FRANSK ÅPNING: Anders Danielsen Lie i Joachim Triers «Oslo 31. august», filmen som Danielsen Lie selv regner med åpnet hans muligheter til å jobbe som skuespiller i Frankrike. Foto: MOTLYS/NORSK FILMDISTRIBUSJON

Anders Danielsen Lie i hovedkonkurransen i Cannes

Anders Danielsen Lie er med i årets hovedkonkursanse i Cannes - i den franske filmen «Personal Shopper» mot «Twilight»-stjernen Kristen Stewart.

  • Jon Selås
  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over fire år gammel

– Utrolig moro! Og utrolig spennende, sier Danielsen Lie (36).

Regissør er franske Olivier Assayas og filmen er engelskspråklig, og bekjentgjørelsen om filmens Cannes-deltagelsen kom kl. 11.45 i dag.

– Min rolle er ikke spesielt stor, men nokså avgjørende for filmen, sier Danielsen Lie.

– Men smokingen må pakkes?

– Den må vel det, humrer en fornøyd Danielsen Lie, som har hatt en spesiell utvikling i skuespillerkarrieren – og faktisk fått Frankrike som et slags «hjemland nr. 2» i sin jobb nr. to; han er ellers utdannet og jobber som lege.

– Derfor hadde jeg nok uansett dratt til Cannes i år. Men dette er jo verdens beste «unnskyldning», sier han.

«Personal Shopper» har et på mange måter ukonvensjonelt plott. Det handler om en

KRISTEN STEWART i rollebilde fra «Sils Maria», den første filmen hun laget med regissøren Olivier Assayas. Nå Cannes-aktuelle «Personal Shopper» - sammen med Ander Danielsen Lie - er film nr. 2. Foto: FIDALGO

ung kvinne (Spilt av Kristen Stewart (26), som ble en verdensstjerne gjennom «Twillight»-serien») som lever i Paris av å kjøpe klær og skape stil for rike mennesker, som ikke har tid til slikt selv. Etter hvert som hun søker kunnskap om sin avdøde bror, får hun også innsikt i fenomener som ikke så lett lar seg forklare ...

Årets Cannes blir for øvrig travel for Stewart; hun er også meget sentral i Woody Allens «Cafe Society», som åpner selve festivalen.

– Jeg har faktisk ikke sett «Personal Shopper», sier Danielsen Lie, så det er vanskelig for meg å avsløre for mye. Jeg vet ikke engang hva jeg har lov til å si! Men det er vel ikke for mye å konstatere at jeg er en av rollefigurene i filmen som bringer Stewart opplysninger som hun er interessert i. Uansett er det selvfølgelig en jobb jeg har utrolig respekt for og glede over; selvfølgelig er det ærefullt å jobbe med en av Frankrikes aller mest kjente regissører – som jeg for øvrig har likt særdeles godt i lang, lang tid. Og Kristen Stewart, som jo unektelig er en stor stjerne. Men selve jobben var ikke vesensforskjellig fra å filme her hjemme i Norge: seriøst og ordentlige arbeid sammen med ytterst profesjonelle mennesker. Moro, var det!

– Hvordan havnet du i det hele tatt i denne rollen – og i Frankrike?

– Det finnes nok bare en tydelig hovedforklaring på det: Joachim Triers «Oslo, 31. august» fra 2011 har vært helt avgjørende. Forventningene i Frankrike til Joachim etter «Reprise» var store; «Oslo, 31. august» ble rett og slett en kjempehit og beundret av mange – ikke minst innenfor filmskapermiljøet, sier Danielsen Lie, som fikk sin første franske rolle i «Fidelio, l'odyssee d'Alice» av Lucie Borleteau i 2014. Nå Cannes-utmattet «Personal Shopper» er på engelsk – og rollen ikke så stor. Men i dramaet «CE sentiment de l'ete» spiller han hovedrolle – på fransk.

– Så hvordan er det med språket?

– Det har jo vært bøygen, det da. Men jeg har jobbet med, og fått et mye mer avslappet forhold til det. Franskmennene mener åpenbart at jeg gjør det godt nok på deres eget språk. Dessuten har man en lang tradisjon i fransk film for å akseptere aksenter. Jeg tror de regner det blant de tingene som gir en skuespiller karakter. I motsetning til, for eksempel, USA, der alle som jobber må gjennom «assimilasjons-kvernen» for å snakke likt.

– Har du reflektert over hva franske regissører ønsker, når de engasjerer deg?

– Først å fremst å få en bit av den «Anders» som de opplevde i «Oslo 31. august»!, sier Anders Danielsen Lie, som debuterte som 11-åring i «Herman» i 1990, slo overbevisende gjennom i 2006 i Joachim Triers «Reprise» i 2006 – og siden har drevet med vekselbruk mellom legeutdannelse og -praktisering og skuespilleri, blant annet i TV-serien «Koselig med Peis» – og nå er i gang med TV-serien «Nobel».

Program

Cannes-festivalen offentliggjorde i dag sitt hovedprogram, og Anders Danielsen Lies film får konkurranse fra et par virkelig kjente regissørnavn.

Den spanske Oscar-vinneren Pedro Almodóvar er med med filmen «Julieta», en film basert på flere fortellinger fra Alice Munros bok «Runaway». Sean Penn er med i konkurransen med «The Last Face», om to hjelpearbeidere som forelsker seg på oppdrag i Liberia. Også Cannes-gjengangere som Ken Loach og Jim Jarmusch ønsket tilbake til hovedkonkurransen, som teller 20 filmer. Eneste skandinav i hovedprogrammet blir danske Nicolas Winding Refn med hans «The Neon Demon» med Keanu Reeves. Både Sverige og Finland er forøvrig representert i ulike programmer; Anders Danielsen Lie blir eneste «offisielle» nordmann i Cannes i år.

Utenfor konkurransen dukker det også store navn opp. WoodyAllen åpner det hele med filmen «Café Society» med Kristen Stewart og Jesse Eisenberg. Steven Spielberg kommer med «The BFG», en Roald Dahl-adapsjon av boken som er mest kjent som «SVK» på norsk.

Marky Rylance spiller kjempen i filmen, mens Rebecca Hall, Bill Hader og Jermaine Clement spiller andre av mer vanlig størrelse.

Utenfor konkurransen deltar også Jodie Foster som har fått med seg noen av de aller største filmnavnene i verden. George Clooney og Julia Roberts spiller i en film om en programleder for et TV-program om økonomisk rådgiving, som blir tatt til fange av en sint seer. Filmen heter «Money Monster».

Mer om

  1. Filmfestivalen i Cannes

Flere artikler

  1. Norsk stjerne på Croisetten i Cannes: – Sprøtt morsomt!

  2. Buing og begeistring for Danielsen Lies Cannes-film

  3. Ny internasjonal filmrolle for norske Anders Danielsen Lie

  4. Gullpalmen til britiske Ken Loach

  5. Sammenligner ny norsk film med «Stranger Things»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder