Topp Bond!

MED LISENS til å underholde: Daniel Craig i en håndfast, presis og moderne James Bond-film, sterkt basert på figurens egne 24 avsnitte mytologi. Foto: SF NORGE Jonathan Olley , jonathan olley

Filmanmeldelse: «Spectre»

Det er bare å stille seg i kø, folkens: James Bond er her for å beseire oss!

 • Jon Selås

Artikkelen er over fire år gammel

ACTION/THRILLER:

«SPECTRE»

USA/Storbritannia. Regi: Sam Mendes. MED: Daniel Craig, Ralph Fiennes, Monica Bellucci, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Ben Whishaw, Naomie Harris, Dave Bautista, Rory Kinnear, Andrew Scott, Jesper Christensen.

VG:s terninger viser 5 prikker

«Spectre» heter årets installasjon, den 24. i Bonds etter hvert 53 år lange filmhistorie. Og nettopp Bonds egen historie spiller en avgjørende rolle: Filmen går tilbake til tider og begreper og personer fra den tidligste Bond-tiden. Men innholdet er hypermoderne, og da særlig hovedplottet, som sirkler rundt overvåkningssamfunnets altomfattende trusler under datateknologiens grenseløse muligheter.

Léa Seydoux, Bond-babe i 2015: Smart, handlekraftig og en skikkelig match for den macho helten. Foto: SF NORGE Jonathan Olley , jonathan olley

Dette er Bond på sitt kløktigste: En actionhelt med verdens lengste (og mest lønnsomme) historie, som går rett inn i en ny tid. Det er bare strålende!

«Spectre» er en nokså direkte oppfølger til tre år gamle «Skyfall» (uten at det er tvingende nødvendig å se den først). Secret Service er sterkt truet av nye tider og nye politikere og nye måter å definere trusselbilder på. «M» har definitivt sine kamper å kjempe. Og i en stadig mer komplisert global virkelighet, blir det vanskeligere og vanskeligere å skille venn fra fiende. Og de gode kreftene fra de onde.

Mens James Bond er ute i felten i Mexico City, tilsynelatende på egen hånd, for å bruke sin «license to kill» på en helt spesiell skurk. Bonds besøk avføder et kvartal i ruiner og en del livsfarlige stunts, og ingen i London er glad for hans handlekraft.

Men det viser seg at mye er personlig for Bond denne gangen. Og mellom gigantiske eksplosjoner, riktig avskyelig grusomhets-high-tec, rikelig med runder ammunisjon, flyging og bilkjøring i det helt oppfinnsomme hjørnet, et par runder i silkelaken, noen drinker for mye; jepp, den helt riktige 007-cocktailen er på plass, shaken, not stirred.

«Spectre» er ingen glattslikket Bond. Vår helt svetter og lider og bekymrer seg og må langt tilbake i eget liv denne gangen; han er på en måte menneskelig nok. Men ikke for menneskelig, selvfølgelig; da hadde han jo ikke vært vår mann. Hvilket han definitivt er – Daniel Craig har for lengst funnet sin fysisk imponerende, men litt mutte vri på rollen – men samtidig timer han små humorperler helt glimrende. Uten noen gang å overdrive, selvfølgelig!

Teknikken er glimrende, foto helt topp, miksen av vill handling og en smule mer lavmælt persondyrking, er helt patent.

Jo da, James Bond innfrir stort sett alt som kan forventes av ham i 2015.

JON SELÅS

Les også

 1. Bond-produsentene om Craig: Vi kommer ikke til å la han gå

  Mandag kveld var det duket for verdenspremiere på den nye James Bond-filmen «Spectre».
 2. Urpremiere på «SPECTRE» i dag: Samling i Bond

  Det er med sorg og undring en registrerer at britenes ultimate Bond-kåring har feilaktig konklusjon.
 3. James Bond-låt setter rekorder

  Temalåten til den nye James Bond-filmen «Spectre» blir den første noensinne til å gå til topps på hitlistene i…

Mer om

 1. Filmanmeldelse
 2. James Bond

Flere artikler

 1. Mot ny Bond-film for Daniel Craig

 2. Blir «Spectre» Craigs siste Bond-film?

 3. Mot ny Bond-film for Daniel Craig

 4. Hugh Jackman kan bli neste James Bond

 5. «Grey's Anatomy»-stjerne om Daniel Craig: – Han trenger en realitetssjekk

Fra andre aviser

 1. The dead are alive

  Fædrelandsvennen
 2. «Spectre:» Kraftfullt og spektakulært

  Aftenposten
 3. -Jeg kutter heller over håndleddene enn å spille i en ny Bond-film

  Aftenposten
 4. Er dette tidenes beste James Bond?

  Aftenposten
 5. Bond skuffer ikke

  Fædrelandsvennen
 6. Vil glede psykoanalytikere

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder