: Frode Hansen/VG

Liv Ullmann hyllet på 80-årsdagen: – Vi er deg evig takknemlig

En av Norges største film- og teaterstjerner gjennom alle tider, Liv Ullmann, fyller (utrolig nok) 80 år i dag. På den storstilte feiringen i Nationaltheatret ble hun hyllet av statsminister Erna Solberg og Kultur-Norge.

  • Hanne Hattrem
  • Jørn E. Kaalstad
  • Frode Hansen (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Det er en nasjonal begivenhet når Liv Ullmann fyller 80 år, sa den ene av kveldens to programledere, teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, og ga mikrofonen til Erna Solberg.

Statsministeren var dagens første gratulant i en lang rekke personer innen kultur- og samfunnslivet.

– Jeg vil takke deg på vegne av det norske folk. Vi hadde ikke vært det samme uten å ha sett din kunstneriske innsats. Vi er deg evig takknemlig, sa statsministeren.

– Både ditt navn, og kanskje ikke minst ditt ansikt, vekker mange minner og følelser i hele ditt norske publikum. For noen så deg allerede som 18-åring da du debuterte som Anne Frank ved Rogaland Teater i Stavanger, sa statsministeren og pekte på Ullmanns nær evige karriere fra scenen og foran og bak filmkameraer.

Se videoen under: Her synger gjestene bursdagssangen for Liv Ullmann idet hun kommer feiringen på Nationaltheatret.

Du brukte deg selv

Statsministeren trakk frem Ullmanns fabelaktige evne til å formidle.

– Du kunne som ingen annen bruke deg selv og dine livskamper. Du formidlet det til oss, sa statsministeren, som ramset opp alle Liv Ullmanns internasjonale og nasjonale priser. Men la til at hun tenker mer på prestasjonene enn prisene.

Jubilanten selv hadde partner Donald Saunders ved sin side, samt flere familiemedlemmer, blant andre datteren Linn Ullmann, omkranset av en fullsatt og festkledd foajé.

Statsministeren la til det mange sa, og kanskje enda flere tenkte:

– Ingen tror at du er 80 år! Du er et eksempel på at det betyr mye å jobbe så lenge man kan.

Statsminister Erna Solberg og en mengde personer fra norsk og internasjonalt kultur- og samfunnsliv var til stede for å kaste glans over 80-åringen.

– Jordbundet, råsmart og vakker

– Jeg tror ikke vi helt overskuer hennes betydning gjennom det hun har gjort, sier skuespiller og tidligere teatersjef for Riksteatret, Ellen Horn til VG.

– Hun har løftet selvtilliten til en hel generasjon skuespillere.

Horn røper litt fra livet bak scenen, som hun mener også er et viktig karaktertrekk ved Liv Ullmann.

– Det som er er så enestående er hennes jordnærhet og hennes respekt for kollegaer i alle kategorier på teatret. Hun er en som får alle til å føle seg veldig mye verdt. I den forstand er hun ingen diva. Hun har en sånn naturlighet og jordbunnenhet, samtidig som hun er råsmart og vakker. Det er hele spekteret med Liv, sier Horn.

les også

Liv Ullmann med Bergmans verdifulle dagbøker

Du er livskraften, Liv

Jubilanten fulgte intenst og beveget med, ikke minst da filmregissør og manusforfatter Margreth Olin holdt sin hyllest.

– Ingen gjør det finere, renere og mer forførende. Det er ditt ansikt, dine følelser og din hud som rødmer. Du har fremstilt menneskesinnet sterkt, vakkert og vilt, akkurat som deg. Du har speilet våre liv. Selve livskraften, det er det som er deg. Du er hele Norges Liv Ullmann, sa filmregissør Maragret Ohlin blant annet i sin tale til jubilanten.

Ukjent side

Flere berømmet Liv Ullmanns innsats for FN gjennom flere tiår.

– Ikke alle vet hvilken humanitær forkjemper du har vært gjennom alle årene gjennom din innsats for FN og UNICEF. Du er en av de første og største FN-ambassadørene. Du har stått i verdikampene i mange tiår for og med flyktningene, og oss som arbeider med dem, sa generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Se hva andre kulturpersonligheter og venner sier om Liv Ullmann i billedgalleriet under:

les også

Liv Ullmann fant igjen kjærligheten i en flykabin

Liv Ullmann er en av de mest kjente norske film- og TV-skuespillerne og overgås muligens bare av Sonja Henie som, i tillegg til å vinne tre OL-gull i kunstløp, var en stor filmstjerne og spilte i mange store filmer i Hollywood på 30-og 40-tallet.

HÅND I HÅND: Liv Ullmann møtte Donald Aunders gjennom UNICEF, som Ullmann var ambassadør for. I 1985 giftet de seg i Roma. I ettermiddag ankom de feiringen smilende og hånd i hånd. Foto: Frode Hansen

Ullmann ble verdenskjent for sin innsats i Ingmar Bergmans filmer og fjernsynsserier. Hun ble nominert til Oscar-priser, for filmene Utvandrerne (1973) og Ansikt til ansikt (1976). Filmen Trolösa, som hun regisserte, ble i 2000 nominert til Gullpalmen i Cannes. Hun mottok Amandaprisens ærespris i 1992, og har dessuten mottatt en rekke internasjonale filmpriser.

Hun har vært engasjert i internasjonalt hjelpearbeid for UNESCOog UNICEF. Hun har utgitt de selvbiografiske bøkene Forandringen og Tidevann. I samarbeid med Ketil Bjørnstad skrev hun dessuten boken, Liv Ullmann – Livslinjer i 2005.

Les mer i artikkelen «Dette er Livs liv».

MED BERGMAN: Ullmann levde sammen med skuespilleren Ingmar Bergman fra 1965 til 1970 og sammen fikk de datteren Linn Ullmann. Her er Liv Ullmann og regissør Ingmar Bergman i forbindelse med filmen "Høstsonaten" i 1978. Foto: SCANPIX

Mer om

  1. Liv Ullmann
  2. Film
  3. Hollywood
  4. Film og TV
  5. Oscar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder