FORNØYD: Filmregissør Ridley Scott under filmfestivalen i Venezia. Foto: AFP Photo

Endelig fornøyd med «Blade Runner»

VENEZIA (VG Nett) - Dette er versjonen av "Blade Runner" jeg burde og skulle ha laget i 1982!

  • Jon Selås

Regissøren Ridley Scott (68) sammen med skuespillerne Ruther Hauer, Daryl Hannah og Edward James Olmos feiret i går 25-årsjubileet til en av filmhistoriens aller største kult-hits med den definitive versjonen av "Blade Runner". I Norge kommer filmen på som DVD 5. desember.

Versjonen er basert på digital forbedring av de originale, noen ganger ubrukte, negativene fra 1982.

Filmen er uten voice-over, den berømte enhjørning-scenen er med. Noen scener er digitalt polert, det er ingen "happy ending", og det finnes endog noen sekunders nyinnspilling - for helt og fullt å oppfylle regissørens opprinnelige - og nåtidige - visjon: "Blade Runner - The Final Cut".

- Hvorfor i all verden har det tatt så lang tid?

- Jeg hadde laget «Alien» tre år tidligere i England. «Blade Runner» var min alle første i Hollywood. Det var en tøff og vanskelig film å lage. Og det jeg IKKE var forberedt på i Hollywood, var «å ha så mange kokker på kjøkkenet«. Etter prøvevisningene ble jeg kalt en tosk. Det som til slutt kom ut, var en slags hybrid der min visjon bare delvis ble fulgt. Etter tildels dårlige kritikker og lunken publikumsmottagelse, regnet jeg filmen som et avsluttet - og forglemmelige - kapittel i min karriere, sier Ridley Scott.

Han føler han og filmen ble reddet av MTV-tiden.

- Tidlig på 90-tallet oppdaget jeg plutselig at i rockevidoer var det mange henvisninger til Blade Runner-universet. Rockerne hadde tatt den til seg som stilskapende og retningsgivende! Det var faktisk nokså utrolig å oppdage det. Det var da den lange prosessen begynte med å skape den versjonen jeg en gang drømte om.

- Du laget sci/fi-hstoriens kanskje to største kultfilmer, «Alien» og «Blade Runner» i løpet av tre år. Hvorfor har vi ikke sett flere sci/fi-filmer fra din hånd?

- Kanskje fordi jeg har laget de to? Jeg kunne gjerne forsøkt meg på mer sci/fi, men har ikke funnet det riktige manuset. Kort og godt. «Alien» og «Blade Runner» var B- eller C-filmer som ble filmkunst fordi de berørte sannheter innenfor sin egen måte å fortelle historier på, sier Ridley Scott.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder