STARTEN: Regissør André Øvredal i front, under en pressevisning av «Trolljegeren» i oktober 2010. Foran f. v: produsent Sveinung Golimo og hovedrolleinnehaver Otto Jespersen. Bak f.v. produsent John M. Jacobsen, skuespillerne Glenn Erland Tosterud, Tomas Alf Larsen og Johanna Mørck. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

«Trolljegeren»-regissør klar for ny Hollywood-film

– En drøm å lage science fiction!

Norske André Øvredal er klar for sin andre internasjonale film, sci-fi-thrilleren «Emergence».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er filmbransjebladet Variety som melder nyheten om at den norske regissøren nå er koblet til filmen «Emergence».

Den skal handle om gruvearbeidere på en fjern måne, som må kjempe for livet når terraformer, organismer som endrer planeters natur, ved et uhell slippes løs. I tillegg utvikles en tsunami, for å virkelig sette press på kappløpet om livet.

Har du lest: Nordmann dynges ned av Hollywood-tilbud.

– Det var et manus jeg fikk for et par år siden, som jeg forelsket meg i med én gang. Jeg er veldig glad i sci-fi, og det er en drøm å kunne lage film i den sjangeren i utgangspunktet, sier Øvredal til VG og fortsetter:

– I tillegg er manuset kreativt og originalt og veldig spennende satt sammen. Jeg har bearbeidet det med produsentene og jobbet med hvordan det er satt opp, og nå har vi alle elementene på plass.

PREMIERE: André Øvredal og Kaja Halden Orrestad før premieren på «Trolljegeren» på Klingenberg kino i Oslo i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Ønsker stjerner

For tiden er han og produsentene i gang med castingprosessen, og han har sett for seg flere store navn i rollene – uten at han vil nevne noen.

– Vi trenger noen skikkelig gode, berømte skuespillere som kan treffe karakterene. Det er en kabal som blir lagt nå. Vi går først til dem jeg har sett for meg og håper de liker manuset. Det er et lite ensemble, men det blir desto viktigere å få de rette i alle rollene så samspillet blir riktig, understreker regissøren.

Les også: Trollene fikk folkets Amanda.

Innspillingen skal finne sted i eksotiske Australia, og så lite som mulig skal lages foran en såkalt «green screen», der spesialeffekter legges på i etterkant.

– Den skal spilles inn veldig virkelighetsnært. Vi har funnet veldig spennende visuelle miljøer vi vil bruke som utgangspunkt for å gjøre filmen på en mest mulig rå og realistiskt måte, forteller han.

– Med Australia som bakteppe, kan vi forvente en «Mad Max»-estetikk?

– Ha ha. Den siste filmen er jo litt en ultimat referanse til hvordan en skal lage actionscener og gi energi til en film, så den blir ikke glemt i skapingen av «Emergence».

Fikk du med deg: Glenn Close og Willem Dafoe til Wirkola-film.

Får energi av Hollywood

Overgangen fra suksessen «Trolljegeren» til Hollywood, ser Øvredal på som en utelukkende positiv opplevelse.

– Jeg fikk enormt mange tilbud etter «Trolljegeren», men jeg har vært rimelig kritisk til manus og har utviklet en del manus selv. Det har vært veldig viktig for meg å få eierskap til historiene, jeg har ikke lyst til å være bare være en «gun for hire»-regissør, jeg er opptatt av å fortelle en historie, sier han.

NORSK FILM: Scene fra «mockumentary»-filmen «Trolljegeren», der Otto Jespersen spilte tittelrollen og flere spesialeffekt-troll var involvert i handlingen. Foto: , SF Norge As

– De er ekstremt hyggelige og produktive i Hollywood. De lever jo på mange måter av en positiv holdning til å skape noe, og det er skaperglede i alle ledd. Jeg synes det er veldig energigivende å komme dit. Så langt for meg har alle prosesser gått helt konfliktfritt. Jeg har hatt mange spennende opplevelser der borte allerede.

Les også: Morten Tyldum om Oscar-prisen: – Mer enn jeg hadde drømt om.

Øvredals første Hollywood-film, «The Autopsy of Jane Doe», er en britisk-amerikansk samproduksjon spilt inn i London med amerikansk finansiør. Den holder han nå på å klippe.

– Vi har klippet i Norge fram til nå, men neste uke reiser jeg til Los Angeles for å fortsette jobben der, sier regissøren.

Brian Cox-film

I «The Autopsy of Jane Doe» spiller Brian Cox og Emile Hirsh far og sønn-rettsmedisinere som får inn et mystisk drapsoffer uten noen opplagt dødsårsak. I arbeidet med å identifisere den ukjente «Jane Doe», kommer de over skremmende hemmeligheter.

FILMSTJERNE: Brian Cox møter Hege Schøyen med Ingrid Bolsø Berdal og Kåre Conradi i bakgrunnen, da «Wide Blue Yonder» hadde premiere under Filmfestivalen i Haugesund i 2010. Foto: Hugo Bergsaker , VG

Øvredal regner med den filmen kommer til å bli vist på markeder neste år, så en premieredato er foreløpig helt i det blå.

Hans nye prosjekt «Emergence» kaller han en britisk-australsk-irsk-amerikansk samproduksjon. Blant produsentene er XYZ Films og Pictures in Paradise. Akkurat når innspillingen kommer i gang, vet han så langt ikke.

– Det er som regel casten som styrer tidspunktet for opptak, og vi har mange rollefigurer som skal castes, påpeker nordmannen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder