KAOS: Ben Stiller og Naomi Watts i munter film om voksent kaos. Foto: NORSK FILMDISTRIBUSJON Foto: ,

Filmanmeldelse: Urbant
voksen-kaos

Muntre skråblikk på livets realiteter, digital dilla og
dokumentar-juks.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 4 prikker

På sett og vis er det hele nokså forutsigbart; et voksent, barnløst par merker at samlivet går en smule på tomgang - de får energisk påfyll gjennom et ungt par, møter ny motgang før trådene og livslykken gjenreises.

Regissør og manusforfatter Baumbach er god i sine betraktninger over det urbane tempo, krav og kaos, selv om han favner over litt vel mye i denne filmen.

Med Ibsen som start, noe fritt etter «Byggmester Solnes», tar filmen grep om hva som hender når et voksent par slipper ungdommen inn i tilværelsen. Gir det energi, et nytt kick, og er det slik at man gjenkjenner eget ungdommelig pågangsmot og entusiasme?

Dette er den generelle tilstand duoen Stiller/Watts utsettes for, og som de til viss grad håndterer med munter klo. I tillegg baler de med «skal dere ikke ha barn?»-spørsmålet fra venner som i godt voksen alder har hevet seg på fødselsbølgen.

Samtidig handler det om hvordan den digitale virkeligheten styrer og lar seg styre. Dokumentarisk virkelighet manipuleres som om det var fiksjon; noe som ryster Stiller-karakteren - en 44 år gammel dokumentarfilmskaper som aldri blir ferdig med sitt store prosjekt.

I likhet med de fleste rundt seg blir han lurt av en ung hipster (smart spilt av Driver), men i motsetning til de fleste så synes han IKKE virkeligheten skal manipuleres med. Dessverre oppdager han det velkjente faktum; Verden vil bedras.

Filmen er full av sidesprang som sparker mot de fleste fenomener som både opptar folk flest, saker som forteller deg hvordan du skal bli både hipp og kul og «finne deg sjæl». Mye av det byr på gjenkjennende flir, men noe er i overkant tydelig og en smule drøvtygget.

BORGHILD MAALAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder