Amerikanske storstjerner i kø for Cannes

Ingen norske filmer på programmet

(VG Nett) Årets filmfestival i Cannes, som åpner 16. mai, har tydeligvis gjort alt for å leve opp til merkelapp som «verdens viktigste filmfestival».

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

FØLER SEG TRAKKASERT: Filmskaper Michael Moore. Foto: AP

Det blir et stjerneoppbud uten like, og en betydelig amerikansk dominans. Det er 60-års-jubileum i år, noe som tydelig avtegner seg både i hovedprogrammet - i og utenfor konkurranse - og i diverste ekstra-begivenheter. Det vrimler av tidligere Cannes-prisvinnere!

Åpningsfilmen under festivalen er imidlertid ikke regissert av en amerikaner, men kinesiskfødte Wong Kar-Wai. Han kommer med «My Blueberry Nights».

Filmen handler om en ung kvinne som legger ut på en reise for å finne ut av de store spørsmålene omkring kjærligheten. Soulstjernen Norah Jones spiller den kvinnelige hovedrollen, og i andre roller møter vi blant andre Jude Law, Natalie Portman og Tim Roth.

Andre prisbelønte amerikanske regissører som deltar i hovedprogrammet er Coen-brødrene som kommer til festivalen med filmatiseringen av Cormac MacCarthys roman «No Country for old men». Her møter vi blant andre Josh Brolin og Tommy Lee Jones i hovedrollene. Også Gus van Sant og David Fincher deltar i hovedprogrammet, sistnevnte med den norgesakutelle seriemorder-thrilleren «Zodiac». Quentin Tarantino er også med i hovedprogrammet med «Death Proof», hans opprinnelige halvdel av et dobbeltfilmprosjekt sammen med Robert Rodriguez.

Utenfor konkurranse

Tre av de filmene som vil få størst oppmerksomhet, er i hovedprogrammet, men utenfor konkurransen. Det er dokumentar-ikonet Michael Moores «Sicko», om de 45 millioner amerikanerne som lever uten sykeforsikring i verdens rikeste land; Det er Steven Soderberghs nyeste røvereventyr, «Ocean`s Thriteen» med folk som Brad Pitt, George Clooney, Al Pacino, Ellen Barkin og Matt Damon på rollelista; Og det er kontroversielle Michael Winterbottoms «A Mighty Heart» med Angelina Jolie.

Europeiske storheter

Hovedprogrammet byr også på nye filmer fra en rekke kjente europeiske regissører. Tysk-tyrkiske Fatih Akin, som lagde den prisbelønte «Mot Veggen» i 2003. Franske Catherine Breillat, kjent for sine ofte personlige og meget seksuelt ekspelsitte filmer, stiller med «Une Vieille Maîtresse». Mens eks-jugoslav og eks-juryformann Emir Kusturicas beidrag av året heter «Promise Me This».

Tidligere vinnere

Tidligere vinnere gjenom Cannes 60-årige historie er invitert til å lage hver sin, frittstående hylleste til kinofilmen - nøyaktig tre minutter lange. Blant de 33 meget velkjente bidragsyterne finnes folk som Bille August, Jane Campion, Chen Kaige, Michael Cimino, Ethan & Joel Coen, David Cronenberg, Jean-Pierre & Luc Dardenne, Atom Egoyan, Amos Gitai, Aki Kaurismaki, Ken Loach, Nanni Moretti, Roman Polanski, Walter Salles, Gus Van Sant, Lars Von Trier og Wim Wenders.

Ingen norske

Det er ingen norske filmer i de to hovedprogrammene i Cannes, som nå er offentliggjort. I det hele tatt er det ytterst lite skandinavisk å spore; kun en svensk kortfilm i hovedprogrammet.
Sett på bakgrunn av enorme norske filmambisjoner for tiden, kan dette virke skuffende. Men faktum er at timingen ikke er god. Den norske storfilmen som eventuelt kunne nådd en hovedkonkurranse, Nils Gaups «Kautokeino 1852» er rett og slett ikke ferdig. Og to prestisjetunge sideprogrammer har ennå ikke kunngjort sine programmer, «Kritikeruken» og «Regissørenes 14 dager», der håpet ikke nødvendigvis er ute for filmer som Marius Holsts «Mirush» eller Bård Breiens «Kunsten å tenke negativt».

Her er hele konkurranseprogrammet:

My Blueberry Nights - Wong Kar Wai

Une Vieille Maîtresse - Catherine Breillat

Les Chansons d'amour - Christophe Honore's

Le Scaphandre et le papillon - Julian Schnabel

Yasamin kiyisinda - Fatih Akin

No Country for Old Men - Ethan Coen / Joel Coen

Zodiac - David Fincher

We Own The Night - James Gray

Mogari No Mori - Naomi Kawase

Promise Me This - Emir Kusturica

Secret Sunshine - Lee Chang-Dong

4 Months, 3 Weeks And 2 Days - Cristian Mungiu

Tehilim - Raphael Nadjari

Silent Light - Carlos Reygadas

Persepolis - Marjane Satrapi / Vincent Paronnaud

Import/Export - Ulrich Seidl

Alexandra - Alexander Sokurov

Death Proof - Quentin Tarantino

The Man From London - Bela Tarr

Paranoid Park - Gus Van Sant

The Banishment - Andrey Zvyagintsev

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder