TIDLIGERE PROFFSYKLIST: Silje Salomonsen i rollen som «Kim Karlsen» i «Hjelperytteren». Her sammen med Foto: Ape & Bjørn, Lars Olav Dybvik

Lagde doping-komedie midt i Johaug-oppstyret

Jannicke Systad Jacobsen hadde skrevet søknad om støtte til Norges første spillefilm om doping da Johaug-saken eksploderte.

 • Øystein David Johansen

Artikkelen er over to år gammel

– Det er ikke noen Johaug-film altså, det handler om sykling, humrer regissøren.

«Hjelperytteren» heter filmen, og som tittelen antyder er det sykkel snarere enn langrenn det handler om. Systad Jacobsen startet jobben med prosjektet før sakene om dopingsakene i norsk langrenn dukket opp.

– Den sommeren vi startet kom saken om Johnsrud Sundby, og da vi leverte søknaden om støtte kom Johaug-saken. Det var jo en litt rar timing.

BLE SYKKELFAN: Jannicke Systad Jacobsen var i utgangspunktet ikke interessert i sykling, men ble hektet etter researchen. Her i klassisk sykkelcaps sammen med fotograf Nils Eilif Bremdal. Foto: Ape & Bjørn

Systad Jacobsen har skrevet manus om syklisten Kim Karlsen på 39 år. Spilt av Silje Salomonsen er hun en tidligere proffsyklist som innkaller til pressekonferanse 10 år etter karrieren er over, hvor hun innrømmer omfattende dopingmisbruk. Så går det meste rett til helvete.

– Det handler om hva slags konsekvenser det får for livet etterpå. Hvis du er aktiv og har lagt opp, er du jo bare halvveis i livet. Så blir man svartelistet og stigmatisert i offentligheten. Du havner kanskje ikke i fengsel, men det påvirker jo voldsomt sosialt og jobbmessig. Hele livet har dreid seg om idrett.

Selv om alt går til nedover er det sjanser for at publikum vil le, «Hjelperytteren» er en svart komedie. Systad Jacbosen leter etter komikk når det ser som mørkest ut.

I TOUR DE FRANCE-LAND: Hovedrolleinnehaver Silje Salomonsen og fotograf Nils Eilif Bremland Foto: Ape & Bjørn

– Det er mye tragikomisk i en slik situasjon. Kanskje ikke for den som opplever det, men for oss som ser det utenfra, sier regissøren, men er rask med å legge til:

– Men altså, vi driter henne ikke ut! Det hele er forhåpentligvis gjort med en slags omsorg.

Filmen har også satiriske blikk på det regissøren omtaler som et veldig gjenkjennelig løp når en offentlig person går gjennom noe tungt. Med noen stikk til oss i mediene.

– Man blir hengt ut, man må si unnskyld og gjøre ting på riktig måte. Gjør man ikke det, må man gå i seg selv. Etterpå skal man «snakke ut om den tunge tiden». Det er fast dramaturgi, neste en vedtatt klisje. Men det skjer igjen og igjen.

Silje Salomonsen har kun vært å se i filmer fra Stavanger-regionen siden hun gjorde «Jonny Vang» i 2003.

– Vi har fått låne henne fra Stavanger. Hun har en troverdighet som tidligere idrettsutøver, og det er mange syklister som kommer fra Stavanger-området, så det er en riktig «sykkeldialekt». Silje er veldig bra!

Filmen er laget under støtteprogramet Nye veier, utvikling og produksjon etter konsulentvurdering fra Norsk Filminstitutt og har et budsjett på åtte millioner kroner.

Flere artikler

 1. Filmanmeldelse «Hjelperytteren»: Hva føler du nå?

 2. Silje Salomonsen la seg i topptrening for å spille syklist: – Var totalt vrak etterpå

 3. «Skam»-stjerne om ny hovedrolle: – Følte jeg kunne ofre alt

 4. Nordnes om forholdet: – Livet er veldig godt

 5. Ny film fra Joachim Trier: – Denne gangen er det en kjærlighetshistorie

Fra andre aviser

 1. Filmanmeldelse: Småmorsom og rar film om doping

  Aftenposten
 2. «Hjelperytteren»: Sort komedie om doping

  Fædrelandsvennen
 3. «Heltene våre skal helst ikke drite på draget. Men gjør de det, blir alt meget bedre om de legger seg flat»

  Bergens Tidende
 4. Slik ble suksesserien «Team Ingebrigtsen» til

  Fædrelandsvennen
 5. Idrettslag i Trondheim fortviler over kommunen: – Fullstendig bondefanget

  Aftenposten
 6. Idrettslag i Trondheim fortviler over kommunen: – Fullstendig bondefanget

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder