ET HALVT ÅR SIDEN: «The Shining»-tvillingene Lisa og Louise Burns (47) på Toronto Fan Expo i fjor høst. Foto:ZUMA PRESS,

Kjenner du igjen «skrekk-tvillingene»?

«Ondskapens hotell» feirer 35-årsjubileum i år

Lisa og Louise Burns var bare 12 år da de skremte vannet av kinogjengere. Selv om det aldri ble flere filmer etter «The Shining», holder tvillingene (47) liv i grøsser-imaget.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Har du sett Stanley Kubricks skrekk-klassiker «The Shining (Ondskapens hotell)» fra 1980, er det stor sannsynlighet for at bildet av tvillingene har festet seg i minnet. Selv om det var Jack Nicholson (nå 77) som for alvor fikk kinopublikum til å fryse på ryggen, spilte 12-åringene en viktig, om enn liten rolle i filmen basert på Stephen Kings roman.

«Ondskapens hotell» er en gjenganger på lister over verdens beste grøsserfilmer. I år har filmen 35-årsjubileum – 16 år etter at mesterregissør Stanley Kubrick døde.

«Come play with us, Danny, forever, and ever, and ever», er en strofe som har skrevet seg inn i filmhistorien. Grady-søstrene, som viste seg stramt oppstilt i hotellkorridoren, var nemlig ikke levende da de inviterte sønnen til Nicholsons rollefigur til lek. De var begge myrdet på brutalt vis av sin egen psykisk syke far inne på hotellet.

SPILTE GJENFERD: Lisa (t.v.) og Louise Burns i en fryktinngytende scene fra «Ondskapens Hotell» i 1989. Foto:FRA DEN OFFISIELLE FILMTRAILEREN,

YouTube:Se filmtraileren fra 1980

Britiske Lisa og Louise Burns hadde kun hatt roller i TV-serien «Kids» da Kubrick ga dem rollene i skrekkfilmen. Og det ble med det. Burns-søstrene har aldri jobbet som skuespillere siden. De forsvant ut av rampelyset og har siden levd «helt vanlige liv». Lisa Burns studerte litteratur og språk, mens søsteren utdannet seg til mikrobiolog. Begge bor i London.

PÅ KUBRICK-HYLLEST: British Film Institute, BFI, postet dette bildet av Lisa og Louise Burns på Twitter i fjor. Foto:BFI/TWITTER,

Aktive i sosiale medier

I fjor viste de to seg imidlertid på et par arrangementer for å hedre Kubrick – både i Canada og England. Smilende og arm i arm poserte begge villig for fotografene. De har selv postet flere bilder av seg selv på Instagram fra fan-tilstelninger i Toronto.

Søstrene gir sjelden intervjuer, men det betyr ikke at de ikke kommuniserer med fansen. Søstrene har egne kontoer på Facebook, Twitter og Instagram, hvor de kaller seg «Grady-tvillingene» eller «Shining-tvillingene». Der poster de korte meldinger og skriver de blant annet at de skal kaste glans over mimrevisninger verden over i mai for å markere at det er 35 år siden premieren på «The Shining».

«Men vi har jobbet med mindre skremmende ting de siste 34 årene!», skrev Lisa til en fan på Twitter i fjor.

Hyllet kollega

Da BAFTA delte ut filmpriser i februar i år og hedret Milena Canonero for beste kostymedesign i «The Grand Budapest Hotel», skrev Burns-tvillingene gratulasjonshilsen på Facebook. Canonero var nemlig kostymeansvarlig også i «Ondskapens Hotell»:

«Hun valgte de blå kjolene våre. #TheShining».

De 47 år gamle søstrene har ikke lagt skrekkeventyret helt bak seg selv om de aldri ble fristet til å bygge videre på skuespillerkarrieren. Da den intense kjolefargedebatten nylig herjet som verst på nettet over hele verden, postet søstrene et manipulert filmbilde av seg selv på Instagram med påskriften «Så DEN kjolen er blodrød. Oppklart».

Lisa Burns har i tillegg en egen Twitter-profil, hvor hun ofte poster bilder av seg og søsteren.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Louise og Lisa gjennom sosiale medier, men de har så langt ikke besvart henvendelsene.

Spilte ikke tvillinger

I filmen var det faktisk ikke meningen at Grady-søstrene skulle være tvillinger. Den ene skulle være ti, den andre åtte. Men siden Louise og Lisa var tvillinger i virkeligheten, har de ofte blitt omtalt som Grady-tvillinger også i forbindelse med filmhandlingen.

NB. Amerikanske Danny Lloyd, som bare var fem år da han spilte rollen som Danny Torrance i skrekkfilmen, har heller ikke fortsatt som skuespiller. Med unntak av en rolle i en TV-film to år senere, har også 42-åringen trykket seg helt ut av rampelyset. Han er biologilærer og seksbarnsfar. Han blir aldri gjenkjent på gaten, uttalte han til New York Daily News for et par år tilbake.

Ny roman

Forfatter Stephen King (67) lanserte i 2013 oppfølgeren til «The Shining». I romanen, som har tittelen «Doctor Sleep», er lille, synske Danny blitt en middelaldrende mann. Det er uvisst om boken blir filmatisert.

Få rampelys-nyheter på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder